Review: Bioshock Infinite

H Irrational Games παραδίδει μαθήματα σεναρίου

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: 2K

Studio ανάπτυξης: Irrational Games

Διάθεση: CD Media

Είδος: FPS

Κυκλοφορία: 26/3/2013

Το είδαμε σε: PS3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν η Irrational Games αποκάλυψε πως το -έως τότε- ‘’Project Icarus’’ επρόκειτο

για το BioShock Infinite, την τρίτη προσθήκη στο franchise BioShock. Ένα franchise που μόλις πρωτοεμφανίστηκε το 2007, με το πρώτο BioShock, εξέπληξε ευχάριστα την βιομηχανία για το ύφος του αλλά και το gameplay του. Οι κινήσεις marketing γύρω από το Infinite ήταν δυνατές καθ’ όλη την διάρκεια αναμονής του έως ότου φτάσει τελικά στα καταστήματα τον περασμένο Μάρτιο. Ο κύριος δημιουργός του, Ken Levine, και η ομάδα του φρόντιζαν να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κοινό για τη θεματολογία και το περιεχόμενο του FPS τίτλου με διάφορες συνεντεύξεις είτε αποσπασματικές πληροφορίες και trailers που επέλεγαν να δημοσιεύουν. O τίτλος κατάφερε να αποσπάσει αρκετά βραβεία, κυρίως για την πλοκή και την οπτική αισθητική του πριν καν κυκλοφορήσει. Οι πρώτες κριτικές που δέχτηκε το Infinite από τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι άκρως κολακευτικές και οι βαθμολογίες που πήρε το κατατάσσουν ως την πιο επιτυχημένη κυκλοφορία της χρονιάς μέχρι τώρα, ξεπερνώντας το Tomb Raider. Πάμε λοιπόν να δούμε αν όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το BioShock Infinite είναι δικαιολογημένη.

Η ουράνια πόλη της Columbia - Ιστορία

Η ιστορία του νέου τίτλου του franchise δεν έχει άμεση σχέση με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες και την μυστική υποθαλάσσια πόλη της Rapture. Τα γεγονότα του Infinite λαμβάνουν χώρα έναν αιώνα πίσω, στο 1912, στην αιωρούμενη πόλη της Columbia. Η συγκεκριμένη πόλη κτίστηκε και ανεγέρθη στα ουράνια με την βοήθεια γιγάντιων μπαλονιών και αερόστατων, από την Αμερικανική κυβέρνηση το 1901, ως σύμβολο της ‘’ιδέας’’ της μοναδικότητας. Σύντομα αποκαλύφθηκε πως στην πραγματικότητα η πόλη ήταν ένα καλά οπλισμένο θωρηκτό. Μετά την εμπλοκή του σε επίθεση κατά Κινέζων πολιτών και , συμβάν που θεωρήθηκε ως διεθνές πραξικόπημα, η Αμερικανική κυβέρνηση απέταξε την Columbia από τις ΗΠΑ και σύντομα η τοποθεσία της κατέστη άγνωστη.
Ο πρωταγωνιστής του τίτλου, Booker DeWitt, πρώην πράκτορας την Κυβερνητικής εταιρίας Pinkerton, θα αναγκαστεί να ταξιδέψει στη πόλη της Columbia για να βρει και να επιστρέψει πίσω στη Νέα Υόρκη ένα κορίτσι, της Elizabeth, ως μέρος συμφωνίας για να μπορέσει να ξεχρεώσει ένα μεγάλο χρέος. Αφού την βρει, μαζί θα βιώσουν μία πραγματικά ιδιαίτερη περιπέτεια που με το πέρασμα των ωρών θα φαντάζει όλο και περισσότερο ‘’μοναδική’’. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι δύο χαρακτήρες θα αντιμετωπίσουν τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις τις Columbia. Τους founders, που αποτελούν οι ‘’εκλεκτοί’’ και ‘’εκλεπτυσμένοι’’ κάτοικοι που πιστεύουν πως η Columbia ανήκει στους ‘’αγνούς’’ Αμερικάνους και τους Vox Populi ή αλλιώς ‘’Φωνή του λαού’’, όπως είναι η σημασία της λατινικής φράσης, την επαναστατική παράταξη δηλαδή που αντιπροσωπεύει τους απλούς ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να σας προετοιμάσουμε για ένα μοναδικό, απρόσμενο τέλος που ο καθένας από εσάς, ανεξαρτήτου αγαπημένου είδους, πρέπει να δει.

