Καινοτόμες… μαξιλαροθήκες για όσπρια

Του Κώστα Τσαούση

Ο Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης – ιδρυτής και γενικός διευθυντής της AgriFarm, μιας εταιρείας που έφτασε να πουλάει ρεβίθια και φακές από τον Δομοκό της Φθιώτιδας στις ΗΠΑ και τον Καναδά- είναι ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα για την επιχειρηματικότητα στον αγρο-διατροφικό τομέα που διοργανώνεται στην Καλαμάτα στις 27 Μαΐου από το δραστήριο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας

Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ).

Ο επιχειρηματίας που κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη της δραστηριότητας του να κάνει πράξη την γεωργία που στηρίζεται στην γνώση και υπηρετεί την βιώσιμη ανάπτυξη στην παρέμβαση του θα αναφερθεί στο κρίσιμο ζήτημα της καινοτομίας. Και ο ίδιος μπορεί από πρώτο χέρι να μιλήσει και να εξηγήσει σε απλά ελληνικά το τι σημαίνει καινοτομία σήμερα στο χωράφι αλλά και στο ράφι!!!

Η βασική του καινοτομία είναι η προσήλωση του σε ένα μυστικό που έρχεται από το παρελθόν. Άλλωστε, ο Δημήτρης είναι 4ης γενιάς καλλιεργητής. Το μυστικό έχει να κάνει με το μικροκλίμα της περιοχής όπου καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα όσπρια αλλά και με την αξιοποίηση της γνώσης σχετικά με αυτό – μια γνώση που μπορεί να βοηθήσει και την τοπική οικονομία αλλά και την ίδια την βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον, η τοπική αναφορά (το στοιχείο της τοπικότητας) εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Από εκεί και πέρα, τον λόγο έχει η συσκευασία.

Ο Δημήτρης Γκρεμυλογιάννης πήγε πάλι πίσω στις ρίζες του για να δημιουργήσει ένα προϊόν με μέλλον. Όπως λέει και ο ίδιος – και δεν κουράζεται να το λέει ξανά και ξανά- «η έμπνευση για τη συσκευασία είναι από τη γιαγιά που έβαζε τραχανά κ χυλοπίτες σε μαξιλαροθήκες!!! Ευφάνταστο... γιατί το προϊόν ανέπνεε».

Έτσι, σήμερα τα φασόλια, το ρύζι, τα ρεβίθια και οι φακές ταξιδεύουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε κομψές συσκευασίες που θυμίζουν τις μαξιλαροθήκες της γιαγιάς: «Η αειφόρος συσκευασία μας, είναι κατασκευασμένη από 100% φυσικό βαμβάκι, για να εξασφαλίσει τη φρεσκάδα και την υψηλότερη ποιότητα, που επιτρέπει στο προϊόν να αναπνεύσει. Η συσκευασία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί. Με άλλα λόγια, ένα παράδειγμα βιωσιμότητα που λειτουργεί!».

Δεν ξέρω αν ο ίδιος στην ημερίδα της Καλαμάτας – που έχει την στήριξη των σημαντικών φορέων όπως το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης- θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα αλλά σε κάθε περίπτωση καθένα ένα από αυτά θα είναι και μια νέα και ξεχωριστή καινοτομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα