Barclays: Πώς θα αντιδράσουν οι έξι κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση Brexit

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες και όλος ο πλανήτης αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία το κρίσιμο αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Παρά το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στο Bremain, ένα Brexit θα είχε σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Η HSBC εκτιμά

πως αν τελικά νικήσει το Brexit η λίρα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 15% έναντι του δολαρίου και η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι 1 έως 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη το 2017 από ό, τι θα ήταν σε άλλη περίπτωση.

Τότε, είναι πιθανό και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αναγκαστούν να παρέμβουν ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές. Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν πως θα ενεργήσουν οι κεντρικές τράπεζες.

Τράπεζα της Αγγλίας (BoE)

«Θα περιμέναμε η Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει το τραπεζικό επιτόκιο στο μηδέν και να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό θα ήταν πιθανόν να συμβεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιθανότατα κατά τη σύσκεψη του Αυγούστου. Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα συνεχιζόμενα επίπεδα αβεβαιότητας και τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν μετά το δημοψήφισμα» επισημαίνει η Barclays.

Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)

«Θα περιμέναμε η ΕΚΤ να είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα μέτρα ρευστότητας, εάν απαιτηθεί μεταξύ άλλων, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με άλλες κεντρικές τράπεζες. Εμείς δεν περιμένουμε την ανακοίνωση για επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις 21 Ιουλίου, καθώς η ΕΚΤ θα ήθελε πρώτα να καταλάβει καλύτερα τον αντίκτυπο από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Στα πιθανά μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνουν μια πρόωρη εξαγγελία για το χρόνο εφαρμογής του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και το πεδίο επέκτασής τους» αναφέρει η Barclays.

Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED)

Η βελτίωση των επικείμενων στοιχείων για την αγορά εργασίας θα μπορούσε να θέσει την Fed και πάλι στο προσκήνιο για μια αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα το Σεπτέμβριο, επισημαίνει η Barclays. Ωστόσο, θεωρεί απίθανο να μην αντιδράσει η Fed σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και να αγνοήσει την μεταβλητότητα των αγορών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν πιθανό να καθυστερήσει τυχόν αύξηση των επιτοκίων» αναφέρουν οι επενδυτές.

Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ)

Η BoJ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, όπως αναμενόταν, ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα διστάσει να προσαρμόσει τις πολιτικές της περαιτέρω εάν χρειαστεί. Αυτή η επαναξιολόγηση πρόκειται να λάβει χώρα μετά τις εκλογές της Άνω Βουλής, κατά την επόμενη συνεδρίαση της BoJ στις 28-29 Ιουλίου. Επίσης, σε περίπτωση Brexit θεωρείται πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση της BoJ.

Τράπεζα της Ελβετίας (SNB)

«Αναμένουμε ότι η SNB θα παρέμβει για να πωλήσει φράγκα με επιθετικό τρόπο και να αναπτύξει μια «πυρηνική» επιλογή. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω» προβλέπουν οι αναλυτές της Barclays.

Κεντρική Τράπεζα Σουηδίας

Η αναλυτές της Barclays δεν αναμένουν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της που θα οδηγούσε πιθανότητα σε υποτίμηση του SEK. Ωστόσο, υπάρχει μια πιθανότητα να αντιδράσει σε περίπτωση περαιτέρω χαλάρωσης της ΕΚΤ και επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης.

«Εάν η διάχυση της χρηματοπιστωτικής αγοράς καταστέλλει τις τιμές του πετρελαίου επαρκώς, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης στο βασικό επιτόκιο της Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» αναφέρει η Barclays.

Keywords
Τυχαία Θέματα