Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney

O Phoenix Wright επιστρέφει στις δικαστικές αίθουσες με έναν απροσδόκητο σύμμαχο.

Οι σειρές Professor Layton και Phoenix Wright: Ace Attorney έχουν αποκτήσει ένα φανατικό κοινό τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουμε δει αρκετές ποιοτικότατες κυκλοφορίες στις φορητές κονσόλες της Nintendo.

Ειδικότερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι περιπέτειες του Phoenix Wright αποτέλεσαν ένα ιδανικό entry-point στον χώρο των Visual Novel για χιλιάδες gamers στην Δύση. Από την άλλη πλευρά ο Βρετανός αρχαιολόγος Herschel Layton κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον μας για τα Puzzle games μέσα από δύο εξαιρετικές τριλογίες.

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ο Akihiro Hino, διευθύνων σύμβουλος της Level-5, προσέγγισε την Capcom και συγκεκριμένα των Shu Takumi, τον εμπνευστή της σειράς Ace Attorney με στόχο να εργαστούν από κοινού στην ανάπτυξη ενός τίτλου που θα "πάντρευε" τα σύμπαντα των δύο σειρών. Ο Takumi, αν και εξέφρασε κάποιους δισταγμούς αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του σχετικού project και κάπως έτσι γεννήθηκε το Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.


Με δεδομένο ότι τόσο η Level-5, όσο και η Capcom μας έχουν χαρίσει αριστουργήματα στο παρελθόν είναι λογικό οι προσδοκίες μας για αυτό τον crossover τίτλο να είναι υψηλότατες. Θα καταφέρουν όμως άραγε οι ιαπωνικές εταιρείας να μας παρουσιάσουν μια κυκλοφορία αντάξια της φήμης που την ακολουθεί; Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να δούμε τι...ψάρια πιάνει το Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney.

Σώστε την Espella
Με δεδομένο ότι μιλάμε για μια crossover δημιουργία το πρώτο μέλημα των developers ήταν να δημιουργήσουν έναν κόσμο, στον οποίο θα μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο ήρωες. Κατόπιν αυτού, η περιπέτειά σας λαμβάνει χώρα σε ένα εντελώς ξεχωριστό setting που ονομάζεται Labyrinthia. Οι Herschel Layton και Phoenix Wright φθάνουν στον μυστηριώδη αυτό κόσμο με την βοήθεια ενός μαγικού βιβλίου. H αποστολή τους είναι να βοηθήσουν μια αινιγματική κοπέλα που ονομάζεται Espella Cantabella, καθώς οι κάτοικοι της πόλης θεωρούν ότι είναι μάγισσα.

Η Labyrinthia σε γενικές γραμμές θυμίζει μια τυπική μεσαιωνική πόλη, αλλά το πιο περίεργο στοιχείο της είναι ότι κυβερνάται από μία αινιγματική φιγούρα τον Story Teller, o οποίος σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους έχει την δύναμη να κάνει πραγματικότητα οτιδήποτε γράψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετούς αιώνες πριν η Labyrintia είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από την μάγισσα Bezella και έκτοτε ένα τάγμα ιπποτών ονόματι Knights of the Inquisition ορκίστηκε να προστατέψει την πόλη από τους απογόνους της. Κατόπιν αυτού, αρκετές μάγισσες δικάστηκαν και αποτεφρώθηκαν τα προσεχή χρόνια, αφού οι Knights of the Inquisition συνέχισαν να εκτελούν με περίσσιο ζήλο τα καθήκοντά τους.

Αυτός ο περίσσιος ζήλος που αναφέραμε παραπάνω σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται υπερβολικός και γι' αυτό τον λόγο το τάγμα των ιπποτών θέλει να καταδικάσει με συνοπτικές διαδικασίες την Espella και να την στείλει στην πυρά. Για καλή της τύχη όμως τόσο ο καθηγητής Layton, όσο και ο δαιμόνιος δικηγόρος Phoenix Wright δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν μία αθώα κοπέλα να καταδικαστεί.


Χαμένοι στην Labyrinthia
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επεκταθούμε λίγο παραπάνω στο σενάριο και κυρίως στο κατά πόσο καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Σε πρώτη φάση, θεωρούμε ότι ορθώς η Level-5 και η Capcom επέλεξαν ένα ξεχωριστό setting, καθώς μέσα από αυτό τον τρόπο μοιράζεται ισόποσα ο "τηλεοπτικός" χρόνος των δύο πρωταγωνιστών. Εάν το σενάριο εξελίσσονταν στον κόσμο του Layton ή του Wright αντίστοιχα, τότε το όλο concept μία crossover δημιουργίας δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα.

Όσον αφορά την πλοκή των γεγονότων θα λέγαμε ότι επίσης και σε αυτό το κομμάτι οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Το lore που παρέχεται για τον κόσμο της Labyrithia είναι εξαιρετικά πλούσιο και παράλληλα οι βασικοί NPC είναι πολυδιάστατοι, καθώς είτε κρύβουν σημαντικά μυστικά, είτε η προσωπικότητά τους έχει αρκετές πτυχές τις οποίες ανακαλύπτετε στην πορεία. Ως εκ τούτου οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και ως επί τω πλείστον είναι απροσδόκητες.


Το μόνο, αλλά και ταυτόχρονο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ροή της αφήγησης κινείται με ρυθμούς...παγετώνα. Το Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney διαρκεί γύρω στις 25 ώρες και μέσα στο διάστημα αυτό η ιστορία κάνει αρκετές φορές "κοιλιά". Μέσα στο διάστημα αυτό θα παρακολουθήσετε εκατοντάδες διαλόγους, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι εξ' αυτών δεν προχωρούν καθόλου την πλοκή.

Αρκετές φορές λοιπόν θα σας δοθεί η εντύπωση ότι η αφήγηση πλατειάζει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως νόημα και όπως είναι λογικό υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσετε το ενδιαφέρον σας. Το λυπηρό της όλης υπόθεσης είναι ότι στο τέλος η ανάμνηση που θα σας αφήσει το Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney είναι ευχάριστη, παρόλα αυτά ένας μέσος gamer χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία από Visual Νοvels πολύ δύσκολα θα φθάσει μέχρι την οθόνη των credits.

Το Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney αποτελεί μία σημαντική κυκλοφορία για τους φίλους των ομώνυμων σειρών, αλλά δεν καταφέρνει να πρωτοτυπήσει ιδιαίτερα.



Ένας κόσμος, δύο ήρωες
Όσον αφορά το gameplay, τόσο η Level-5, όσο και η Capcom ακολουθούν την πεπατημένη, αφού το Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα κεφάλαια των δύο σειρών. Σε γενικές γραμμές η όλη εμπειρία στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Από την μία πλευρά έχουμε το exploration κομμάτι και την επίλυση διαφόρων puzzles ελέγχοντας τον καθηγητή Layton και από την άλλη την υπεράσπιση της Espella στις διάφορες δίκες, όπου ελέγχεται ως επί τω πλείστον τον δικηγόρο Phoenix Wright.


Στην πρώτη περίπτωση καλείστε να εξερευνήσετε την πόλη της Labyrinthia και να συνομιλήσετε με τους κατοίκους της. Η όλη διαδικασία γίνεται με το κλασικό point-and-click σύστημα στην οθόνη αφής του 3DS. Καθώς εξερευνείτε διεξοδικότερα κάποιες τοποθεσίες ή συνομιλείτε με συγκεκριμένους NPC θα σας δοθεί η δυνατότητα να λύσετε συγκεκριμένα puzzles. H επίλυση των τελευταίων σας ανταμείβει με Picarats, ένα in-game νόμισμα με το οποίο μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον end-game περιεχόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον ενδέχεται να αποκτήσετε διάφορα Hint Coins, τα οποία σας δίνουν διάφορες συμβουλές για το πως θα λύσετε ένα puzzle.

Τα διάφορα puzzles, όπως και στα προηγούμενα Professor Layton, έχουν σχεδιαστεί από τον Akira Tago, τον εμπνευστή της σειράς Mental Gymnastics. Τα τελευταία χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και ανάλογα με το είδος τους θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε στοιχειώδεις μαθηματικές γνώσεις και την λογική σας. Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι σε σχέση με τα προγενέστερα κεφάλαια της σειράς εδώ συναντάμε λιγότερο ευφάνταστα puzzles και παράλληλα ο αριθμός τους είναι αισθητά μειωμένος. Με δεδομένο πάντως ότι ο Akira Tago έχει σχεδιάσει περισσότερα από 700 puzzles για την σειρά Professor Layton το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.


Ενίσταμαι κύριε Πρόεδρε!
Αφού ασχοληθήκαμε με τον κύριο Layton ήρθε η ώρα να δούμε και τον δεύτερο τζέντλεμαν της παρέας, τον δαιμόνιο Phoenix Wright. Για τους αμύητους της σειράς Ace Attorney να αναφέρουμε ότι ο στόχος σας να εξετάσετε διάφορους μάρτυρες στο δικαστήριο και να ανακαλύψετε τυχόν αντιφάσεις στις όποιες υποπίπτουν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παρουσιάσετε το κατάλληλο πειστήριο που να υποδεικνύει την αντίφαση. Η στιγμή μάλιστα αυτή είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές στην σειρά, καθώς ο Phoenix Wright δείχνει με το δάκτυλό του τον εισαγγελέα και φωνάζει "Objection"!

Βέβαια για να φτάσετε σε αυτό το σημείο θα πρέπει όπως είναι φυσικό να έχετε τα κατάλληλα στοιχεία στην κατοχή σας για να φέρετε αντίλογο. Για να επιτύχετε τον στόχο σας λοιπόν θα πρέπει να πιέσετε τους μάρτυρες ή να τους εξετάσετε ταυτόχρονα ώστε να ανακαλύψετε ποιος ενδεχομένως μπορεί να λέει ψέματα προσπαθώντας να παραπλανήσει το σεβαστό δικαστήριο από την αναζήτηση της αλήθειας. Ο τελευταίος μηχανισμός αποτελεί και την μοναδική προσθήκη που συναντάμε εδώ σε σχέση με τα προγενέστερα Phoenix Wright: Ace Attorney.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το Court Record, στο οποίο βρίσκονται όλα τα πειστήρια του εγκλήματος και οι καταθέσεις των μαρτύρων, έχετε ένα ακόμη όπλο για να υπερασπίσετε την Espella. Πρόκειται για το Grand Grimoire, ένα βιβλίο που περιέχει διάφορες πληροφορίες σχετικά με την χρήση μαγείας. Μην ξεχνάτε χρονολογικά βρισκόμαστε στον μεσαίωνα και η νεαρή Espella κατηγορείται ως μάγισσα. Στο βιβλίο αυτό θα δείτε διάφορα ξόρκια και πολλές φορές η εκτέλεσή τους αποτελεί μια σημαντική αντίφαση στην υπόθεση, βάση την οποίας θα δικαιολογήσετε την ένσταση σας. Για παράδειγμα όταν ένα ξόρκι χρειάζεται somatic components, μία κίνηση του χεριού λόγου χάρη, πως θα μπορούσε η Espella να το εκτελέσει κρατώντας παράλληλα έναν κουβά με τα δύο της χέρια;

Φλύαρο μεν, ικανοποιητικό δε
Όπως προαναφέραμε η συνολική διάρκεια του Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney ξεπερνά με άνεση τις 20 ώρες, ενώ αν προσθέσουμε και το end-game περιεχόμενο που ξεκλειδώνετε με τα Picarats, ενδέχεται να σας κρατήσει απασχολημένους για τουλάχιστον 30 ώρες. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι εδώ έχει δοθεί περισσότερο βάρος στην ποσότητα από ότι στην ποιότητα, καθώς για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα η αφήγηση φλυαρεί χωρίς λόγο, αμαυρώνοντας σημαντικά την τελική εικόνα που θα διαμορφώσετε. Να τονίσουμε και πάλι όμως ότι όσοι επιδείξουν κουράγιο και φτάσουν μέχρι το τέλος θα ανταμειφθούν για τον κόπο τους.


Ένα επίσης στοιχείο που θα πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι ο γενικότερος βαθμός πρόκλησης είναι πραγματικά ελάχιστος. Αφενός οι γρίφοι και τα puzzles μπορούν εύκολα να λυθούν με απλή λογική και αφετέρου το σύστημα με τα Hint Coins είναι άκρως αμφιλεγόμενο. Τουλάχιστον η χρησιμοποίησή του είναι προαιρετική, αλλά δίνει μια ευκαιρία στους αρχάριους του είδους να απολαύσουν την ιστορία χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια.

Μαρτυρά τα υψηλά production values
Από οπτικής πλευράς το Professor Layton vs. Phoenix Wright συγκαταλέγεται άνετα ανάμεσα στους καλύτερους τίτλους του 3DS. O σχεδιασμός των χαρακτήρων και τους περιβάλλοντος είναι εξαιρετικός και ειδικά η Labyrinthia περικλείεται από μία έντονη μυστηριώδη αύρα. Η ποιότητα των cutscenes είναι απαράμιλλη, καθώς σας δίνεται η εντύπωση ότι παρακολουθείται ιαπωνικό anime. Το μοναδικό ψεγάδι είναι ότι το 3D εφέ της κονσόλας δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε, αν και κάτι αντίστοιχο συναντάμε στους περισσότερους σύγχρονους τίτλους της, κυρίως από την στιγμή που κυκλοφόρησε το 2DS στην αγορά.

Περνώντας στον ηχητικό τομέα συναντάμε ένα εξαιρετικό soundtrack από τους Tomohito Nishiura και Yasumasa Kitagawa. Τα μουσικά themes διακρίνονται για την ποιότητά τους, παρόλα αυτά στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από επανεκτελέσεις διαφόρων κομματιών της σειράς. Το voice acting είναι τουλάχιστον κορυφαίο, καθώς όλοι οι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.


Συνοψίζοντας
Το Professor Layton vs. Phoenix Wright σέβεται την κληρονομιά των προκατόχων του, αλλά αυτός ο υπερβολικός σεβασμός αποτελεί τροχοπέδη στην εισαγωγή νέων στοιχείων και μηχανισμών στο gameplay. Πέρα από την προσθήκη της εξέτασης πολλών μαρτύρων ταυτόχρονα, οι developers δεν πήραν κανένα επιπλέον ρίσκο. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κακό τίτλο. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς στο οπτικοακουστικό επίπεδο η παρούσα δημιουργία θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό κάτοχο του 3DS.

Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε πως η αρμονική συνύπαρξη των Professor Layton και Phoenix Wright που επιτυγχάνεται εδώ ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο project και για αυτό τον λόγο αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στην Level-5 όσο και στην Capcom. Εν τέλει, αν ψάχνετε για μία ακόμη ποιοτική προσθήκη στην "βιβλιοθήκη" τίτλων μην διστάσετε να το αποκτήσετε.

Θετικά:
- Άρτιος τεχνικός τομέας
- Εξαιρετικό soundtrack
- Κορυφαίο voice acting
- Παντρεύει ιδανικά τις δύο σειρές

Αρνητικά:
- Φλύαρο σενάριο
- Χαμηλός βαθμός πρόκλησης
- Ελάχιστες προσθήκες στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.7

Παρά τις "ενστάσεις" μας πρόκειται για μία αξιόλογη πρόταση στον χώρο των Adventure/Visual Novel.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα