Τι φταίει και νιώθετε φουσκωμένοι;

Μερικές φορές παγιδεύεται αέρας στο πεπτικό σύστημα σας. Άλλες φορές νιώθετε ότι μια μπάλα του μπάσκετ έχει κολλήσει στην κοιλιά σας. Ό, τι φούσκωμα κι αν αισθάνεστε ένα είναι σίγουρο: είναι άβολο. H κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Μαρσέλου σας εξηγεί ποιες αιτίες κρύβονται πίσω από αυτό.

1 Τρώτε πάρα πολύ γρήγορα

Ο ρυθμός της ζωής είναι τόσο γρήγορος που δεν σας αφήνει να απολαύσετε τα γεύματά σας και σας κάνει να τρώτε στο πόδι πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό έχει συνέπειες: δεν μασάτε σωστά την τροφή, καταπίνετε αέρα μαζί με αυτήν ενώ μεγάλα κομμάτια τροφής μένουν στο έντερο περιμένοντας να αφομοιωθούν

πλήρως από τον οργανισμό. Επιπλέον όταν τρώτε πολύ γρήγορα δεν καταλαβαίνετε πόση τροφή καταναλώνετε με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο από όσο μπορείτε. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά στο γεύμα σας και να το καταναλώνετε καθιστοί.

2 Το μεσημεριανό σας είναι μόνον ένα σάντουιτς

Ακόμη και τα πιο υγιεινά σάντουιτς τείνουν να είναι γεμάτα με νάτριο. Μελέτη έδειξε ότι μεταξύ πολλών τροφίμων που περιέχουν πολύ νάτριο είναι τα σάντουιτς. Το ψωμί κατατάσσεται ως η νούμερο ένα πηγή νατρίου με τα αλλαντικά να παίρνουν τη δεύτερη θέση και να ακολουθεί το τυρί. Έπειδή πολλά τρόφιμα περιέχουν κρυμμένο αλάτι φροντίστε να μειώσετε την κατανάλωση νατρίου για να αποφύγετε την παρακράτηση.

3 Χρησιμοποιείτε καλαμάκι

Ροφήματα καφέ, smoothies, χυμοί, όλα έχουν σχεδιαστεί για να πίνονται με καλαμάκι. Αλλά αν και είναι τόσο βολική συνήθεια ωστόσο καταπίνετε επιπλόν αέρα και αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν μια φουσκωτή μπάλα. Όποτε μπορείτε φροντίστε να πίνετε το ρόφημα ή το χυμό σας από το ποτήρι.

4 Καταναλώνετε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα

Για άλλη μια φορά, ο ένοχος εδώ είναι το νάτριο: αυτό που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στις τροφές. Γνωρίζετε ότι κάποια τρόφιμα είναι βόμβες νατρίου, αλλά ακόμη και τα πιο υγιεινά όπως σούπες, ντρέσινγκ για σαλάτες, δημητριακά και σάλτσες ντομάτας μπορεί να έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Σχεδόν κάθε προϊόν που είναι συσκευασμένο (κονσέρβες, βαζάκια κλπ) περιέχει περισσότερο νάτριο από ό,τι θα φανταζόσασταν. Για να αποφύγετε τα φουσκώματα στην κοιλιά κοιτάζετε καλά τις ετικέτες και φροντίστε να αγοράζετε όσα περιέχουν λιγότερο από 500 mg νατρίου. Και φυσικά κόψτε τα πολλά επεξεργασμένα προιόντα και γεμίστε το πιάτο σας με φρέσκα φρούτα, δημητριακά και λαχανικά.

5 Καταναλώνετε light προιόντα

Τα τεχνητά σάκχαρα όπως η ασπαρτάμη και σουκραλόζη έχουν προστεθεί σχεδόν σε όλα, από τα στοματικά διαλύματα μέχρι και τις καραμέλες. Αλλά τα προΐόντα με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες έχουν κάποιο κόστος. Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων να έχει αναγνωρίσει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν μηδέν θερμίδες αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούν φουσκώματα. Αν τα αποφύγετε από τη διατροφή σας θα αισθανθείτε άμεση ανακούφιση.

6 Πίνετε αναψυκτικά

Οι ίδιες μικροσκοπικές φυσαλίδες που δίνουν στη σόδα, στα αναψυκτικά και στα ανθρακούχα νερά αυτή την αφρώδη αίσθηση προκαλούν και στο στομάχι πρήξιμο. Επιπλέον, τα γλυκαντικά που περιέχουν τα αναψυκτικά κάνουν ό,τι και τα light προιόντα: δεν αφομοιώνονται και δημιουργούν φουσκώματα. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά; Μειώστε το ανθρακικό αφήνοντας ανοιχτό το μπουκάλι για λίγες ώρες πριν το πιείτε ή προσθέστε του πολλά παγάκια.

7 Τρώτε το βραδινό σας λίγο πριν κοιμηθείτε

Εάν φάτε το δείπνο σας και πέσετε μετά από λίγο για ύπνο, η ύπτια στάση παρεμποδίζει την πέψη, οπότε η τροφή δεν αφομοιώνεται γρήγορα και σας αφήνει φουσκωμένους. Προσπαθείστε να καταναλώνετε το δείπνο σας τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Εάν δεν μπορείτε φροντίστε να καταναλώσετε κάτι μικρό, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι, και ανεφοδιάστε τον οργανισμό σας με ένα μεγαλύτερο γεύμα το πρωί, όταν ο μεταβολισμός σας θα λειτουργεί πιο δυνατά και θα επωφεληθεί από την παροχή των πρωινών καυσίμων.

8 Αγνοείτε τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Υπάρχουν αρκετοί που μπορεί να έχουν ευαισθησία στη γλουτένη (όχι κοιλιοκάκη όμως) και κάποιες τροφές να δημιουργούν φουσκώματα. Τα άτομα για παράδειγμα που έχουν αλλεργία σίτου (αλλεργική αντίδραση σε ό,τι περιέχει σιτάρι) δεν μπορούν να αφομοιώσουν τη γλουτένη συχνά κι έρχονται αντιμέτωποι με πεπτικά προβλήματα και φουσκώματα, ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και να νιώθουν αρκετές φορές δυσφορία. Αν νιώθετε έτσι πολύ συχνά κάντε έναν έλεγχο για τυχόν τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες και μιλήστε με έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο να σας σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα