Mega-deal εξαγοράς της Syngenta από την ChemChina – Πάνω απο 43 δισ. δολ. το τίμημα

Υποκινούμενη από οικονομικά, αλλά και εθνικά συμφέροντα, η ChemChina, ο κολοσσός των χημικών που κατέχει το κινεζικό Δημόσιο, συμφώνησε να εξαγοράσει την ελβετική εταιρεία παραγωγής φυτοφαρμάκων και καρπών, Syngenta, έναντι τιμήματος άνω των 43 δισ. δολαρίων σε ρευστό. Αν ευοδωθεί η εξαγορά, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο deal του είδους στην Κίνα.

Η ChemChina προσφέρει 465 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα, μεταδίδει

το Bloomberg. Η προσφορά που δέχτηκε το ΔΣ της Syngenta, είναι κατά σχεδόν 20% υψηλότερη από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της χθες Τρίτη, ήτοι 392,30 ελβετικά φράγκα ή 385 δολάρια.

Εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, ο πρόεδρος της ChemChina, Ren Jianxin, θα έχει την ευκαιρία να την καταστήσει τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυτοφαρμάκων και αγροχημικών στον κόσμο. Παράλληλα, η κινεζική οικονομία θα μπορέσει να λάβει σημαντική ώθηση στην αγροτική παραγωγή, ενώ θα της παρασχεθεί σημαντική τεχνογνωσία στο κομμάτι της φροντίδας των καλλιεργειών, γεγονός που θα συμβάλλει στη διατροφή του μεγαλύτερου πληθυσμού στον κόσμο.

Επιπλέον:

- Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου
- Θα καταβληθεί ειδικό μέρισμα 5 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή
- Η ChemChina σχεδιάζει να κρατήσει το μάνατζμεντ της Syngenta, με προεδρεύοντα τον Ren και 10μελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων οι τέσσερις θα προέρχονται από το υπάρχον ΔΣ της Syngenta
- Η ChemChina θα εκτιμήσει την πιθανότητα IPO στα επόμενα χρόνια
- Οικονομικοί σύμβουλοι της Syngenta για το deal είναι οι Dyalco, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group και UBS. Σύμβουλοι της ChemChina είναι οι HSBC Holdings και China Citic Bank International.

Η Syngenta, το 2015, έκανε πωλήσεις ύψους 13,4 δισ. δολ., κυρίως μέσω των τομέων φυτοφαρμάκων και προστασίας σπόρων.

Πίσω από την κίνηση της κινεζικής εταιρείας βρίσκονται και εθνικά κίνητρα, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προσπαθεί να δώσει ώθηση στην αγροτική παραγωγή της χώρας του, ώστε να διατηρήσει την αυτάρκεια της Κίνας, αφού, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση σπόρων από μια μέση οικογένεια, οι αγροτικές εκτάσεις μειώνονται, καθώς μετατρέπονται σε κατοικίες και γήπεδα του γκολφ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η καλλιεργήσιμη γη της Κίνας έχει μειωθεί κατά 6% την τελευταία 10ετία.
Παράλληλα, η Syngenta θα παρέχει παγκόσμια πρόσβαση στους αγρότες από τη Βραζιλία μέχρι το Ην. Βασίλειο.
«Θα διδάξουμε στην κινεζική κυβέρνηση πολλά», δήλωσε από την πλευρά του ο CEO, John Ramsay. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο «βελτίωσης της ποιότητας και της τεχνολογίας για τους Κινέζους αγρότες».

Keywords
Τυχαία Θέματα