Γιατί η Deutsche Bank απειλεί με νέα τραπεζική κρίση την Ευρώπη

Τις ανησυχίες για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη έχει αναζωπυρώσει η υπόθεση της Deutsche Bank, οι οποίες έχουν χτυπήσει και τις χρηματαγορές.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχει δει την τιμή της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να υποχωρεί σε χαμηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, μετά το πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης

των ΗΠΑ ως συμβιβασμό για το σκάνδαλο ενυπόθηκων τίτλων.

Τον Σεπτέμβριο η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει περίπου 20%, ωστόσο σήμερα η τράπεζα αντιδρά ανοδικά (3,5%) μετά την είδηση ότι δέχτηκε προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής της Abbey Life από την Phoenix.

Η Royal Bank of Scotland Group έχει καταγράψει απώλειες 13% ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίστοιχο πρόστιμο 1,1 δισ. δολαρίων για το ίδιο σκάνδαλο. Η ιταλική UniCredit SpA έχει υποχωρήσει κατά 12%.

Ο δείκτης Bloomberg Europe 500 Banks και ο δείκτης Financial Services υποχώρησαν κατά 4,2% τον Σεπτέμβριο, ο οποίος ήταν ο δεύτερος χειρότερος από τον Ιούνιο, όταν οι αγορές δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις λόγω του δημοψηφίσματος υπερ του Brexit.

«Μια λέξη: Deutsche» ήταν το σχόλιο του David Moss, διαχειριστής κεφαλαίων στην BMO Global Asset Management όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει με δύο λέξεις την πρόσφατη

«βουτιά» στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα αυτή τη στιγμή. Έχει αναζωπυρώσει το ρίσκο γύρω από τις ρυθμιστικές και δικαστικές Αρχές» προσθέτει.

Ο CEO της γερμανικής τράπεζας πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός για την κεφαλαιακή της θέση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας (bail out).
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεχτεί έντονες πιέσεις τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας των σκληρότερων νομοθετικών πλαισίων από τις ρυθμιστικές Αρχές, της αναιμικής ανάπτυξης και το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Ειδικά στην Ιταλία, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την Unicredit να προσπαθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της ώστε να ανταπεξέλθει.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων κι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα σε τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Unicredit, που χρειάζεται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση ενώ την ίδια στιγμή η κερδοφορία τους βάλλεται» σχολιάζει ο Christian Sole, διαχειριστής κεφαλαίων στην Candriam Investors Group στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα