Οι Γερμανοί συντηρητικοί στέλνουν προειδοποιητική επιστολή στη Μέρκελ

Το σχέδιο της Άγκελα Μέρκελ να επιλύσει την προσφυγική κρίση με πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει καρπούς, γράφει η Frankfurter Rundschau και επισημαίνει:

«Το ζητούμενο ήταν η ειρήνευση στη Συρία, η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καλύτερη οργάνωση προσφυγικών καταυλισμών κοντά στις εστίες κρίσεων. Η στάση της καγκελαρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στωική ή και ξεροκέφαλη. Σύμφωνα ωστόσο με το άρθρο 65 του γερμανικού Συντάγματος η/ο καγκελάριος καθορίζει τις πολιτικές

κατευθύνσεις. Και αυτό ακριβώς πράττει η Α. Μέρκελ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Απλά έχει διαφορετικό σχέδιο από τους επικριτές της».

Η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την αντίσταση στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Άγκελα Μέρκελ:

«Η επαπειλούμενη εξέγερση των βουλευτών εξελίχθηκε εν τέλει σε προειδοποιητική επιστολή στην καγκελάριο. Ό,τι κάνει αυτή την εποχή η καγκελάριος για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές που περνούν τα γερμανικά σύνορα ούτε αποδίδει, αλλά ούτε και βελτιώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Την ίδια στιγμή διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωμίζεται, κυρίως, την ευθύνη στέγασης και σίτισης των προσφύγων».

Η εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική:

«Ίσως είναι εφικτή η απώθηση της προσφυγικής κρίσης από τα σουηδικά σύνορα στη Δανία, από τη Δανία στην Ολλανδία, από την Ολλανδία στην Γερμανία, από τη Γερμανία στην Αυστρία και τα Βαλκάνια, από εκεί στην Ελλάδα και μετά πίσω στην Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες φθάνουν δυστυχώς στις εστίες κρίσεις από όπου ξεκίνησαν», διαπιστώνει με δόση ειρωνείας η αυστριακή εφημερίδα. «Με αυτό τον τρόπο όμως το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται. Ακόμα κι αν κλείσουμε τα σύνορα και θέσουμε εκτός λειτουργίας τη Συνθήκη του Σένγκεν, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να επιβιβάζονται σε σαπιοκάραβα για να περάσουν απέναντι και θα εξακολουθήσουν να πνίγονται στις ωραιότερες ακτές της Ευρώπης ή σε αεροστεγώς κλεισμένα φορτηγά», προειδοποιεί η αυστριακή εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα