Goldman Sachs: Θετικό το waiver αλλά συνεχίζεται η εξάρτηση των τραπεζών από τoν ELA

Η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ αποτελεί μια θετική εξέλιξη, επισημαίνει σε σημερινό της σχόλιο η Goldman Sachs, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να εξαρτάται από τον ELA έως ότου σημειωθούν σημαντικές εισροές καταθέσεων στο σύστημα.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες

θα ανταλλάξουν 6 δισ. ευρώ χρηματοδότησης του ακριβότερου ELAμε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, από τις 29 Ιουνίου που ουσιαστικά ενεργοποιείται το waiver. Όπως τονίζει, η Goldman Sachs αυτό σημαίνει πως θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον ELA έως ότου ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αρχίσει να βλέπει ουσιαστικές εισροές καταθέσεων στο σύστημα.

Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα, διατηρεί τη σύσταση «buy» για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 3,30 ευρώ και σύσταση «neutral» για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank με τιμές-στόχους στα 0,35 ευρώ και 1,40 ευρώ αντίστοιχα.

Αναφέρει επίσης, ότι οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την βελτίωση ή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, την πρόοδο της αναδιάρθρωσης, την απομόχλευση και τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Επίσης, η Goldman επισημαίνει τον κίνδυνο που συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ δεν έλαβε κάποια απόφαση για την πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σχολιάζοντας ότι θα εξεταστεί αργότερα. Αυτό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, κατά κύριο λόγο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί αναφορικά με την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και από άλλους παράγοντες που εγείρουν κινδύνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα