Nvidia Greek Event 2014

Γνωρίστε τα Nvidia Shield, G-Sync και Grid!

Το GameWorld είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί σε παρουσίαση της Nvidia που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Ο υπεύθυνος της Nvidia για την Ελλάδα, Luciano Ballerano, μας εξήγησε

τα σχέδια της εταιρίας για την χώρα μας και τα νέα προϊόντα που θα λανσαριστούν σύντομα.

Η Nvidia είναι κατά πολλούς η κορυφαία κατασκευάστρια στις κάρτες γραφικών, με την κόντρα μεταξύ αυτής και της AMD να είναι συχνό αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια των Tech Maniacs. Η αμερικάνικη εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, δεν έχει κάποια επίσημη αντιπροσωπεία στη χώρα μας, αλλά εκπροσωπείται μέσω PR agency. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Embassy Hotel στο κέντρο της Αθήνας, είδαμε τα νέα προϊόντα της εταιρείας και μαζί ορισμένα tech demos τα οποία χρησιμοποιούν το νέο G-Sync.

Nvidia Shield Tablet
Η Nvidia μας έδειξε πρώτα από όλα το Nvidia Shield. Πρόκειται για ένα tablet που φοράει την τελευταία έκδοση του Android, Lollipop. Λειτουργεί κανονικά σαν όλα τα υπόλοιπα tablets της αγοράς αλλά κάνει και κάτι extra που το καθιστά μοναδικό. Μέσα από το GameStream θα μπορείτε να παίζετε τα games από την βιβλιοθήκη του Steam σας. Ανοίγετε ένα game στο Steam από το PC και μπορείτε να το δείτε να τρέχει και να το ελέγξετε μέσα από το tablet. Αν θέλετε να το προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να συνδέσετε το tablet με την τηλεόρασή σας και να παίζετε μέσω GameStream οποιοδήποτε game σε μεγάλη οθόνη.

Το μυστικό εδώ κρύβεται πίσω από το Shield Wireless Controller το οποίο συνδέεται με το tablet. Στην παρουσίαση δοκιμάσαμε να παίξουμε το Lords of The Fallen μέσα από το tablet, ενώ έτρεχε σε PC, σε συνδυασμό με το controller. Η εμπειρία ήταν αρκετά καλή και δεν παρατηρήσαμε σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά, εντοπίσαμε frame rate drops ανά διαστήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως για τις λειτουργίες του tablet που έχουν να κάνουν με το streaming θα πρέπει να έχετε καλή σύνδεση στο Internet, κατ' ελάχιστο της τάξεως των 8Mbps.

Το Shield Tablet περιλαμβάνει το Shield Hub που σας προσφέρει πάνω από 200 γνωστά games που παραμετροποιήθηκαν για να τρέχουν σε Android. Εμείς παίξαμε το Half-Life 2 και δεν παρατηρήσαμε κανένα πρόβλημα. Τέλος,το tablet έχει την δυνατότητα να κάνει Twitch.tv streaming! Αν θέλετε να κάνετε stream από όπου και αν βρίσκεστε, κρεβάτι, σαλόνι, εκτός σπιτιού και έχετε καλή σύνδεση, το Shield Tablet είναι η λύση σας!

Η έκδοση του Nvidia Shield Tablet με WiFi θα κοστίζει 300 ευρώ, ενώ εκείνη με το 4G θα ξεκινά από τα 379 ευρώ. Το Shield Controller θα κοστίζει 60 ευρώ.

Asus 2K Monitor G-Sync
Στην συνέχεια της παρουσίασης, ο Ballerano μας έδειξε την νέα οθόνη από την Asus με ανάλυση 2.5k η οποία έχει την τεχνολογία G-Sync. Πρόκειται για μια λειτουργία που μεταφέρει frame by frame ότι δείχνει η κάρτα στην οθόνη. Μέσα από το tech demo ενός 3D εκκρεμούς, δοκιμάσαμε να δούμε την απόδοση της οθόνης με V-Sync, No Sync και G-Sync. Στην πρώτη περίπτωση χάναμε frames, στην δεύτερη (No Sync) παρατηρούσαμε screen tearing ενώ με το G-Sync η εικόνα ήταν ομαλή χωρίς προβλήματα. Για αρχή το G-Sync θα είναι διαθέσιμο στις Asus οθόνες αλλά πιθανόν να δούμε την λειτουργία να επεκτείνετε και σε άλλες εταιρίες.

Έπειτα, δοκιμάσαμε το tech demo του Apollo 11. Πρόκειται για ένα simulation της προσεδάφισης στην Σελήνη σε καθαρά 3D περιβάλλον. Το rendering γινόταν εκείνη την στιγμή από την νέα κάρτα γραφικών που είδαμε, την GTX 980. Μπορέσαμε να δούμε ξεκάθαρα την απίστευτη ποιότητα που μετέφερε η κάρτα στην οθόνη το πως το μετέφραζε η τεχνολογία G-Sync. Εκατομμύρια μικρουπολογισμοί γινόντουσαν σε real-time την στιγμή που γυρνούσαμε το ποντίκι και αλλάζαμε την θέση του ήλιου για να δημιουργήσουμε σκιές.

Nvidia Grid
Τέλος, μάθαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Nvidia Grid. Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία η οποία δεν γνωρίζουμε για το αν θα αποκτήσει συνδρομή αργότερα. Το Grid είναι ένας cloud server ο οποίος περιλαμβάνει παλαιότερα games όπως για παράδειγμα το Borderlands 2 και τα δίνει στους χρήστες του Nvidia Shield Tablet δωρεάν.

Εμείς δοκιμάσαμε να τρέξουμε το Darksiders 2 μέσω του cloud του Grid αλλά είχαμε τεράστιο lag μιας και ο server εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην Αμερική. Με λίγα λόγια, φορτώναμε το παιχνίδι από πολύ μακριά και όπως καταλαβαίνει κανείς, θα ήταν αδιανόητο να τρέχει τέλεια. Μάθαμε όμως ότι θα ανοίξουν Grid Servers σε Ιρλανδία και Γερμανία με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα για lag κα να μπορέσετε να παίξετε όλα τα games χωρίς θέματα.

Nvidia Ecosystem
Η παρουσίαση μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Luciano Ballerano, υπεύθυνος της Nvidia στην Ελλάδα, ονόμασε το όλο αυτό εγχείρημα της εταιρείας που εκπροσωπεί ως "Nvidia Ecosystem". Το Nvidia Shield tablet ήταν αρκετά δυνατό και οι δυνατότητές του εντυπωσιακές. Περμένουμε να δούμε τα προϊόντα αυτά στις ελληνικές αγορές σύντομα. Το Nvidia Shield Tablet απευθύνεται τόσο στους λάτρεις των συγκεκριμένων συσκευών, όσο και της Nvidia, το Shield controller έχει μια σχετικά ικανοποιητική τιμή (παρότι κάποιοι ίσως το περίμεναν να συνοδεύει το tablet), ενώ το Grid που μας δίνει την δυνατότητα να παίζουμε παλαιότερα games δωρεάν, πιστεύουμε ότι είναι μια άκρως δελεαστική πρόταση, δείχνοντας την τάση της Nvidia να απευθύνεται σταθερά προς τους gamers. Θα αναμένουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα