Magrunner: Dark Pulse

Σκοτεινός μαγνητισμός!

Έχετε σκεφτεί τι θα γινόταν αν το Portal ήταν κάποιο διήγημα του H. P. Lovecraft; Ε λοιπόν, πλέον δεν χρειάζεται να το κάνετε, γιατί το έκανε αυτό για εμάς η Frogwares! Η εταιρεία που έχει σαν βάση το Κίεβο αλλά και το Δουβλίνο και είναι κυρίως γνωστή για την σειρά Adventures of Sherlock Holmes, αποφασίζει να μας χαρίσει την δική της εκδοχή του διάσημου Puzzle,

αντικαθιστώντας τα portals με μαγνήτες και την GlaDOS με τους Μεγάλους Παλαιούς! Για πάμε να δούμε λοιπόν τι "ψαράνθρωπους" έπιασαν οι developers σε αυτή τους την προσπάθεια.

Το εταιρικό μέλλον
Το σενάριο του Magrunner: Dark Pulse μας μεταφέρει στο μέλλον και συγκεκριμένα στο 2050, όπου η πολυεθνική Gruckezber (ναι, είναι αναγραμματισμός του Zuckerberg) Corporation έχει αλλάξει το κόσμο χάρης στις δύο μεγάλες τις ανακαλύψεις, το LifeNET (ένα κοινωνικό δίκτυο με άπειρες εφαρμογές) και -κυρίως- την τεχνολογία Mag. Η τελευταία αποτελεί την απάντηση στην αναζήτηση μιας νέας πηγής ενέργειας, αξιοποιώντας τη δύναμη του μαγνητισμού.

Η εταιρεία αυτή, θέλοντας να εξαπλωθεί και στον τομέα εξερεύνησης του διαστήματος, επιλέγει μερικούς ιδιοφυείς και ταλαντούχους νέους για να μπουν στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της Magtech, από το οποίο θα επιλεγούν οι καλύτεροι. Εσείς παίρνετε τον ρόλο του χαρισματικού Dax Ward και είστε ένας από τους υποψήφιους Magrunners όπως ονομάζονται, καλούμενος μέσα από μια σειρά γρίφους και δοκιμασίες να αποδείξετε ότι είστε ο πιο ικανός. Στήριγμά σας στην προσπάθεια αυτή είναι ο μέντοράς σας Gamaji, ένας μεταλλαγμένος με έξι χέρια και εκπληκτικές τεχνικές γνώσεις, ο οποίος έχει σταθεί στον Dax σχεδόν σαν πατέρας από τότε που έχασε τους γονείς του.

Έτσι, το παιχνίδι ξεκινάει με την πρώτη σας δοκιμασία στις εγκαταστάσεις της Gruckezber Corporation, όπου γεμάτος όνειρα ο ήρωάς μας προσπαθεί να αδράξει την ευκαιρία της ζωής του! Και εκεί που όλα μοιάζουν με ένα ...ανάλαφρο τεστ δεξιοτήτων, μια ξαφνική βλάβη βγάζει τη εγκατάσταση offline και αποκόβει τις επικοινωνίες με τον έξω κόσμο, δημιουργεί καταστροφές στο εσωτερικό της και την κλειδώνει, παγιδεύοντας όσους βρίσκονται μέσα. Κάπου εκεί το Magrunner: Dark Pulse παίρνει μια διαφορετική τροπή στην υπόθεση καθώς ο Dax έρχεται αντιμέτωπος με έναν απόκοσμο τρόμο που δεν είχε φανταστεί, ενώ ανακαλύπτει σιγά-διγά και την σκοτεινή αλήθεια για τον ίδιο του τον εαυτό.

"Dead Cthulhu waits dreaming..."
Ενώ στην αρχή όλα στο παιχνίδι μοιάζουν σκανδαλωδώς με το Portal, το στόρι τελικά ξεφεύγει σε διαφορετικά "ανίερα" μονοπάτια, γιατί πολύ απλά έχουμε ένα σενάριο βασισμένο στην μυθολογία Cthulhu του μεγάλου H. P. Lovecraft. Μην περιμένετε βεβαίως να παίξετε κάποιο Survival Horror, αφού το Magrunner: Dark Pulse δεν χάνει σε καμία στιγμή τον αμιγώς Puzzle χαρακτήρα του. Πιο πολύ υπάρχουν στιγμές που θα σας μεταδώσουν το μεταφυσικό μεγαλείο των Μεγάλων Παλαιών μέσα από μια εξαιρετική fantasy ατμόσφαιρα και μια φιλότιμη προσπάθεια πιστότητας στο πνεύμα του Αμερικανού συγγραφέα.

Εν τέλει η δημιουργία της Frogwares, χωρίς να έχει κάποιο συγκλονιστικό σενάριο -ίσα-ίσα είναι κάπως επίπεδο και με ολίγον αδιάφορους χαρακτήρες- καταφέρνει να δημιουργήσει μια επιτυχημένη sci-fi b-movie ατμόσφαιρα που θα σας φέρει στο νου ταινίες όπως το Cube ή το The Cabin in the Woods με γερές δόσεις Lovecraft-ικού τρόμου αλλά και μια πινελιά από την ιδιαίτερη αισθητική του Portal 2 (κυρίως). Το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχημένο, ειδικά για τους φίλους του σύμπαντος της μυθολογίας αυτής, σε ένα Puzzle που έχει τον δικό του τελικά χαρακτήρα.

Χωρίς portal gun
Μπορεί το σενάριο να βάζει λίγο από ...Cthulhu μέσα και να προσπαθεί να διαφοροποιηθεί, αλλά το Magrunner: Dark Pulse σε όλους τους υπόλοιπους γενικούς τομείς δεν ντρέπεται καθόλου να φωνάξει περήφανα την κύρια του επιρροή. Το άρωμα Portal είναι διάχυτο σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα sci-fi Puzzle σε προοπτική πρώτου προσώπου, όπου καλείστε να λύσετε τους γρίφους σε κάθε χώρο που εισέρχεστε για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην επόμενη περιοχή.

Ειδικά στην αρχή όπου βρίσκεστε σε αποστειρωμένους εργαστηριακούς χώρους δοκιμών, εξοικειώνεστε με την φύση των γρίφων και τον χειρισμό και περνάτε σε κάθε νέο επίπεδο μέσα από ένα ασανσέρ, οι συνειρμοί έρχονται σαν μύγες γύρω από την ανοιγμένη πορτοκαλάδα σας. Ακόμα και λίγο πιο μετά, όπου οι εγκαταστάσεις καταστρέφονται και η πλοκή αλλάζει τροπή, το σκηνικό θυμίζει πολύ την ρημαγμένη εικόνα στο Portal 2. Μέχρι και τα παράξενα μηνύματα στους τοίχους είναι παρόντα! Ίσως η μεγαλύτερη διαφοροποίηση έρχεται στο τρίτο και πιο απόκοσμο κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά δεν κάνουμε spoilers.

Τώρα εάν αυτό ονομάζεται "φόρος τιμής" ή "στεγνή αντιγραφή" είναι στην κρίση σας, αλλά είναι γεγονός πως το Magrunner: Dark Pulse προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να δώσει ένα πιο προσωπικό στίγμα σε μια συνταγή που έτσι κι αλλιώς έχει αντιγραφεί πολλές φορές.

Get over here!
Το ...κόλπο που αξιοποιεί η Frogwares για να δομήσει τα puzzles του παιχνιδιού είναι αυτή τη φορά ο μαγνητισμός, ή μάλλον μια υπέρ-απλουστευμένη εκδοχή μιας βασικής αρχής, ότι δηλαδή τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. Έτσι, σε αντιστοιχία με το -μνημειώδες- Portal Gun, έχετε στη διάθεσή σας το παρόμοιας λογικής Magtech glove. Το τελευταίο είναι ένα ειδικό γάντι με το οποίο εξαπολύετε ριπές που μπορούν προσδώσουν ένα από τα δύο μαγνητικά φορτία στα κατάλληλα αντικείμενα.

