Συνταγή: Τριλογία πιροσκί

Αν ετοιμάζετε πάρτι στο σπίτι αυτή η εύκολη συνταγή για πιροσκί του σεφ Πέτρου Συρίγου θα σας ενθουσιάσει.

Γνωρίζατε πως τα πιερόγκι (επίσης περόγκι, πιρόγκι, πιρόχι, πιρόγκεν) διαφέρουν από το φαγητό που στην Ελλάδα ονομάζεται «πιροσκί», αφού το ελληνικό πιροσκί ψήνεται στο φούρνο και δεν τηγανίζεται; Γνωρίζατε πως η ονομασία του προέρχεται από τη Σλαβική ρίζα «πιρ» (γιορτή)

και είναι φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά ημικυκλικά κομμάτια φύλλου.

Τα πιερόγκι είναι δημοφιλή στην Ρωσία, στην Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λεττονία και Σλοβακία, καθώς και στην Αμερική και Καναδά, σε μέρη όπου υπάρχουν μετανάστες από τις παραπάνω χώρες. Η γέμιση τους μπορεί να είναι απο τυρί, απο πουρέ πατάτας, μανιτάρια, λάχανο, κρεμμύδι, κιμά ή άλλα συστατικά.

Συστατικά

1 ποτήρι νερό1κ.τ.σ ζάχαρη1κ.τγ αλάτι1 ½ κ.τ.γ μαγιά σε σκόνη3 ποτήρια αλεύρι4.κ.τ.σ ελαιόλαδοΜε κιμά:1 μεγάλο κρεμμύδι400 γρ μοσχαρίσιο κιμά100γρ τυρί τριμμένο που λιώνει(πχ γκούντα)αλάτι, πιπέριΜε πατάτα:5 μέτριες πατάτες1 κρεμμύδι1 κρεμ. φρέσκο1 αυγόαλάτι, πιπέριΜε λουκάνικο:20 μικρά λουκάνικα Φραγκφούρτης1 1/2 λίτρο ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τηγάνισμαΟδηγίεςΣε ενα μπόλ βάζετε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύετε και αφήνετε για 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και το λάδι και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ενα ζυμαράκι. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά και στη συνέχεια ζυμώνετε πάλι να ανακατευτεί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα. Στη συνέχεια ζυμώνετε και πάλι και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζετε το ζυμάρι και κόβετε σε μικρά μπαλάκια και ανοίγετε με εναν πλάστη σε λεπτό φύλλο σε μέγεθος ενος μικρού πιάτου.Βάλτε τη γέμιση που προτιμάτε και διπλώστε στα δυο, κλείνοντας καλά να μή φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα. Τα αφήνετε για μισή ώρα περίπου πάλι μέχρι να φουσκώσουν και ξεκινήστε το τηγάνισμα σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν καλά και απο τις δυο πλευρές.Με κιμά: Σωτάρετε σε ελαιόλαδο τον κιμά με το κρεμμύδι και προσθέστε 1 κούπα νερό και βράστε για μισή ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά του, τέλος προσθέστε τυρί.Με λουκάνικα: Σε ενα κατσαρολάκι που βράζει ρίξτε τα λουκάνικα για 6 λεπτά περίπου και όταν κρυώσουν χρησιμοποιήστε τα να γεμίσετε τα πιροσκί.

The post Συνταγή: Τριλογία πιροσκί appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα