Handelsblatt: Ελλάδα- Γερμανία μετρούν τις δυνάμεις τους

H επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έγινε μέσα σε μια διαφορετική συγκυρία, όπου το προσφυγικό βρίσκεται σε έξαρση και στις δύο χώρες. Υπό αυτό το πρίσμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ διαπιστώνει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανατραπεί και ότι η καγκελάριος χρειάζεται πλέον την Ελλάδα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Πιέσεις από το Βερολίνο για τήρηση των όρων

«Από τη γερμανική οπτική γωνία αυτή η

εξέλιξη δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», υποστηρίζουν οι δύο συντάκτες του άρθρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζει το έδαφος για να δει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Εξήγγειλε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί το ΔΝΤ ως εταίρο, μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι δεν πρόκειται να εξοφλήσει την ερχόμενη εβδομάδα μια από τις δόσεις. Το ίδιο το Ταμείο θα αποφασίσει μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένας ακόμη λόγος που ο Σόιμπλε πίεσε τον Τσακαλώτο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ ανάμεσα στους θεσμούς, οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε εξέγερση τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης».

Η εφημερίδα καταγράφει την ανησυχία του ΔΝΤ για τη γεναιοδωρη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Αθήνα λόγω ακριβώς της προσφυγικής κρίσης. Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται μεν η καλή χημεία των δύο υπουργών, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου τα παλαιά προβλήματα παραμένουν.

«Η Αθήνα συνεχίζει να μην έχει εφαρμόσει πολλά από τα συμφωνημένα μέτρα προς μεγάλη οργή του Σόιμπλε», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. «Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι το ασφαλιστικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (…). Στο περιβάλλον των θεσμών επικρατεί σκεπτικισμός για το εάν το συνταξιοδοτικό θα αποφέρει τις απαραίτητες περικοπές δαπανών».

Keywords
Τυχαία Θέματα