Durex: Eπιχειρεί να σπάσει τα ταμπού στην Ινδία με ένα «τζιν»

Στην Ινδία είναι πιo εύκολο να αγοράσει κανείς τζιν παρά προφυλακτικά. Φαίνεται πως εκεί ποντάρει ο όμιλος Reckitt Benckiser με τη νέα σειρά προφυλακτικών «Durex Jeans» που λανσάρισε στην ασιατική χώρα την περασμένη Παρασκευή.

Στην Ινδία, η αγορά προφυλακτικών αποτελεί ένα θέμα – ταμπού, καθώς θεωρείται πως όποιος τα αγοράζει στιγματίζεται κοινωνικά, παρά το γεγονός ότι η χώρα μαστίζεται από ιούς όπως ο HIV

(είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως).

Η συσκευασία των δύο προφυλακτικών που πωλείται προς 25 ρουπίες (38 σεντς), μοιάζει με τις δερμάτινες ταμπελίτσες που είναι ραμμένες στο πίσω μέρος του τζιν και τοποθετούνται σε γυάλινα βάζα κοντά στα ταμεία των φαρμακείων, ώστε να μπορεί κανείς να τα παίρνει εύκολα χωρίς να αισθάνεται αμηχανία που αγοράζει ένα προϊόν τόσο στενά συνδεδεμένο με το σεξ.

Στην υπερ-συντηρητική κοινωνία της Ινδίας, αντικείμενα σαν κι αυτά στιγματίζονται, ενώ οποιαδήποτε σχετική ανοιχτή συζήτηση θεωρείται ανάρμοστη.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Οικογενειακού Προγραμματισμού της Ινδίας παρουσίασε το προφυλακτικό ως τρόπο αποτροπής ανεπιθύμητων κυήσεων στα τέλη του '60, ενώ τα προώθησε και ως μέσο αποφυγής μετάδοσης ασθενειών . Ωστόσο, ακόμα και σήμερα από τις Ινδές ηλικίας 15-49, μόνον το 6% το εμπιστεύονται, έναντι ποσοστού 46% στην Ιαπωνία και 8,3% στην Κίνα.

Οργανώσεις για την πρόληψη ιών όπως του HIV, εκφράζουν πάντως τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον ενέργειες σαν κι αυτή της Durex, θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα απέναντι στα προφυλακτικά.

Η αγορά αντισυλληπτικών της Ινδίας αναμένεται πάντως να επεκταθεί άνω από 17% σε ετήσια βάση μέχρι το 2021, κυρίως λόγω της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού, αλλά και της αύξησης των ποσοστών κρουσμάτων HIV, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ερευνητική εταιρεία Pharmaion.

Keywords
Τυχαία Θέματα