Mέρκελ: Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω

Ανεξάρτητα από τα τοπικά αίτια της ήττας, είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική αποτυχία του κόμματός της στις χτεσινές εκλογές του Βερολίνου, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.

Η Merkel αποδέχθηκε και την δική της ευθύνη, ότι δηλαδή έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό. Είπε

ότι λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου. "Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω", είπε, ώστε η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, για το οποίο βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι. Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να εξηγήσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά. "Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης", τόνισε η καγκελάριος Merkel.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο το χαρακτήρισε "μη ικανοποιητικό, απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό", είπε χαρακτηριστικά.

Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείουν "κοκκινο-κοκκινο-πράσινο" συνασπισμό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Ο συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής αριστεράς Die Linke Μπέρντ Ρίξινγκερ θεωρεί ότι ένας συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους είναι δυνατός και σε εθνικό επίπεδο.

Αν υπάρξει ένας κοινός παρονομαστής, τότε το κόμμα του είναι έτοιμο για την πολιτική αλλαγή, είπε στον δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix. Πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε θέματα κοινωνικής και φορολογικής πολιτικής, όπως επίσης να σταματήσουν και οι στρατιωτικές αποστολές της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Καταρχάς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Οπερμαν δεν αποκλείει πλέον έναν "κοκκινο-κοκκνο-πράσινο" συνασπισμό μετά της εθνικές εκλογές του 2017. Για κάτι τέτοιο όμως επιβάλλεται να υπάρχει συμφωνία σε ουσιώδη θέματα, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ παρέπεμψε με τη σειρά της στο τρικομματικό μοντέλο της Θουριγγίας. Εκεί λειτουργεί η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), των Πρασίνων και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), έγραψε στο twitter.

Μετά τις χθεσινές εκλογές για την περιφερειακή βουλή του Βερολίνου, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία και γι αυτό είναι πολύ πιθανός ένας τέτοιος συνασπισμός και στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα