Bloomberg: Αυτό είναι το μεγαλύτερο τεστ για την πολιτική επιβίωση του Αλ. Τσίπρα

Ο Σωκράτης Βρυσόπουλος δεν είναι ένας τυπικός «μαχητής». Ο 38χρονος νομικός που εξειδικεύεται σε τραπεζικά θέματα, συμμετέχει στην εδώ και ένα μήνα αποχή που έχει αποφασίσει ο Δικηγορικός Σύλλογος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Όπως λέει, η κυβέρνηση σακάτεψε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αυξάνοντας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές για έναν νέο δικηγόρο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ κατά 27%, στα 13.800 ευρώ.

«Μία μεταρρύθμιση υποτίθεται ότι είναι η νέα

βάση που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την τωρινή κατάσταση», λέει ο Βρυσόπουλος, ο οποίος άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο το 2011. «Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση σε καμία περίπτωση. Είναι ένας τρόπος για να πάρουν περισσότερα λεφτά ώστ να αποπληρώσουν τα δάνεια της χώρας», προσθέτει.

Οι αγρότες μπλοκάρουν τις εθνικές οδούς και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις καθώς τα συνδικάτα προχωρούν στην πρώτη για φέτος 24ωρη πανελλαδική απεργία και πορεία κατά των προτάσεων για το ασφαλιστικό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τσίπρα.

Αυτοαπασχολούμενοι, γιατροί, οδηγοί ταξί και μηχανικοί συμμετέχουν επίσης στη διαμαρτυρία ενώ οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να επηρεαστούν καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν είτε σε 24ωρη απεργία είτε σε στάσεις εργασίας σε μετρό, λεωφορεία, πλοία και αεροπορικές μεταφορές.

Πολιτική επιβίωση

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που πρέπει να προωθηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές, εξελίσσεται σε αγκάθι για τον 41χρονο πρωθυπουργό, τον οποίο οι Έλληνες εξέλεξαν μόλις πριν από ένα χρόνο για τις υποσχέσεις του κατά της λιτότητας. Στηριζόμενος σε μία λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αντιμετωπίζοντας μία ανανεωμένη αξιωματική αντιπολίτευση που φαίνεται απ' τις δημοσκοπήσεις να έχει πάρει βραχεία κεφαλή μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή νέου Προέδρου, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το μεγαλύτερο τεστ για την πολιτική επιβίωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις περυσινές διαπραγματεύσεις θρίλερ που είχαν θέσει σε αμφιβολία το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Οι συντάξεις είναι η ιερή αγελάδα του ελληνικού πολιτικού συστήματος», λέει ο κ. Πλάτων Τήνιος, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Πειραιά και επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics. Αν και οι συγκεκριμένες αλλαγές ολοκληρώνουν τη σειρά των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν με την πρώτη χρηματοδοτική διάσωση της χώρας το 2010, παρέχουν ελάχιστες εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα ολοκληρωτικά νέο συνταξιοδοτικό σύστημα σε λίγα χρόνια, εκτιμά.

Η Ελλάδα έχει σχεδόν 2,7 εκατ. συνταξιούχους και η μέση σύνταξη είναι περίπου 960 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπ. Εργασίας. Το σύνολο των συνταξιούχων μαζί με τους άνεργους ξεπερνούν κατά πολύ τα μόλις 3,7 εκατ. πληθυσμού που εμφανίζονται σήμερα να εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που είχε δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Πέρυσι το Κράτος δαπάνησε 22,7% του προϋπολογισμού για να καλύψει την τρύπα στα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε έκθεση του τον περασμένο μήνα το Γραφείο σημείωνε πως οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις φθάνουν το 14,9% του ελληνικού ΑΕΠ όταν ο μ.ο. των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι 7,9%.
«Χωρίς αλλαγές, το κοινωνικό σύστημα προστασίας είναι ασταθές», υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Περικοπές

Το σχέδιο που η κυβέρνηση παρουσιάζει στις διαπραγματεύσεις που έχει με τους επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα προστατεύει τις κύριες συντάξεις από περαιτέρω περικοπές με το σκεπτικό ότι οι δαπάνες των συνταξιούχων βοηθούν στην σταθεροποίηση της οικονομίας. Όπως μάλιστα λέει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, «οι υψηλότερες εισφορές είναι το μικρότερο κακό».

Είναι μία λογική στην οποία φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Κώστας Χατζηελευθερίου, οπτικός 56 ετών.

«Η αγορά θα δεχθεί πλήγμα εάν περικοπούν οι συντάξεις», λέει. «Οι μισοί πελάτες μου είανι συνταξιούχοι. Εάν τους κόψεις ακόμα και 10 ευρώ απ' τη σύνταξη, θα το νοιώσουν ότι τους έχεις κόψει 100 ευρώ».

Παρόλα αυτά ακόμα και εάν η κυβέρνηση λέει ότι διασφαλίζει τις κύριες συντάξεις, οι περικοπές είναι αναπόφευκτες για τις επικουρικές συντάξεις, που πρακτικά είναι δυσδιάκριτες απ' τις κύριες συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Τήνιο. «Ο Τσίπρας εγγυάται ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, λες και θα έχει σημασία να πάρει από κάποιον λεφτά απ' την αριστερή ή τη δεξιά τσέπη», σημειώνει.

Το σημερινό ντιμπέιτ δεν λογαριάζει εάν το σύστημα θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις σε δέκα χρόνια από τώρα, λέει ο Τήνιος. Όπως σημειώνει, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις συνταξιοδοτικές περικοπές ως πρόσκαιρα μέτρα και όχι ως μία απάντηση στις δημογραφικές αλλαγές, που πλήττουν τη σύνδεση μεταξύ των εισφορών και των συνταξιοδοτικών απολαβών.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν το αντιμετωπίζουν ως ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο αλλά ως νέο φόρο», λέει. «Έχουν ένα δίκιο σ' αυτό».

Ο Κώστας Γιαννέλος, ένας 32χρονος αγρότης με ελαιόδεντρα που καλλιεργεί παράλληλα βαμβάκι, σιτηρά και όσπρια στην Πελασγία στην Κεντρική Ελλάδα, λέει πως πιθανόν θα χάσει πάνω από το 80% του εισοδήματος του απ' τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Οι γονείς του είναι επίσης αγρότες και θα πρέπει παράλληλα να βοηθήσει τη μητέρα του με τις εισφορές του.

Όπως ο Βρυσόπουλος,, ο νομικός, ο Γιαννέλος λέει ότι του ζητάνε να συνεισφέρει περισσότερα σε μία στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει πλέον σύνδεση αυτών που δίνει στο σύστημα κοινωνικής προστασίας και αυτών που λαμβάνει

«Πληρώνω στο ασφαλιστικό Ταμείο από τα 20 μου και θα λάβω μία σύνταξη στα 67 περίπου 500 ευρώ το μήνα», λέει. «Οι αγρότες ζητούν η πρόταση να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση».

Keywords
Τυχαία Θέματα