Die Zeit: Σχέδιο διάσωσης, ακόμα κι εξαγορά μεριδίου, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση για τη Deutsche Bank

Σχέδιο διάσωσης για την Deutsche Bank ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες χρηματοοικονομικές Αρχές σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που η τράπεζα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια και δεν μπορεί να τα αντλήσει από την αγορά. Στο πλάνο,

ως το δυσμενέστερο σενάριο, βρίσκεται η εξαγορά μεριδίου της τράπεζας από το γερμανικό κράτος. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ως πιθανή την εξαγορά του 25%.

Η κυβέρνηση, σημειώνει η Die Zeit, εξακολουθεί να ελπίζει πως η Deutsche Bank δεν θα χρειαστεί στήριξη, ενώ μέχρι τώρα συζητούνται μόνο σενάρια διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα θα γίνει αφενός μόνο σε περίπτωση που οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές επιμείνουν στο ποσό των 14 δισ. δολ. και η τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές κι αφετέρου σε δύο στάδια.

Η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης Μέρκελ θα είναι να βρει μια λύση μέσω της πώλησης δραστηριοτήτων σε γερμανικές ή ξένες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα το κράτος θα εκδώσει εγγυήσεις για πιθανές απώλειες, ενώ σε δεύτερη φάση, και μόνο ως «έσχατη λύση», θα εφαρμοστεί ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο bail out.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πάντως διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το λανθασμένο, ενώ και πριν το ρεπορτάζ, πριν λίγες μέρες, τόσο η κυβέρνηση Μέρκελ όσο και η διοίκηση της τράπεζας τόνιζαν ότι δεν υπάρχει στο «τραπέζι» κανένα ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας (bail-out). Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η γερμανική οικονομική ρυθμιστική αρχή Bafin δεν εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα