DBRS: Επιβεβαιώνει το «CCC+» για την Ελλάδα

Διατηρεί την αξιολόγηση CCC+ με σταθερές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο καναδικός οίκος DBRS, ωστόσο, όπως τονίζει ο τραπεζικός κλάδος παραμένει αδύναμος.

Η επενδυτική βαθμίδα αντανακλά τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους αλλά και τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για να το καταστήσει βιώσιμο, εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η έλλειψη ρευστότητας στην

ελληνική οικονομία έχει μετριαστεί.

Σχολιάζοντας την προκαταρκτική συμφωνία της 2ας Μαϊου, η EBRD αναφέρει ότι η πρόοδος αυτή είναι θετική, ωστόσο, τονίζει ότι η ολοκλήρωσή της έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες και η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει. Παράλληλα, εκτιμά ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο παραμένει μια πρόκληση για την Αθήνα.

Για τον τραπεζικό τομέα, σημειώνει ότι οι ισολογισμοί τους παραμένουν αδύναμοι και το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείωνν εμποδίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

«Οι πιστωτικές προκλήσεις είναι σημαντικές καθώς το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο ποσοστό απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων και η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εξαρτάται από την συνεργασία με τους δανειστές για την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ύπαρξη ενός καθαρού μονοπατιού για την χρηματοδότηση της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου (δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018), την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και εν τέλει την οικονομική ανάκαμψη.

Keywords
Αναζητήσεις
ebrd ελλάδα
Τυχαία Θέματα