5 καταπληκτικά πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν περπατάτε

Νομίζετε πως είναι τόσο απλό όσο το να βάζετε το ένα πόδι μπροστά στο άλλο; Ναι, λοιπόν, φαίνεται πως υπέροχα πράγματα συμβαίνουν κάθε φορά που βγαίνετε έξω για περπάτημα.

Με 1-5 λεπτά περπάτημα

Από τα πρώτα κιόλας βήματα που κάνετε απελευθερώνεται ενέργεια, η οποία παράγει χημικές ουσίες στα κύτταρά σας, που τροφοδοτούν τα πόδια για να κάνουν τον βηματισμό. Ο ρυθμός της καρδιάς, που μετράται στους 70-100 παλμούς ανά λεπτό, ενισχύει τη ροή του αίματος και ζεσταίνει τους μυς. Κάθε δυσκαμψία (ή δυσκολία στην κίνηση) υποχωρεί όσο οι

αρθρώσεις απελευθερώνουν υγρό για να βοηθήσουν στην κίνηση. Καθώς περπατάτε το σώμα σας καίει 5 θερμίδες το λεπτό. Αντίθετα όταν δεν κινείστε καίτε μόνο 1 θερμίδα το λεπτό.

Με 6-10 λεπτά περπάτημα

Οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται από τους 100 στους 140 παλμούς και σαν αποτέλεσμα καίτε μέχρι 6 θερμίδες το λεπτό, καθώς εντείνετε τον ρυθμό της κίνησης. Η μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης αντισταθμίζεται από την απελευθέρωση χημικών ουσιών, που αυξάνουν τα αιμοφόρα αγγεία, φέρνοντας περισσότερο αίμα και οξυγόνο στους μυς.

Με 11-20 λεπτά περπάτημα

Η θερμοκρασία του σώματός σου συνεχίζει να ανεβαίνει κι αρχίζετε να ιδρώνετε, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα διαστέλλονται και απελευθερώνουν θερμότητα. Καθώς το περπάτημά σας γίνεται όλο και πιο γρήγορο θα καίτε έως και 7 θερμίδες το λεπτό και θα έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Ορμόνες, όπως η επινεφρίνη και η γλυκαγόνη, διευρύνονται για να απελευθερώσουν υγρό στους μυς.

Με 21-45 λεπτά περπάτημα

Με μια αίσθηση αναζωογόνησης αρχίζετε να χαλαρώνετε, ενώ το σώμα σας αποφορτίζεται λόγω της απελευθέρωσης χημικών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, στον εγκέφαλό σας. Όσο περισσότερο λίπος καίτε, τα επίπεδα της ινσουλίνης (η οποία βοηθά στην αποθήκευση του λίπους) πέφτουν – μια καλή είδηση για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή είναι διαβητικοί.

Με 46-60 λεπτά περπάτημα

Οι μύες σας μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, καθώς μειώνεται το απόθεμα των υδατανθράκων. Όσο ηρεμείτε, οι χτύποι της καρδιάς μειώνονται και η αναπνοή σας επιβραδύνεται. Θα καίτε λιγότερες θερμίδες αλλά περισσότερες από όσες προτού ξεκινήσατε. Η καύση των θερμίδων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περίπου 1 ώρα.

Πηγή: Holmes Place

Keywords
Τυχαία Θέματα