H εικονική πραγματικότητα έτοιμη να αποτρέψει την τύφλωση από καταρράκτη

Είναι κάτι που επηρεάζει 20 εκατομμύρια ανθρώπων, κοστίζει δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία και μπορεί να διορθωθεί με μία επέμβαση πέντε λεπτών.

Ο λόγος για τον καταρράκτη. Το οφθαλμολογικό πρόβλημα το οποίο ξεκινά με θολούρα στα μάτια και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα πλήξει 12 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2020, αφού δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι ιατροί στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την Rand Corporation.

O Jim Ueltschi θέλει να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Μέσω της ΜΚΟ του, HelpMeSee, η οποία επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του καταρράκτη, θέλει να εκπαιδεύσει 30.000 άτομα για την επέμβαση μέσω ενός προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας ο οποίος θα προσομοιώνει τον οφθαλμό και την εγχείρηση. Η επαναφορά της όρασης στους ανθρώπους που μπορούν να αποφύγουν την τύφλωση μπορεί να προσδώσει 517 δισ. δολάρια στις φτωχές οικονομίες του πλανήτη μέσα σε 10 χρόνια με κόστος 128 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers.

Ο Ueltschi, μιλώντας σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Bloomberg, ανέφερε πως "Οι πιθανότητες πως αυτά τα άτομα θα επισκεφτούν οφθαλμίατρο είναι σχεδόν μηδενικές. Έχουμε τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση μέσω της προσομοίωσης και της εκπαίδευσης ανθρώπων για μία επέμβαση η οποία μπορεί να πάρει μόνο πέντε λεπτά, και μπορεί να γίνεται τόσο συχνά ώστε να γιατρεύονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο".

Η εγχείρηση με το προσωνύμιο MSICS (Manual Small Incision Cataract Surgery), αποτελείται από δύο μικρές τομές στο μάτι οι οποίες χαλαρώνουν και εξάγουν τον καταρράκτη. Μετά από την προσθήκη ενός φακού, συνήθως η όραση αποκαθίσταται. Το όλο εγχείρημα μπορεί να γίνει σε λιγότερα από 20 "βήματα" και χρειάζεται έναν χειρούργο, ένα δωμάτιο εγχειρήσεων και αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Κίνα, όπου περίπου 400.000 άτομα χάνουν την όρασή τους κάθε χρόνο, υπάρχουν μόνο πέντε χειρούργοι ανά 1.000.000 άτομα. Η HelpMeSee ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη χώρα τον Απρίλιο. Περίπου εκατό μαθητές θα εκπαιδευτούν για την εγχείρηση και θα χρησιμοποιήσουν τον προσομοιωτή ως μέρος της εκπαίδευσής τους.

O Ueltschi πιστεύει πως η βοήθεια προς τους ανθρώπους σε τέτοιες χώρες μπορεί να γίνει εάν εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι άνθρωποι για το εγχείρημα. Κάθε απόφοιτος θα αναμένεται να βρίσκει τους ασθενείς και να προχωρά σε 1.500 εγχειρήσεις τον χρόνο, με αποστειρωμένα εργαλεία τα οποία θα προσφέρονται από την HelpMeSee. Οι γιατροί θα πληρώνονται περίπου 50 δολάρια ανά εγχείρηση, ανάλογα με την τοποθεσία τους.

Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες με διαφορετικό τρόπο. Η BioDigital έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό τρισδιάστατο μοντέλο του ανθρώπινου σώματος το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να εξερευνήσουν τα διάφορα μέρη της ανατομία και να μάθουν τα βήματα των εγχειρήσεων μέσω εξάσκησης σε προσωμοιωμένο περιβάλλον.

Ο CEO της BioDigital, Frank Sculli, ανέφερε πως η εταιρεία θα συνεργαστεί με την οργάνωση Cure Blindness για να διδάξει την εγχείρηση κατά του καταρράκτη μέσα στο 2016.

Ο Sculli ανέφερε πως η τεχνολογία 3-D είναι η πιο αποτελεσματική στο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σήμερα, αφού είναι προσβάσιμη παντού και μπορεί να έχει συγκεκριμένα, αναλογικά σωστά μεγέθη.

Η εικονική πραγματικότητα η οποία θα χρησιμοποιηθεί από την HelpMeSee δεν είναι ευρέως χρησιμοποιημένη στην ιατρική, αλλά όπως είναι γνωστό χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις διαστημικές και αεροναυπηγικές βιομηχανίες. Ο πατέρας του Ueltschi, Al, ήταν συνιδρυτής των σχολείων εκπαίδευσης πιλότων FlightSafety International, τα οποία χρησιμοποιούν προσομοιωτές για την εκπαίδευση των μαθητών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα