Συρία: Τζιχαντιστές εντάσσονται στο Μέτωπο αλ-Νούσρα


Σε μία νέα φάση δείχνει εισέρχεται ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, μετά τα καίρια χτυπήματα που δέχθηκε στην οργάνωση και στην ιεραρχία του το Ισλαμικό Κράτος, καθώς παρατηρείται μία μετακίνηση δυνάμεων και έναρξη νέων συμμαχιών, εντός του τζιχαντιστικού πυρήνα. Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί δεν έγινε δεκτή με... ενθουσιασμό από όλες τις ομάδες που συνέθεταν το δίκτυο της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πολλοί ηγέτες των τζιχαντιστικών γκρουπ που δρουν σε διάφορα μέρη, αμφισβήτησαν

την εξουσία του αλ Μπαγκνταντί, στον οποίο, ωστόσο, πρόσφεραν μία περίοδο χάριτος, προκειμένου να παρουσιάσει το «έργο» του.

Στο διάστημα αυτό, το Ισλαμικό Κράτος δέχθηκε καίρια πλήγματα στα εδάφη που διατηρούσε υπό τον έλεγχό του, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ. Πόλεις όπως η Φαλούτζα, επανήλθαν στην κατοχή των κυβερνητικών δυνάμων των χωρών που χρησιμοποιούν ως εφαλτήρια οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν πιεστεί σημαντικά και έχουν χάσει ικανό ποσοστό των δυνάμεών τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, ένα κομμάτι τζιχαντιστών, οι λεγόμενοι μετριοπαθείς, έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τον ISIS και να εντάσσονται στο μέτωπο αλ Νούσρα, την ομάδα που επί της ουσίας συντονίζει τους Σύρους αντάρτες εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές του υπουργείου Αμύνης, μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών έχει ενωθεί με το μέτωπο αλ Νούσρα και ετοιμάζονται για τη μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των κυβερνητικών και ρωσικών δυνάμεων.

Η περίφημη εκεχειρία που συμφωνήθηκε στη Γενεύη, η οποία θα διαρκούσε 7 ημέρες, δείχνει ήδη να έχει καταρριφθεί, καθώς αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στο Χαλέπι, με δεκάδες άμαχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι ρωσικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις κυβερνητικές στη Συρία, οργανώνουν την αντίδρασή τους και σύμφωνα με τα παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται μεγάλη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων.

Η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων εντός του συριακού εδάφους περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όπως και η συμπόρευσή του με Αμερικανούς στρατιώτες. Το Πεντάγωνο έχει παραδεχθεί επισήμως ότι διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του συριακού εδάφους με τον τουρκικό στρατό, μετά από αίτημα που κατέθεσε η Άγκυρα.

Όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, τα πολλά και διαφορετικά μέτωπα δείχνουν να αποκαλύπτονται και να συσπειρώνονται, ίσως για τη μεγάλη τελική μάχη, η οποία θα διαμορφώσει τις ισορροπίες στην περιοχή, πριν αναδιανεμηθούν τα εδάφη μετά τη λήξη του πολύχρονου εμφυλίου -ειδικότερα- στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα