Black Mirror III

Ποιος θα τολμήσει να διαβεί τον Σκοτεινό Καθρέφτη για τελευταία φορά;

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» λέγανε οι αρχαίοι υμών πρόγονοι και το πόσο δίκιο είχαν θα το αντιληφθείτε παίζοντας το Black Mirror 3. Πρόκειται για το τρίτο επεισόδιο του ομώνυμου Adventure που μας έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Αποτελώντας το τελευταίο κεφάλαιο

του franchise, το BM3 θεωρείται το καλύτερο video game της σειράς, καθώς βελτιώνει ορισμένες ατέλειες των περασμένων τίτλων, αλλά εξακολουθεί να «αστοχεί» σε τομείς όπως το voice acting, το background animation και ορισμένες μικρολεπτομέρειες που θα εξετάσουμε στη συνέχεια. Προσδεθείτε λοιπόν γιατί το τελευταίο σας ταξίδι στον κόσμο του Black Mirror, ξεκινά τώρα.

Μετά την καταστροφή
Όπως αναμενόταν, το Black Mirror 3 συνεχίζει το νήμα της ανατριχιαστικής του πλοκής από εκεί που το είχε αφήσει να… κρέμεται στο απότομο φινάλε του το Black Mirror 2. Ο Darren Michaels (a.k.a. Adrian Gordon) συλλαμβάνεται για την δολοφονία της Amanda Valley και τον εμπρησμό του Black Mirror Castle ο οποίος στοίχησε την ζωή σε αρκετά άτομα. Λόγω των περιστασιακών στοιχείων που υπάρχουν για την ενοχή του Adrian, οι αρχές τον αφήνουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους, ένας εκ των οποίων είναι και η παρακολούθησή του από την έμπειρη ψυχίατρο Dr. Joyce Winterbottom.

Στόχος του Adrian (και δικός σας) είναι να ανακαλύψει αρκετά στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αθωότητά του και να καταστρέψει μια και καλή την κατάρα που βαραίνει τους Gordon. Βασικότερα εμπόδια στα σχέδια του είναι η καχυποψία (και συχνά η φανερή εχθρότητα) με την οποία αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους της κωμόπολης Willow Creek αλλά και οι συχνές διαλείψεις που παθαίνει, οι οποίες οφείλονται σε ένα είδος κατοχής από τον δαιμονικό πρόγονο του, τον Mordred.

Ο εξορκιστής...με τον Adrian Gordon!
Το BM3 δεν χάνει καθόλου χρόνο αλλά σας τοποθετεί σε μια κατάσταση έντασης και πανικού με το εισαγωγικό interactive να δείχνει τον Adrian να τρέχει σα λαγός για να γλυτώσει από τα τεκταινόμενα στην Academy που αντιμετώπισε στο φινάλε του προηγούμενου video game. Η επιβλητική σκηνή του Black Mirror Castle που καίγεται σα λαμπάδα και τα απανωτά φλας μπακ γεφυρώνουν πρόχειρα το χάσμα μεταξύ της πλοκής του Black Mirror 2 και του Black Mirror 3 και σας τοποθετούν σε μια κατάσταση έντασης που αποκλιμακώνεται με την πρώτη playable οθόνη στην ψυχίατρο.

Όλο το παιχνίδι διεξάγεται στο Willow Creek και τις εφαπτόμενες περιοχές του που περιλαμβάνουν τοποθεσίες εξαιρετικής ομορφιάς (ένα στοιχειωμένο δάσος, το Black Mirror Castle, φάρους, βάλτους, αραχνιασμένες καμπίνες στην καρδιά του δάσους, καθεδρικούς ναούς κ.τ.λ.) στις οποίες θα περιφερθείτε αλλά και θα ξαναγυρίσετε αρκετές φορές, συνεπώς θα αντιμετωπίσετε μπόλικα πισωγυρίσματα, ένα από τα ελαττώματα του Black Mirror 3. Ευτυχώς υπάρχει χάρτης που σας μεταφέρει αυτόματα στην κάθε τοποθεσία που έχετε επισκεφθεί. Επίσης επιβάλλεται το να πατάτε εις διπλούν το mouse button στο σημείο που θέλετε να πάτε γιατί ο χαρακτήρας είναι πολύ αργός στον βηματισμό του, άλλο ένα ελάττωμα που έπρεπε να εξαλείψουν οι προγραμματιστές.

Η ατμόσφαιρα δεν χωρά την παραμικρή νότα αισιοδοξίας και το περιβάλλον της περιπέτειας είναι εξίσου καταθλιπτικό με τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή. Ο ουρανός είναι μονίμως συννεφιασμένος και σε ορισμένες περιπτώσεις βρέχει καταρρακτωδώς τόσο ρεαλιστικά που θα αναζητάτε ομπρέλα μέσα στο σπίτι σας! Η μοναδική χιουμοριστική αχτίδα φωτός που θα συναντήσετε είναι η φωνή της αγύρτισσας madame Fortuna! Πρόκειται για μια χαρτορίχτρα με… κληρονομικό χάρισμα που σας μιλάει όταν χρησιμοποιείτε την κάρτα της από το inventory στο πλησιέστερο τηλέφωνο. Ρίχνοντας τα ταρώ της και κάνοντας διάφορες προβλέψεις που ενίοτε πλησιάζουν τα γεγονότα που βιώνετε, η απατεώνισσα κλείνει πάντοτε βλέποντας στο μέλλον σας θάνατο, Ουστ φαρμακόγλωσσα!

Το προφίλ του Adrian
Μπορεί ο Adrian ως πρωταγωνιστής να κατέχει τον περισσότερο χρόνο εμφάνισης, δυστυχώς όμως είναι υπερβολικά «φλώρος» για τα γούστα ενός σκληροπυρηνικού gamer. Για να αντιληφθείτε την αδυναμία του, στην σεκάνς του νεκροτομείου αποκτά δύο όπλα (καραμπίνα και πιστόλι) τα οποία όχι απλά δεν τα χρησιμοποιεί για να εξοντώσει τον διώκτη του Phil παρά τα ξεφορτώνεται κιόλας στον πλησιέστερο σκουπιδοτενεκέ!

Υπάρχουν δύο αρετές που γλιτώνουν τον Adrian από τον κάλαθο των άχρηστων χαρακτήρων. Η πρώτη είναι οι έξυπνες ατάκες που τον έχουν εφοδιάσει οι σεναριογράφοι (απολαύστε τον για παράδειγμα όταν αντιδρά στις τυποποιημένες απαντήσεις της ψυχιάτρου λέγοντάς της ότι εσείς έχετε έτοιμες απαντήσεις για τα πάντα, σαν να είστε θεολόγοι)! Η δεύτερη αρετή είναι η συχνή κατοχή του κορμιού του από τον σατανικό Mordred ο οποίος τονώνει τον ανύπαρκτο ανδρισμό του και τον ξελασπώνει στις διαμάχες με τα λαμόγια που κατοικούν στο Willow Creek. Οι συχνοί «δαιμονισμοί» του Adrian δίνουν μια αύρα εξορκιστή στην ιστορία, που συναρπάζει τους σινεφίλ.

Στον δρόμο σας θα συναντήσετε αρκετούς ακόμη χαρακτήρες, συναισθηματικά πολύχρωμους και καλύτερα σκιαγραφημένους από τον πρωταγωνιστή. Θα σπάσετε πλάκα με τον σπαστικό Inspector Spooner που θεωρεί de facto εγκληματία τον Adrian και με τον κολαούζο του (αστυνομικό Zak) που θυμίζει μπάτλερ με την τυπική συμπεριφορά του. Θα θελήσετε μέχρι και να δείρετε (κάτι που δεν είναι εφικτό) δύο χαρακτήρες, όπως ο μέθυσος Tom ο Murray, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Gordon Palace. Πρόκειται για μεγάλο κωθώνι που κάνει τα πάντα για να προωθήσει το εμπόριο φρίκης που βασίζει στην σκοτεινή ιστορία των Gordon.

Διπλό Είδωλο στον Σπασμένο Καθρέφτη!
Το Black Mirror 3 δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την πορεία των προκατόχων του στον τομέα του gameplay. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάτε με τον Adrian Gordon, κλικάρετε σε όλα τα hotspots που υπάρχουν ανά οθόνη (εμφανίζονται πατώντας κλασικά το spacebar) αποκομίζοντας χρήσιμα αντικείμενα τα οποία επίσης θα χρησιμοποιήσετε σε αντίστοιχα hotspots. Δεν νοείται να εγκαταλείψετε μια οθόνη χωρίς να έχετε εξετάσει όλα τα σημεία.

Οι NPCs σας περιμένουν στις διάφορες τοποθεσίες για να κουβεντιάσετε μαζί τους επί παντός επιστητού (επιβάλλεται η εξάντληση όλων των θεμάτων συζήτησης) και σας δίνουν hints με σκοπό την πρόοδό σας στο παιχνίδι αλλά και την κατανόηση της ιστορίας. Θα σας διασκεδάσουν οι μονόλογοι του Gordon που βοηθούν στο να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Είναι μια σημαντική βοήθεια που, σε συνδυασμό με το ημερολόγιο όπου καταγράφονται όλες οι δουλειές που πρέπει να ολοκληρώσετε, θα απομακρύνει την προσφυγή σε walkthrough.

Οι κλασικοί γρίφοι μετρώνται στα δάχτυλα των δύο χεριών αλλά για τον μικρό τους αριθμό θα σας αποζημιώσει η ευφυΐα που απαιτεί η επίλυση τους. Ένας γρίφος ζητά να αναδομήσουμε ολόκληρο σύστημα καλωδίων για να λειτουργήσει μια συσκευή. Σε έναν άλλο θα πρέπει να συνδυάσετε τις γνώσεις που έχετε πάνω σε πέντε άτομα για να τοποθετήσετε το σωστό όνομα στην αντίστοιχη… ταφόπλακα. Φοβερός είναι και ο γρίφος με την εναλλαγή χρωματικών φίλτρων σε βιντεοπροβολέα μέχρι να ξεπηδήσει από την εικόνα το πολυπόθητο νούμερο καθώς και η αναδόμηση ενός σκελετού κόκκαλο προς κόκκαλο!

Όλοι οι γρίφοι προσπερνώνται χωρίς δυσκολία, καθώς αν τους παλέψετε αρκετή ώρα δίχως επιτυχία, τότε εμφανίζεται στο κάτω τμήμα της οθόνης ένας διακόπτης με τον οποίο τους προσπερνάτε. Ευτυχώς ο κορυφαίος γρίφος του παιχνιδιού δεν επιτρέπει τέτοια shortcuts. Σε αυτόν, χειρίζεστε ταυτόχρονα τους δύο playable χαρακτήρες σε έναν λαβύρινθο. Εντός του υπάρχουν σαρκοφάγοι που πρέπει να ψειρίσετε και δύο σκιώδη όντα που σας καθαρίζουν στο πι και φι αν έρθετε σε επαφή μαζί τους.

Η λογική του γρίφου είναι να παραμένουν οι χαρακτήρες σε φωτισμένα δωμάτια όπου δεν μπορούν να πατήσουν οι σκιές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σπρώχνουν τα δαιμόνια σε σκοτεινά δωμάτια, βγάζοντας τα από τα δωμάτια που θέλουν να μπουν. Αυτό γίνεται με την χρήση διακοπτών που ανοιγοκλείνουν τις πόρτες και διαχέουν το περιορισμένο φώς εκεί που πρέπει. Ελάχιστα δωμάτια μπορούν να φωταγωγηθούν οπότε θέλει μπόλικο… σπαζοκεφάλιασμα για να παγιδεύσετε τις σκιές. Είναι η μοναδική σεκάνς του Black Mirror 3 που θα δείτε πολλές φορές τον χαρακτήρα σας να πεθαίνει!

Οι προγραμματιστές έκαναν προχειροδουλειά στον σχεδιασμό και την χρησιμότητα των αντικειμένων. Θα ολοκληρώσετε το παιχνίδι κουβαλώντας αρκετά άχρηστα αντικείμενα στο inventory σας. Μήπως άραγε οι developers πέρασαν τις τσέπες σας για τσάντα του Sport Billy;

Το easter egg του Black Mirror 3 είναι όλα τα λεφτά. Στο νεκροτομείο αποκτάτε μια δισκέτα των 3,5 ιντσών (όπως εκείνες που είχαμε στη λατρευτή μας Amiga) και την βάζετε σε έναν υπολογιστή που βρίσκεται. Στην οθόνη εμφανίζεται ένα video game εν ονόματι Space Attack το οποίο ξεκινά με ένα απλό κλικ. Πρόκειται για έναν κλώνο του θρυλικού Shoot ‘em up Centipede της Atari με την διαφορά ότι εδώ ελέγχετε ένα διαστημόπλοιο στο κάτω τμήμα της οθόνης, αντί για σαρανταποδαρούσα. Από την κορυφή της οθόνης κατεβαίνουν 5 διαστημόπλοια παρατεταγμένα σε γραμμή και αντί για μανιτάρια, η πίστα είναι τίγκα στους μετεωρίτες! Τα εχθρικά διαστημόπλοια κατεβαίνουν γρήγορα προς το σκάφος σας πηγαίνοντας πέρα δώθε, αμολούν βόμβες που κατεβαίνουν διαγώνια, δημιουργούν νέους μετεωρίτες - εμπόδια που πρέπει να καθαρίσετε και φυσικά θα πρέπει να θεριστούν γρήγορα με το autofire!

Adventure με δαιμονοπαθή ήρωα, σέξι ηρωίδα και πτώματα; Ζήτωωωω!

Τι να επιλέξω, τον καθρέφτη 1, τον καθρέφτη 2…
Το μεγάλο ερώτημα που θα πλανάτε στο μυαλό σας όταν ολοκληρώσετε και το Black Mirror 3 δεν είναι άλλο από το πιο από τα 3 παιχνίδια της σειράς κερδίζει τον τίτλο του καλύτερου. Η επιλογή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι το BM2 βγαίνει από την κούρσα νωρίς λόγω των ατελειών του. Όσον αφορά την τρομώδη ατμόσφαιρά τους, τα Black Mirror 1 και 3 είναι εξίσου τρομακτικά και θα προκαλέσουν έντονα ρίγη στην σπονδυλική σας στήλη κατά καιρούς. Στις σκηνές ειδικά μέσα στο δάσος όπου άγρια θηρία καραδοκούν για να σας σφάξουν, η αδρεναλίνη ανεβαίνει κατακόρυφα.

Το BM3 είναι αυτό που κερδίζει τελικά στο Φώτο φίνις χάρις στη νύχτα τρόμου που περνάτε στην εγκαταλελειμμένη καλύβα στο δάσος και την φοβερή σεκάνς του νεκροτομείου όπου μπορείτε σχεδόν να μυρίσετε την μυρωδιά αποσύνθεσης που αναδύει το μέρος. Για να μην μιλήσουμε για τα πτώματα αλά Resident Evil και την φοβερή σκηνή εξορκισμού! Το Black Mirror 1 κερδίζει στον τομέα του voice acting διότι ο πρωταγωνιστής των sequel μοιάζει να βαριέται την ζωή του αν κρίνουμε από την φωνή του, ασχέτως αν όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι πειστικότατοι.

Το Black Mirror 3 καινοτομεί με την προσθήκη δεύτερου playable χαρακτήρα, γένους...θηλυκού. Σε αντίθεση με τον άξεστο Adrian, η κυρία είναι μορφωμένη, διαθέτοντας έτσι την ικανότητα να διαβάσει κείμενα που ο νεανίας δεν μπορεί! Έχει μια ροπή προς την θρησκεία, διαθέτει ξεχωριστά αντικείμενα και -το σημαντικότερο- ξελασπώνει τον Adrian σε πολλές χαμαλοδουλειές που προκύπτουν στο τελευταίο κεφάλαιο και απαιτούν την χρήση δύο χαρακτήρων ταυτόχρονα.

Η μουσική επένδυση και των Black Mirror 1 και 2 είναι εξίσου ατμοσφαιρική, ο χρόνος παιχνιδιού κυμαίνεται γύρω στις 15 – 20 ώρες και στα δύο αλλά το BM3 κερδίζει τελικά την πρωτιά λόγω των καταπληκτικών του γραφικών και του πολύ ανώτερου animation.

Fade to Black!
Τα σκοτεινά γραφικά και οι πανέμορφες φωτοσκιάσεις του Black Mirror 3 είναι τόσο καλοδουλεμένα που θα πιάσετε πολλές φορές τον εαυτό σας να χαζεύει απλά σε μια οθόνη χωρίς να κάνει τίποτα. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι βαρυφορτωμένοι με δεκάδες αντικείμενα υψηλής ευκρίνειας και η αίσθηση ότι περιφέρεστε σε ζωγραφικό πίνακα είναι πιο έντονη από ποτέ.

Το animation των χαρακτήρων είναι καλοδουλεμένο με την κάθε κίνηση να εκτελείται απόλυτα ρεαλιστικά αλλά το ανύπαρκτο background animation χαλάει την όμορφη εικόνα. Στο φόντο της περιπέτειας κυριολεκτικά δεν κουνιέται φύλλο, με φωτεινή εξαίρεση κάτι ρυάκια! Την ακινησία αυτή επιχείρησαν να διασκεδάσουν οι developers της Cranberry Studios, προσθέτοντας αρκετούς NPCs που περιφέρονται εκτελώντας τις καθημερινές τους δουλειές στις κατοικημένες περιοχές. Τα cutscenes είναι άφθονα και θα σας «τρομάξουν» σε μεγάλο βαθμό, γιατί στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με πτώματα και θηρία!

Spooky or funny?
Η κλασική μουσική που «ντύνει» την περιπέτεια ακολουθεί κινηματογραφικούς κανόνες: η ένταση αυξάνεται όταν ο ήρωάς σας κινδυνεύει ή βρίσκεται στα πρόθυρα δαιμονισμού από τον Mordred ενώ μια ανάλαφρη μουσική με υποβόσκουσα απειλητική χροιά σας συντροφεύει στις περιπλανήσεις σας. Σπάσιμο νεύρων προκαλεί η απότομη αύξηση της έντασης του ήχου στις συγκλονιστικότερες σκηνές, είναι τόσο έντονη που σχεδόν καλύπτει τις φωνές των χαρακτήρων και θα νομίζετε ότι ξαφνικά βρεθήκατε σε… πριονιστήριο!

Προχωρώντας το παιχνίδι θα αναζητάτε επιλογή στα menus που θα κάνει mute τον πρωταγωνιστή! Ο τύπος απαγγέλει το «ποιηματάκι» του με μια άχρωμη φωνή που σπάει νεύρα. Ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους λοιπούς χαρακτήρες. Θα απολαύσετε την σούπερ σέξι φωνή της θηλυκής παρουσίας στο έκτο κεφάλαιο, θα νιώσετε οργή ακούγοντας την γλοιώδη φωνή του Murray και θα πωρωθείτε με την σατανική φωνή του Mordred!

