World of WarCraft… Πολύ σκληρό για να πεθάνει!

Το World of WarCraft μπορεί να διανύει το δέκατο χρόνο ζωής του, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στη κορυφή της σχετικής λίστας των πιο προσοδοφόρων subscription-based ΜΜΟ! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναφοράς που έδωσε στη δημοσιότητα η SuperData Research για το 2013 (στην όποια εκτός των συνδρομών υπολογίζονται οι microtransactions και οι αγορές expansion packs), o τίτλος της Blizzard δείχνει να αντιμετωπίζει χωρίς το παραμικρό

πρόβλημα τα «υποτιθέμενα» WoW-killers, απέχοντας πολύ από τους διώκτες του.
Συγκεκριμένα, το World of WarCraft κατέχει αυτή τη στιγμή το 36% της αγοράς των ΜΜΟ, συγκεντρώνοντας έσοδα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1.041 εκατομμύρια δολάρια για την ακρίβεια). Η ύπαρξη του WoW στη πρώτη θέση σίγουρα δεν μας δημιουργεί έκπληξη, όμως αυτό που πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε είναι πως είναι δυνατόν να βρίσκεται στη δεύτερη θέση το Lineage 1 (253 εκατομμύρια δολάρια και μερίδιο αγοράς 9%) από τη στιγμή που έχει κυκλοφορήσει το… 1998! Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το TERA: Online με μερίδιο αγοράς στο 8% και έσοδα της τάξεως των 236 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τη σχετική λίστα μία ευχάριστη έκπληξη είναι η τέταρτη θέση που καταλαμβάνει το Star Wars: The Old Republic, το οποίο απέφερε κέρδος στην EA περίπου 165 εκατομμύρια δολάρια. Ο συνδυασμός ενός free-to-play μοντέλου με την ύπαρξη microtransactions ουσιαστικά βοήθησε στο να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία της EA, καθώς το συνδρομητικό μοντέλο στην περίπτωση αυτή δεν απέδωσε. H αγορά των συνδρομητικών MMO βρίσκεται σε διαρκή πτώση από το 2010 (όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω γράφημα). Ενδεικτικό της προαναφερθείσας μείωσης είναι ότι το 2010 υπήρχαν 30.6 εκατομμύρια ενεργοί συνδρομητές σε MMO, ενώ το 2013 ο συγκεκριμένος αριθμός έπεσε στους 23.4 εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, άνθηση γνωρίζουν οι micro-transactions, καθώς το ποσοστό των χρηστών που αγοράζουν in-game content έχει αυξηθεί από το 14 στο 27% μέσα σε μία πενταετία, ενώ το ποσό που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι χρήστες ανέβηκε από τα 16 στα 46 δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, ένας τίτλος που έκανε την εμφάνιση του μέσα στο 2014 και εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική είναι το Elder Scrolls Online, το οποίο από τον Απρίλιο που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα έχει φτάσει τους 772.000 ενεργούς χρήστες (αν και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να φτάσει το World of WarCraft που αριθμεί 7.6 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες).

Με βάση τα δεδομένα της παραπάνω έρευνας, καθίσταται σαφές ότι το World of WarCraft πολύ δύσκολα θα παραδώσει τα σκήπτρα του πιο προσοδοφόρου MMO και από ότι φαίνεται η Blizzard θα γεμίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της για πολλά χρόνια ακόμα!

The post World of WarCraft… Πολύ σκληρό για να πεθάνει! appeared first on gameslife.

Keywords
Αναζητήσεις
watch poly skliros gia na pethanei
Τυχαία Θέματα