Press Start: Συνδρομητικά ή F2P MMORPG;

Κάνουν κακό τελικά τα microtransactions;

Στο είδος των MMORPG τα games που κυκλοφορούν ακλουθώντας το συνδρομητικό μοντέλο είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, αφού η αγορά πλέον κατακλύζεται κατά κύριο λόγο από Free-to-Play MMO, τα έσοδα των οποίων προέρχονται από διάφορα microtransactions.

Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε αρκετούς τίτλους που κυκλοφόρησαν αρχικά ως συνδρομητικά, να

ενστερνίζονται το F2P μοντέλο για να τραβήξουν περισσότερο κόσμο στους servers τους, όπως για παράδειγμα το Star Wars: The Old Republic ή το Rift της Trion Worlds, το οποίο -όπως το βλέπω εγώ αλλά και με τα λεγόμενα των παικτών- διαθέτει ένα από τα πιο αξιόλογα Free-to-Play μοντέλα που σου δίνει την δυνατότητα να παίξεις όλο του το content και να είσαι ανταγωνιστικός χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις... δραχμή.

Το World of Warcraft, το MMORPG της Blizzard, είναι ένας από τους μεγάλους "παίκτες" στην αρένα των MMO που καταφέρνει έως και σήμερα -μια ολόκληρη δεκαετία από την κυκλοφορία του- να παραμένει συνδρομητικό, έχοντας μάλιστα εκατομμύρια συνδρομητές να πληρώνουν κάθε μήνα για να έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ψίθυροι και φήμες ότι το WoW θα γίνει Free-to-Play, χωρίς βέβαια να έχουμε ακόμα χειροπιαστά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Το θέμα μας όμως είναι το αν η στροφή του WoW προς το F2P αλλά και των υπόλοιπων συνδρομητικών games της αγοράς όπως το The Elder Scrolls Online θα έκανε κακό σε αυτά τα MMORPG τοποθετώντας Pay-to-Win "τοίχους" στο περιεχόμενό τους.

Εσείς πιστεύετε ότι η αλλαγή ενός συνδρομητικού MMORPG σε Free-to-Play είναι μια καλή κίνηση ή προτιμάτε να πληρώνετε μηνιαία συνδρομή για να αποφύγετε τα τυχόν microtransactions; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα