Call of Duty: Advanced Warfare

To Call of Duty συγκαταλέγεται στα πιο πετυχημένα gaming franchises όλων των εποχών, καθώς από το 2003 που παρουσιάστηκε ο πρώτος τίτλος της δημοφιλούς σειράς, το CoD κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια αντίτυπα! Έχοντας ήδη μία πανίσχυρη gaming community που αριθμεί εκατομμύρια φανατικούς gamers σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι λογικό ότι όποτε κυκλοφορεί ένα νέο Call of Duty

game, να προκαλούνται σεισμικές δονήσεις στη βιομηχανία του gaming. Για αυτό λοιπόν, και το τελευταίο Advanced Warfare είναι μοιραίο να συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αποτελώντας αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς και «ηχηρούς» τίτλους της φετινής χρονιάς. To βάρος που έχει να σηκώσει βέβαια το νέο Call of Duty είναι μεγάλο και αυτό γιατί οι υπεύθυνοι της Activision, παρατηρώντας τον κορεσμό που είχε υποπέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η δημοφιλής σειρά αποφάσισαν να κάνουν μία νέα αρχή με τη Sledgehammer Games στο τιμόνι αυτή τη φορά. Είναι τελικά το Advanced Warfare, το Call of Duty της νέας εποχής που τόσο πολύ περιμένουν οι fans του δημοφιλούς franchise; H απάντηση στο review που ακολουθεί…

Σωτήριο έτος… 2054!

Το Advanced Warfare εν αντιθέσει με τα Call of Duty των προηγούμενων ετών ακολουθεί μία εντελώς φουτουριστική προσέγγιση, καθώς το story του διαδραματίζεται το 2054 και επικεντρώνεται στην πάλη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στην πανίσχυρη τρομοκρατική οργάνωση KVA. Οι τρομοκράτες της KVA ύστερα από μία σφοδρή επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ανεπτυγμένων χωρών, κατορθώνουν να βυθίσουν τον κόσμο στο απόλυτο χάος. Με τους στρατούς των περισσοτέρων χωρών αποδιοργανωμένους και με τις υποδομές τους κατεστραμμένες, οι κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να στραφούν σε ιδιωτικές Στρατιωτικές Εταιρείες, οι οποίες παίρνουν την ευθύνη να προστατεύσουν τον κόσμο από την απειλή (χωρίς βέβαια να έχουν και τα πιο αγαθά κίνητρα). Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι gamers αναλαμβάνουν το ρόλο του Jack Mitchell (που τον υποδύεται ο γνωστός ηθοποιός Troy Baker), ενός στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που εργάζεται για λογαριασμό της ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης Atlas, η οποία βρίσκεται υπό τις διαταγές του πανούργου Jonathan Irons (χαρακτήρα που υποδύεται ο πολυβραβευμένος και αγαπημένος Kevin Spacey). Το story όπως καταλαβαίνετε φέρει το στυλ και τη γραφή χολιγουντιανού blockbuster και παρόλο που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (στο sci-fi σύμπαν έχουμε δει πολλά παρόμοια), ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχει τις δικές του μοναδικές στιγμές που είναι σίγουρο ότι θα σας καθηλώσουν. Όλα τα λεφτά φυσικά είναι η παρουσία του Kevin Spacey, ο οποίος παίζοντας το ρόλο του κακού της υπόθεσης ανεβάζει σίγουρα επίπεδο την αφήγηση της single-player campaign του παιχνιδιού.

Το Advanced Warfare με το που ξεκινάει ρίχνει τον παίκτη αμέσως στην κόλαση του πολέμου και πριν καν συμπληρωθεί διψήφιος αριθμός λεπτών, η καταιγιστική δράση και η ατμόσφαιρα σε αφήνει με το στόμα ανοικτό. Η φουτουριστική Seoul ακόμη και μέσα στις φλόγες του πολέμου δείχνει πανέμορφη και η λεπτομέρεια, η οποία χαρακτηρίζει τόσο το πρώτο (άλλα και τα μετέπειτα levels) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι developers της Sledgehammer έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις δυνατότητες που τους χαρίζει το ανώτερο hardware των PS4 και Xbox One. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η single player campaign δεν προσφέρει κάτι το ριζοσπαστικό σε επίπεδο gameplay, καθώς πατάει (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) στις linear νόρμες που έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα Call of Duty. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, όμως το Advanced Warfare ίσως να είχε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί ευκολότερα από το συγκεκριμένο τετριμμένο μοντέλο που η αλήθεια είναι ότι έχει αρχίσει να κουράζει. Παρόλα αυτά, οι 8-10 ώρες καθαρού gameplay που χαρίζει το single player δεν απογοητεύουν, ενώ και τo mini-RPG στοιχείο που υπάρχει στο single-player campaign και αφορά στην αναβάθμιση των ικανοτήτων του πρωταγωνιστή, ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειώσει στο πεδίο της μάχης, σίγουρα αποτελεί μία ευχάριστη προσθήκη.

Advanced (multiplayer) battles…

Με το Call of Duty: Advanced Warfare να διαδραματίζεται σε έναν εφιαλτικό μελλοντικό κόσμο, είναι λογικό ότι οι μηχανισμοί, αλλά και τα όπλα που υπάρχουν στο παιχνίδι να ακολουθούν μία πιο φουτουριστική προσέγγιση, παρουσιάζοντας ουσιαστικά το «μέλλον» του πολέμου. Τα πάντα είναι δομημένα πάνω σε μία high-tech φιλοσοφία και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Exoskeleton suit, την στολή που φορά ο παίκτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (και σίγουρα θα σας θυμίσει τη ταινία Elysium). Το Exoskeleton δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες του τελευταίου Call of Duty να εκτελούν μία σειρά από special abilities στη μάχη, οι οποίες δίνουν ένα διαφορετικό νόημα στην εξέλιξη του gameplay. Συγκεκριμένα, οι gamers χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του Exoskeleton μπορούν να εκτοξευτούν στον αέρα, να πέσουν ομαλά από μεγάλο ύψος, να αμυνθούν με προστατευτική ασπίδα, να αυξήσουν την ταχύτητα τους και άλλες πολλές λειτουργίες, οι οποίες μπορούν να χαρίσουν στον gamer, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα την ώρα της μάχης. Εκεί βέβαια που γίνεται το πραγματικό πανηγύρι με την ύπαρξη του Exoskeleton suit είναι στο multiplayer, όπου οι παίκτες για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους χαρίζει η high-tech στολή τους. Χωρίς αμφιβολία, το Exoskeleton suit είναι το Α και το Ω του Advanced Warfare και παρόλο που δεν αποτελεί ένα πρωτότυπο concept, οι developers της Sledgehammer με τρόπο αριστουργηματικό έχουν εξασφαλίσει ώστε το Exo suit να προσφέρει μία άκρως ισορροπημένη εμπειρία παιχνιδιού.

Πέραν όμως του Exoskeleton suit, το οποίο ομολογουμένως αποτελεί τον κινητήριο μοχλό του gameplay του Advanced Warfare, οι developers του νέου CoD game έχουν κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και στον σχεδιασμό των όπλων (στο multiplayer περιλαμβάνονται κοντά στα 350 διαφορετικά όπλα), τα οποία αν και δεν διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, ωστόσο προσφέρουν πολλές δυνατότητες στον παίκτη. Μάλιστα, στο παιχνίδι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι χειροβομβίδων, ενώ δεν λείπουν οι όμορφες στιγμές όπου οι gamers αναλαμβάνουν τον έλεγχο tanks, drones ακόμη και… mechs! Όσον αφορά τα multiplayer και co-op modes που θα συναντήσετε στο παιχνίδι εδώ ουσιαστικά οι developers της Sledgehammer έχουν ανακατέψει παλιούς με νέους μηχανισμούς, δημιουργώντας ωστόσο μία άκρως ελκυστική multiplayer εμπειρία. Στο Advanced Warfare υπάρχουν τα Hardpoint (που το είχαμε δει στο Black Ops II), στο οποίο οι παίκτες καλούνται να υπερασπιστούν ένα σημείο στο χάρτη και να αποκρούσουν τις αντίπαλες ομάδες, το φρέσκο Uplink (στο οποίο οι gamers που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες καλούνται να τοποθετήσουν ένα orb στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας), το Momentum (που είναι μία μείξη του Capture the Flag και Tug of War), ενώ επίσης δεν λείπουν και τα κλασικά: Deathmatch, Team Deathmatch, Search and Destroy, Search and Rescue και Capture the Flag.

Στο παιχνίδι περιλαμβάνεται και το co-op EXO Survival mode, στο οποίο οι gamers καλούνται να αντιμετωπίσουν τα απανωτά εχθρικά waves, με τις επιθέσεις να κλιμακώνονται από γύρο σε γύρο και τη μάχη να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Πέραν των multiplayer modes το Advanced Warfare προσφέρει και παρά πολλές customization options που επιτρέπει στους gamers να χαρίσουν έναν τόνο διαφορετικότητας στο στρατιώτη τους. Σε γενικές γραμμές, το multiplayer μας φάνηκε αρκετά καλοστημένο και ισορροπημένο και με το πλήθος των διαφορετικών modes που προσφέρει είναι βέβαιο ότι οι gamers θα ασχολούνται μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κρίνοντας το multiplayer κομμάτι του παιχνιδιού, καθίσταται σαφές ότι η Sledgehammer δεν προέβη σε τολμηρούς πειραματισμούς, αλλά ενσωμάτωσε στο νέο Call of Duty την εμπειρία των προηγούμενων CoD, χαρίζοντας έτσι στους gamers ένα διασκεδαστικό multiplayer αποτέλεσμα που καλύπτει από τους πιο αρχάριους μέχρι τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες του Call of Duty.

Sky is the limit

Όσο και να προσπαθείς να αντισταθείς δεν γίνεται να μην εκθειάσεις την τρομερή δουλειά που έχουν κάνει οι δημιουργοί του παιχνιδιού στον τομέα της παρουσίασης. Ειλικρινά δεν ξέρουμε από που να πιάσουμε και που να τελειώσουμε, καθώς το οπτικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα από τα καλύτερα στο είδος του. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα, το πανέμορφο level design, η ζωντάνια και ο γρήγορος ρυθμός, το κινηματογραφικό feeling, τα εντυπωσιακά ρεαλιστικά lighting και particle effects αδιαμφισβήτητα συνθέτουν έναν κόσμο που θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για να ξεπεραστεί σε τεχνικό επίπεδο (αν και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οπτικό αποτέλεσμα στις παλαιότερες κονσόλες δεν φτάνει στα επίπεδα του PS4, του Xbox One και των high-end PC’s). Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του παιχνιδιού σχετίζεται με την ποικιλία που χαρακτηρίζει τα επίπεδα του, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως τις εξελιγμένες δυνατότητες που χαρίζει το Exoskeleton suit.

Δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια, κάθε χάρτης μετατρέπεται σε μία ξεχωριστή εμπειρία, κυρίως στο multiplayer, μπλέκοντας έντονα το στοιχείο της τακτικής (είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε τον map της φουτουριστικής Σαντορίνης). Στα ίδια υψηλά στάνταρ ποιότητας βρίσκεται και ο ήχος του παιχνιδιού, καθώς εάν διαθέτετε ένα δυνατό surround σύστημα ήχου συνδεμένο με καλής ποιότητας ενισχυτή, θα σας προτείναμε να ανεβάσετε την ένταση στο full! Το music score ακολουθεί πιστά τη δράση, ενώ τα voice-overs είναι εξαιρετικής ποιότητας. Μικρές ενστάσεις έχουμε μόνο για την εχθρική A.I. που ίσως να έπρεπε να είχε δουλευτεί λιγάκι παραπάνω, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με τον κάπως άτσαλο χειρισμό των οχημάτων. Αν και υπάρχουν και ορισμένα μικρά τεχνικά θέματα που αφορούν την απόδοση του παιχνιδιού με ορισμένες περιπτώσεις lag, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αμαυρώσει την εξαιρετική εικόνα που έχει στον οπτικοακουστικό τομέα το Advanced Warfare.

Welcome to the future…

Τελικά η Sledgehammer κατάφερε να αντέξει και να σηκώσει το βάρος, δημιουργώντας μία δεμένη και αξιομνημόνευτη gameplay εμπειρία, η οποία θα αποζημιώσει και με το παραπάνω όλους τους fans των first-person shooters. Το παιχνίδι ξεχωρίζει για την καταιγιστική του δράση, το καλοδουλεμένο multiplayer και για τα υψηλά production values του. Η game engine κάνει πραγματικά θαύματα, παράγοντας ένα μοναδικό state-of-the art οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς σε τίτλο του είδους. Χωρίς αμφιβολία, ύστερα από πολύ καιρό που η σειρά Call of Duty είχε παραμείνει στάσιμη, αδιαμφισβήτητα το Advanced Warfare παρουσιάζει μία εικόνα που δείχνει να έχει έρθει από το «μέλλον», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για ακόμη περισσότερη βελτίωση. Πάντως, δεν χωράει αμφιβολία ότι το Advanced Warfare σταματάει την ελεύθερη πτώση του franchise και μάλιστα έχει όλα τα φόντα για να ανεβάσει ξανά το Call of Duty στην κορυφή.

The post Call of Duty: Advanced Warfare appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα