Μπορει το Bayonetta 2 να αναστήσει το Wii U;

Console seller ή απλά άλλος ένας τίτλος;

Το Wii U είναι η πρόταση της Nintendo στις κονσόλες όγδοης γενιάς που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2012. Η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε την νέα της κονσόλα ως συνέχεια του Wii. Μπορεί το Wii

να πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια παγκοσμίως αλλά το Wii U δεν τα έχει πάει μέχρι στιγμής τόσο καλά αφού έκλεισε τον Ιούνιο του 2014 με περίπου 7 εκατομμύρια πωλήσεις.

Ένας από τους κυριότερους λόγους για να αγοράσει κανείς το Wii U είναι τα exclusive games αλλά και το Wii U GamePad το οποίο με την οθόνη αφής του υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία από εκείνη του απλού χειριστηρίου. Κατά τα άλλα, τόσο η τιμή του, όσο και οι επιδόσεις του λόγω hardware, το αφήνουν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις νέες κονσόλες των Sony και Microsoft.

Γιατί είναι exclusive το Bayonetta 2;
Το Bayonetta 2 είναι ένα από τα καλύτερα χαρτιά του Wii U. Όπως σας εξηγήσαμε και στο review που γράψαμε, το Bayonetta 2, σε αντίθεση με το προηγούμενο game, είναι exclusive τίτλος της κονσόλας της Nintendo. Το πρώτο Bayonetta είχε κυκλοφορήσει σε PS3 και Xbox 360 το 2010 και η συνέχειά του θα μπορούσε άνετα να βγει σε PS4 και Xbox One. Οι νέες κονσόλες 8ης γενιάς δεν θα αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα στο να τρέξουν το Bayonetta 2 στα 60 frames.

http://www.youtube.com/watch?v=3hmna2_6ACA

Αντιθέτως όμως, η συμφωνία της Nintendo με την Platinum Games απαγόρευσε οποιαδήποτε συνεργασία με άλλες κονσόλες. Κάτι τέτοιο συνέβη εξαιτίας της SEGA η οποία έκανε πίσω από το development του πρώτου Bayonetta. Όπως καταλαβαίνετε, μιας και η SEGA αποχώρησε, αν δεν ήταν η Nintendo, δεν θα βλέπαμε νέο τίτλο στη σειρά Bayonetta. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που δεν βλέπουμε το Bayonetta 2 σε άλλα format.

Η Bayonetta 2 στο Wii U
Όπως σας έγραψα και στο review, το Bayonetta 2 τρέχει στο Wii U στα 60 frames, αν και υπάρχουν σημεία μέσα στις μάχες όπου αντιμετωπίζετε πολλούς αντιπάλους και τα frames πέφτουν δραματικά ακόμα και στην κλίμακα 30-50. Σε γενικές γραμμές πάντως η κονσόλα της Nintendo αποδείχθηκε επαρκής από πλευράς απόδοσης. Σχετικά με τον τεχνικό τομέα, τα καιρικά φαινόμενα (όπως όταν βρέχει ή φυσάει), ο φωτισμός και οι σκιές δίνουν μια πιο αληθινή όψη στον φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία οποιουδήποτε παιχνιδιού, ειδικά του Bayonetta 2. Βέβαια η Platinum Games αποφάσισε να αξιοποιήσει το Wii U Gamepad για εντολές στην οθόνη αφής και για mirroring του παιχνιδιού. Το Wii U Gamepad δεν αξιοποιείται για παράδειγμα ως χάρτης ή ως inventory, hotbar των skills κ.ο.κ. κάτι που δεν ξέρω πόσοι από εσάς περιμένατε αλλά θα είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως και να 'χει, η αγαπημένη μας μάγισσα εμφανίζεται ένα επίπεδο πάνω στον τομέα των γραφικών και σε συνδυασμό με τα επικά boss fights και τα χιουμοριστικά cutscenes, συνθέτει ένα αποτέλεσμα που κάνει πολλούς να λοξοκοιτούν προς Wii U μεριά για ένα αποκλειστικό Action game που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα δουν σε άλλο format.

Αναμένοντας τα επόμενα exclusives
Σχετικά με τα επόμενα Wii U exclusives, που είναι το δυνατό χαρτί της Nintendo για αυτή τη σεζόν, οι βλέψεις είναι υψηλές, καθώς αν παρουσιαστούν τόσο καλοδουλεμένα όσο το Bayonetta 2 τότε θα δελεάσουν αρκετούς gamers για να αποκτήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους ένα Wii U.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Stealth Inc. 2 (30/10/14), Super Smash Bros στο Wii U (5/12/14) που αναμένεται να έχει την ποιότητα του 3DS με καλύτερα γραφικά, Captain Toad: Treasure Tracker (9/1/15), πολλά ακόμη indie games και μέσα στο 2015 τα νέα Zelda και Xenoblade Chronicles X, που όσο πιο σύντομα έρθουν τόσο πιο άμεσα θα ανεβάσουν τον αριθμό των AAA titles για την Nintendo. Ας μην κρυβόμαστε άλλωστε, τα PS4 και Xbox One δεν έχουν ακόμη AAA title, εκτός από το Titanfall που είναι console exclusive στην κονσόλα της Microsoft. Η Nintendo έχει σημειώσει ήδη επιτυχίες με Super Mario 3D World, Bayonetta 2 και Mario Kart 8 την στιγμή που οι άλλοι απλά περιμένουν το νέο έτος.