Για να εξηγήσουμε καλύτερα τον βασικό μηχανισμό του gameplay, υπάρχουν δύο ειδών "φορτία" που αναπαριστώνται από δύο διαφορετικά χρώματα, το πράσινο και το κόκκινο (μπορείτε να τα αλλάξετε εάν θέλετε). Με το ένα κουμπί του mouse δίνετε πράσινο φορτίο στα αντικείμενα, ενώ με το άλλο κόκκινο. Κρατώντας πατημένο το μεσαίο κουμπί εμφανίζεται μια γραμμή σαν λέιζερ που σας υποδεικνύει το που ακριβώς στοχεύετε, μαζί με ένα ελαφρύ ζουμ, κάτι που μπορεί να βοηθήσει σε μακρινούς στόχους. Γενικά ο χειρισμός είναι ο κλασικός για το είδος με πολύ καλή ανταπόκριση.

Από εκεί και πέρα αυτό που συμβαίνει βασικά είναι ότι τα αντικείμενα με ίδιο χρώμα έλκονται μεταξύ τους, ενώ αυτά με αντίθετο χρώμα απωθούνται. Βασισμένοι σε αυτήν την απλή γενική ιδέα οι developers έχουν φτιάξει μια πληθώρα έξυπνων γρίφων που περιλαμβάνουν κύβους (α λα Portal φυσικά!), πλατφόρμες που κινούνται, θαλάμους με αποσπώμενα τοιχώματα, καταπέλτες και διάφορά άλλα. Σκοπός σας είναι να αξιοποιήσετε τα αντικείμενα στο περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του Magtech glove για να βρείτε την έξοδο από το εκάστοτε "δωμάτιο" και να προχωρήσετε. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο "στατικοί" γρίφοι, αλλά πολλές φορές θα πρέπει να εξασκήσετε τα αντανακλαστικά σας σε σημεία που αγγίζουν σχεδόν μια Platform λογική.

Σπαζοκεφαλιές με μαγνήτες
Όσο προχωράτε στο παιχνίδι τόσο πιο περίπλοκοι γίνονται ορισμένοι από τους γρίφους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι σε γενικές γραμμές αρκετά έξυπνα στημένοι και αξιοποιούν ευφάνταστα την βασική τους ιδέα. Ουσιαστικά χρησιμοποιείτε τις παραλλαγές 6-7 κόλπων που μαθαίνετε σε συνδυασμό με το περιβάλλον σας και τα διαθέσιμα αντικείμενα, όπως ακριβώς στο Portal, για να μην σας κουράζουμε. Για παράδειγμα, τοποθετώντας δύο κύβους τον έναν πάνω στον άλλο και φορτίζοντάς τους με αντίθετα φορτία ο πάνω κύβος θα πεταχτεί ψηλά, ενώ τα πεδία δύο ή περισσότερων αντικειμένων λειτουργούν προσθετικά, αυξάνοντας την ακτίνα δράσης.

Σε κάποια φάση αποκτάτε και την δυνατότητα να τοποθετείτε τα δικά σας μαγνητικά σημεία που δημιουργούν το φορτίο που χρειάζεστε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος. Απλά "ρίχνοντας" με το γάντι σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια, υλοποιείτε τα σημεία αυτά, τα οποία έχουν την μορφή του Newton, όχι του Isaac, αλλά του ρομποτικού σκύλου του πρωταγωνιστή Dax. Ο Newton λειτουργεί σαν οποιοδήποτε άλλο φορτισμένο αντικείμενο, χαρίζοντάς σας τις δυνάμεις έλξης ή άπωσης που χρειάζεστε.

Γενικά οι μηχανισμοί του παιχνιδιού εξελίσσονται πολύ σωστά δημιουργώντας όλο και πιο ψαγμένους γρίφους. Ειδικά σε δυο-τρία σημεία θα χρειαστεί να σπάσετε πραγματικά το κεφάλι σας για να εντοπίσετε την λύση η οποία μπορεί και να βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας! Το καλό είναι πως δεν υπάρχει πουθενά κάποια "παλαβή" έμπνευση από τους developers και το τι πρέπει να κάνετε είναι συνήθως απολύτως λογικό (άντε, βγάζω έναν γρίφο προς το τέλος του παιχνιδιού). Να σημειώσουμε πως πατώντας το αντίστοιχο κουμπί (το "F" αρχικά), εμφανίζετε τα μαγνητικά πεδία των αντικειμένων για να υπολογίζετε τις αποστάσεις και το μέγεθός τους, δημιουργώντας παράλληλα ένα ψυχεδελικό οπτικό αποτέλεσμα.

Θα βάλει το μυαλό σας να δουλέψει τόσο με λογική όσο και με φαντασία. Όπως το Portal!

Mag' em up
Το Magrunner: Dark Pulse σας φέρνει σε διάφορα σημεία αντιμέτωπους με κάποια turrets αλλά και με μερικά αλλόκοτα Lovecraft-ικά τέρατα για να μην ξεχνιέστε! Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Είτε τα αποφεύγετε, είτε χρησιμοποιείτε τους ειδικούς εκρηκτικούς κύβους, τους οποίους προσπαθείτε με τον κατάλληλο τρόπο να εκτοξεύσετε εναντίον τους.

Το κακό με τα turrets είναι πως πυροβολούν κάτι άψυχες και ανεπαίσθητες ριπές. Πολλές φορές μπορεί και να πεθάνετε χωρίς να καταλάβετε ότι σας χτυπάει κάτι! Τα πλάσματα που συναντάτε ακολουθούν οπτικά το πνεύμα της μυθολογίας Cthulhu και θα σας βάλουν στο κλίμα. Βέβαια μην περιμένετε και πολλά από πλευράς A.I., αλλά έτσι και αλλιώς δεν παίζετε κάποιο FPS και ο ρόλος τους είναι πολύ πιο απλός.

Δίπλα στην Aperture
Η δημιουργία της Frogwares υπολείπεται του καινοτόμου Puzzle της Valve όχι τόσο επειδή είναι βασισμένο εντελώς πάνω του, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι τόσο προσεγμένο στις λεπτομέρειες όσο η περιπέτεια της Chell. Στο Magrunner: Dark Pulse εμφανίζονται περισσότεροι χαρακτήρες μέσω ενός προβολέα που υπάρχει στο γάντι σας, αλλά φαντάζουν λίγο αδιάφοροι και δίνουν την εντύπωση ότι απλά γεμίζουν τους χρόνους φορτώματος, οι οποίοι -παρεμπιπτόντως- είναι αδικαιολόγητα συχνοί. Το καλό είναι πως υποστηρίζουν την ιστορία, αλλά θα μπορούσαν να αποδοθούν πιο εκφραστικά και πειστικά, για να δημιουργήσουν ένα πιο "επαγγελματικό" αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα αυτό ισχύει και γενικώς για το παιχνίδι, το οποίο διαθέτει έξυπνο gameplay και εθιστικούς γρίφους, αλλά δεν φτάνει ποτέ το "καλογυαλισμένο" αποτέλεσμα της σειράς Portal. Ακόμα και έτσι όμως, σε όσους άρεσε το στυλ αυτό ή είναι πωρωμένοι με την μυθολογία Cthulhu πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν το Magrunner: Dark Pulse το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα Portal-clones που έχουμε δει και σας εγγυάται καμιά δεκαριά ευχάριστες ώρες παιχνιδιού.

Καλό αλλά με ελλείψεις
Η αγαπημένη Unreal Engine 3 έχει χρησιμοποιηθεί στο game αυτό, χαρίζοντάς μας για μια ακόμη φορά ένα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Οι αρχικές αίθουσες δοκιμών (που θυμίζουν Portal, το ξέρω πως το καταλάβατε!) είναι πολύ όμορφα φτιαγμένες με ωραία χρώματα και εξαιρετικές υφές στα "πλαστικοποιημένα" υλικά που δίνουν την αποστειρωμένη, εργαστηριακή αίσθηση. Εκεί που το αποτέλεσμα χάνει λίγο είναι στα πιο πολύπλοκα περιβάλλοντα που συναντάτε στην συνέχεια. Όχι ότι είναι άσχημα, απλά δεν είναι όλα τα στοιχεία τόσο προσεγμένα, με μερικά πιο χοντροκομμένα textures και ορισμένα φτωχά εφέ. Πάντως από πλευράς ατμόσφαιρας, ειδικά στο τρίο κεφάλαιο, ο οπτικός τομέας τα πάει περίφημα.

Στον ηχητικό τομέα, αυτό που ξεχωρίζουμε είναι τα άκρως ταιριαστά ambient θέματα που προσδίδουν την απαραίτητη ένταση και την μεταφυσική διάσταση. Πιο έντονη όπου χρειάζεται, πιο υποβόσκουσα όταν πρέπει, η μουσική του Magrunner: Dark Pulse λειτουργεί πολύ σωστά ντύνοντας όμορφα το gameplay. Τα εφέ δεν παρουσιάζουν κάτι το αξιομνημόνευτο και απλά κάνουν την δουλειά τους, ενώ τα voice-overs θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα, καθώς μερικές ερμηνείες ακούγονται εντελώς στημένες.

Φορέστε το γάντι
Το Magrunner: Dark Pulse νομίζω πως είναι αρκετά ειλικρινές για αυτό που είναι. Η Frogwares πήρε τα συστατικά της επιτυχίας του Portal και τα βούτηξε στα βάθη της Lovecraft-ικής αβύσσου, προσφέροντάς μας έναν φαινομενικά "άκυρο" αλλά τελικά λειτουργικό συνδυασμό. Οι γρίφοι του παιχνιδιού είναι από τους πιο ενδιαφέροντες σε ανάλογο game, ενώ οι μηχανισμοί και ο σχεδιασμός του θα σας συναρπάσουν. Αν και δεν πιάνει το μεγαλείο του παιχνιδιού στο οποίο βασίζεται για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, το Magrunner: Dark Pulse είναι μια εγγυημένη επιλογή για τους φίλους των First-Person Puzzles. Ο Cthulhu σας περιμένει...

Θετικά:
- Έξυπνοι γρίφοι
- Ενδιαφέροντες μηχανισμοί στο gameplay
- Lovecraft-ικό lore, σωστή ατμόσφαιρα
- Ιδανικό επίπεδο δυσκολίας για το είδος

Αρνητικά:
- Μέτριο σενάριο
- Ολίγον αδιάφοροι χαρακτήρες
- Ορισμένοι τομείς δείχνουν κάπως προχειροφτιαγμένοι
- Το όνομα Portal πλανάται επικίνδυνα πάνω από το παιχνίδι

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.2

Ένα Puzzle που απαιτεί εξυπνάδα, αντανακλαστικά και μια στοιχειώδη γνώση της Cthulhu μυθολογίας. Δοκιμάστε το και μπορεί να σας "μαγνητίσει"!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
pulse, pulse, unreal engine 3, sherlock holmes, portal 2, unreal engine, εταιρεία, holmes, puzzle, zuckerberg, dax, τεστ, offline, cthulhu, survival, αμιγώς, cube, gun, επιρροή, ζουμ, συγκεκριμένο, newton, λύση, fps, valve, στυλ, unreal, engine, game, ικα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, cthulhu, γνωση, γριφοι, δουλεια, ηχος, μουσικη, ονειρα, προγραμμα, ταινιες, τεστ, χρωματα, cube, fps, game, αισθητικη, αμιγώς, ασανσερ, απλα, αρωμα, ατμοσφαιρα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινονται, γονεις, διηγημα, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δωσει, δουβλινο, δικτυο, εφε, ευκαιρια, υπαρχει, ελξης, εμπνευση, εξι, επιρροή, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, τεχνολογια, εξυπνο, ζωης, ζουμ, ιδεα, ιδιο, ειδος, υποθεση, ισχυει, θυμιζει, εικονα, κεφαλαιο, κυρια, κιεβο, κλιμα, κυβος, λειζερ, λεπτομερειες, λύση, ματια, μυγες, μυθολογια, μηνυματα, μορφη, μυαλο, ομωνυμα, ονομα, οπωσδηποτε, οπτικα, ουσιαστικα, παμε, πεδια, περιβαλλον, πιο πολυ, πλατφορμες, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στιγμα, στυλ, τεστ δεξιοτητων, τρια, φαντασια, φυση, φτανει, φορα, χρωμα, ομορφα, ωρες, dax, εξυπνα, engine, puzzle, newton, γνωσεις, gun, holmes, ηρωας, ιδανικο, κομματι, μπροστα, offline, παιχνιδι, portal 2, movie, sherlock holmes, survival, θεματα, υλικα, unreal engine, unreal, unreal engine 3, valve, βεβαιως, χερια, voice
Τυχαία Θέματα