Black Mirror Forever!
Το Black Mirror 3 κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα αξιοπρεπές Adventure, κάτι για το οποίο δεν μας προϊδέαζαν ιδιαίτερα τα δύο πρώτα επεισόδια. Στο φινάλε του μένει ένα παραθυράκι ανοιχτό για πιθανά μελλοντικά sequels, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα, το εκπληκτικό του σενάριο κλείνει ιδανικά την εποποιία, λύνοντας όλες τις απορίες που δημιουργήθηκαν από τα προηγούμενα μέρη . Η οπτικοακουστική του εμπειρία έχει επίσης βελτιωμένοι ποιότητα, οι γρίφοι του πανέξυπνοι και δύσκολοι, οι διάλογοι ενδιαφέροντες και η ατμόσφαιρα συναρπαστική. Παρότι υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που στιγματίζουν την συνολική εικόνα, μιλάμε για ένα adventure που θα απολαύσουν οι λάτρεις του τρόμου.

Θετικά:
- Αξιοπρεπές soundtrack
- Ολοκληρωμένο σενάριο
- Πωρωτική ατμόσφαιρα
- Συναρπαστικοί γρίφοι
- Δαιμονισμένος πρωταγωνιστής

Αρνητικά:
- Ανεπαρκές background animation
- Άθλιο voice acting του πρωταγωνιστή
- Υπερβολικές αυξομειώσεις της μουσικής
- Συχνά πισωγυρίσματα

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Κλάσεις ανώτερο από τους προκατόχους του, το Black Mirror 3 προσφέρει μια τρομακτικά απολαυστική εμπειρία σε users με...γερά στομάχια!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
black, mirror, iii, iii, black, mirror, resident evil, δις, adventure, franchise, video, game, voice, background, animation, castle, button, ουστ, phil, murray, ημερολόγιο, sport, easter, egg, space, shoot, atari, μετεωριτης, sequel, studios, sequels, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, κινημα πατατας, αστυνομικο τμημα, ταρω, ημερολόγιο, αδρεναλινη, ανδρος, γριφοι, εξυπνες ατακες, ηχος, μουσικη, παιχνιδια, τηλεφωνο, φωτο, φως, ωρα, game, sport, αδυναμια, αυξηση, αθωότητα, απλα, αργος, αρετη, ατμοσφαιρα, αυρα, αχτιδα, βγαινει, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, γεγονοτα, γινεται, γριφος, δασος, δαχτυλα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δις εξαμαρτειν, δις, δωματια, υπαρχει, ενιοτε, επρεπε, επιτυχια, ερθετε, ζωη, ζητα, ιδιο, ειδος, ισχυει, η φωνη, θυμιζει, θρησκεια, εικονα, καχυποψια, καιγεται, κεφαλαιο, κινηση, κυρια, κλασικη μουσικη, λαγος, λεφτα, λεπτομερειες, μανιταρια, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νευρα, νημα, νυχτα, παντα, οθονη, ουρανος, ουστ, ομπρελα, ομορφη, ονομα, περιβαλλον, ποιοτητα, πλακα, πορτες, ριγη, ροπη, σεναριο, συνεχεια, σκηνες, σπιτι, σουπερ, σχεδια, τυπος, τμημα, φυσικα, φυλλο, φοντο, φωνη, χασμα, χρονος, οντα, ωρες, animation, atari, background, button, castle, sequel, δικιο, δουλειες, adventure, easter, egg, εξορκιστης, επεισοδια, phil, franchise, γνωσεις, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, χροια, καρδια, μοιαζει, murray, οργη, παιχνιδι, resident evil, studios, shoot, sequels, σκηνη, space, σωστο, ταξιδι, voice
Τυχαία Θέματα