Τεχνολογικά ένα βήμα πίσω
Πέρα από τα καλά exclusives, το Wii U έχει να αντιμετωπίσει στην αγορά των κονσολών δύο δυνατούς αντιπάλους που διαθέτουν πολύ ανώτερες προδιαγραφές. Το Wii U έχει 2GB DDR3 μνήμη, Επεξεργαστή τριπύρηνο 1.24Ghz Tri-Core IBM PowerPC, και τσιπ γραφικών 550Mhz AMD Radeon Latte. Απέναντί του βρίσκει δύο "θηρία". Απ' τη μία το PS4 με 8GB DDR5, οκταπύρηνο AMD x86-53 Jaguar και τσιπ γραφικών AMD GCN Radeon, ενώ απ' την άλλη ένα Xbox One με 8GB DDR3, οκταπύρηνο AMD APU στα 1.75Ghz και τσιπ γραφικών 853Mhz AMD Rageon GCN. Το Wii U αποδίδει οριακά καλύτερα από ένα Xbox 360, κάτι που είδαμε στο Bayonetta 1 review, με τα frames να έχουν μικρό προβάδισμα έναντι της παλαιάς κονσόλας της Microsoft. Οριακό προβάδισμα με αντίπαλο...κονσόλα έβδομης γενιάς!

Τα Wii U exclusives από in-house development της Nintendo έχουν καλύτερο optimization στο Wii U σε σχέση με third-party games. Για παράδειγμα τα Super Mario 3D World και Mario Kart 8 είναι σκέτη απόλαυση. Αλλά τα specs του Wii U αποτελούν έναν λόγο για τον οποίο έχουν χαθεί τόσο multiplatform games όσο και πιθανά exclusives. Σκεφτείτε ότι μετά από τόσα firmware updates και μόνο η πλοήγηση από το ένα μενού στο άλλο μπορεί να κρατήσει 6-15 δευτερόλεπτα (το τελευταίο για να ανοίξει το eshop), χρόνος που σε ένα PC ή μια next-gen κονσόλα αντιστοιχεί στο άνοιγμα μιας ολόκληρης εφαρμογής! Το δε download αργεί χαρακτηριστικά, απαιτώντας τριπλάσιο χρόνο σε αντιστοιχία με ένα PS4 ή Xbox One.

http://www.youtube.com/watch?v=bs4qOAaGFB0

Last but not least, ο αποθηκευτικός χώρος του Wii U. Αγοράζοντας το Wii U Premium έχετε 32GB που στην ουσία είναι κοντά 27GB αν αφαιρέσουμε το λειτουργικό σύστημα! Χρειάστηκε να κάνω Uninstall το Bayonetta 1 για να κατεβάσω μετά το Bayonetta 2 και να ξεκινήσω να παίζω, αφού τα δυο τους μαζί καταλάμβαναν 32GB χώρο στο σκληρό μου δίσκο! Τι να πουν όσοι έχουν το Wii U Basic με τα 8GB που στην ουσία τους μένουν σχεδόν τα μισά; Θα έχουν ήδη αγοράσει σκληρό δίσκο για να τρέξουν όλα τα σημαντικά releases. Συνεπώς, ναι μεν η Nintendo προσφέρει τα δύο Wii U πακέτα με 220 και 320 ευρώ αντίστοιχα, αλλά όταν οι τιμές των PS4-Xbox One ξεκινούν στην Ελλάδα από τα 380 ευρώ, πολλοί λογικά σκεπτόμενοι gamers δεν θα "κολλούσαν" στο 60άρι της διαφοράς μπροστά στην απόδοση μιας ανώτερης τεχνολογικά κονσόλας, τόσο στις προδιαγραφές όσο και στις δυνατότητες, εφαρμογές και υπηρεσίες που διαθέτουν.

Rise and Shine
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ένας gamer αγοράζει μια κονσόλα είναι τα games και κυρίως τα exclusives του. Μπορεί το Wii U να μην διαθέτει την γκάμα των multiplatform που απολαμβάνουν τα PS4 και Xbox One, όμως στα exclusives ελάχιστοι μπορούν να αμφισβητήσουν ότι έχει το πάνω χέρι. Κυκλοφορεί ήδη δύο χρόνια στην αγορά και με την εξασφάλιση του Bayonetta 2 ως third-party exclusive (αν μπορεί να θεωρηθεί third-party καθώς ακόμα κι εκεί η ίδια η Nintendo έχει την διανομή) τραντάζει τα "θεμέλια" σε μία μερίδα από hardcore gamers και βάζει στο τραπέζι μία σημαντική υποψηφιότητα για Game of the Year. Η πρόβλεψή μας είναι πως με την υπάρχουσα γκάμα από video games, ο ρυθμός πωλήσεων του Wii U αναμένεται να αυξηθεί τους προσεχείς μήνες. Πόσο μάλλον όταν κάνουν την επιστροφή τους σημαντικές σειρές όπως τα Zelda και Xenoblade Chronicles X. Πέρα από τα AAA titles, θα δούμε μια πληθώρα από καλές indie προσπάθειες. Όσο για το αν το Bayonetta 2 θα καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις του Wii U, αυτό αναμένεται να το δούμε με την κυκλοφορία του στις 24 του μήνα.

Το ερώτημα είναι το εξής: Εσείς οι gamers σκοπεύετε να αποκτήσετε Wii U στο μέλλον; Το σκέφτεστε σοβαρά; Η έχετε ως σκοπό να περιμένετε κι άλλο ώσπου να πέσουν οι τιμές ή/και να δείτε τα επόμενα exclusives των PS4 και Xbox One; Αναμένουμε τις απόψεις σας με σχόλιο στο τέλος του άρθρου.

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για PS4, Xbox One και Wii U και συζητήστε τις στο forum του GameWorld.

Keywords
Τυχαία Θέματα