Στα παράξενα στενά του ουρανού - Gameplay

Στον καίριο τομέα του παιχνιδιού τώρα, που δεν είναι άλλος από το gameplay. Όπως και στους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς έτσι και το Infinite πρόκειται για ένα first person shooting τίτλο με στοιχεία RPG. Σε αντίθεση με τους μικρούς χώρους της Rapture, ο κόσμος της Columbia αποτελείται από μία σειρά μεγάλων περιοχών που θα σας δοθεί η ευκαιρία να εξερευνήσετε. Μιλάμε δηλαδή για έναν –σχεδόν- open world τίτλο με σαφώς μεγαλύτερα πεδία μάχης. Κάποιες φορές θα απαιτηθεί να επισκεφθείτε μέρη που περάσατε ήδη, αλλά αυτό το backtracking αποκτά ενδιαφέρον λόγω των νέων δεδομένων και αντικειμένων. Εκτός του παραδοσιακού τρόπου μετακίνησης με τα πόδια θα μπορείτε σε μερικά σημεία με τη χρήση γάντζου να χρησιμοποιήσετε τις εναέριες σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, το λεγόμενο σύστημα του skyline. Για να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας θα έχετε στη διάθεσή σας μία σειρά από όπλα και μαγικές ικανότητες. Οι αριθμοί των ξεχωριστών όπλων και μαγειών μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί. Τα διαθέσιμα όπλα θα είναι κάτι περισσότερο από δέκα, συμπεριλαμβάνοντας τα κλασσικά αυτόματα, καραμπίνες, sniper κτλ ενώ την ίδια στιγμή θα μπορείτε να κρατάτε έως δύο. Οι μαγείες του παιχνιδιού, τα Vigors δηλαδή, είναι πρωτότυπα και θα σας φανούν χρήσιμα στις μάχες. Υπάρχουν τα γνωστά vigors που εξαπολύουν επιθέσεις βασισμένες στη φωτιά και στον ηλεκτρισμό αλλά και άλλα που μπορούν να κάνουν τους εχθρούς σας να αιωρούνται στον αέρα, να γίνονται παροδικά σύμμαχοί σας και μερικά ακόμη. Σωστοί συνδυασμοί μεταξύ των vigors επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ζημιά στους εχθρούς. Τα vigors καταναλώνουν salt, την μπλε μπάρα που θα δείτε στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης. Επίσης, θα έχετε την δυνατότητα να εξοπλίσετε τους εαυτούς σας με κάποια gears που θα βρείτε μέσα στη Columbia τα οποία φορώντας τα θα σας δώσουν συγκεκριμένες ικανότητες που θα σας βοηθήσουν στις μάχες. Μία άλλη νέα προσθήκη στο franchise είναι αυτή της επαναφορτιζόμενης ασπίδας. Με το συγκεκριμένο πεδίο προστασίας θα νιώσετε περισσότερο ασφαλείς καθώς είναι μια σημαντική βοήθεια πριν αρχίσετε να νιώθετε τον ‘’πόνο’’ των εχθρικών πυρών. Ανά συχνά χρονικά διαστήματα θα βρίσκετε μπροστά σας αυτόματους πωλητές (vending machines) στους οποίους, με την χρήση νομισμάτων που θα συλλέγετε κάνοντας looting στους εχθρούς σας ή απλά από σημεία σε όλη την Columbia, θα πραγματοποιείτε αναβαθμίσεις στον οπλισμό και στα vigors σα, θα αγοράζετε πυρομαχικά και θα αναπληρώνετε την χαμένη ζωή σας αλλά και το salt. Νέα vigors θα αποκτάτε πίνοντας φίλτρα που θα βρίσκετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Με τη χρήση συγκεκριμένων φίλτρων, επίσης, θα μπορέσετε να επεκτείνετε τις μπάρες της ζωής, του salt και της ασπίδας σας. Το σύστημα στόχευσης του παιχνιδιού κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τους προκατόχους του. Βολικός χειρισμός στη περιστροφή του στόχου και άμεση ανταπόκριση.

Μόλις αποκτήσετε την συντροφιά της ‘’ιδιαίτερης’’ Elizabeth ετοιμαστείτε για αναμετρήσεις με μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και αρκετά λιγότερη πρόκληση. Η Elizabeth δεν θα είναι playable από εσάς αλλά θα την αναλάβει η ΑΙ του συστήματος. Δεν χρειάζεται να ‘’πονοκεφαλιάσετε’’ για την ποιότητα της φιλικής AI καθώς η Elizabeth δεν θα συμμετέχει ενεργά στις ανταλλαγές πυρών ούτε μπορεί να δεχθεί επίθεση. Ο ρόλος της είναι κυρίως βοηθητικός. Πολλές φορές θα σας προμηθεύει με οτιδήποτε χρειαστείτε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως πυρομαχικά και salt. Αυτή η βοήθεια, σε συνδυασμό με τα ήδη υπεραρκετά supplies που μπορείτε να βρείτε οι ίδιοι και το συνεχές respawn σύστημα σε περίπτωση που χάσετε στο κόστος ελάχιστων νομισμάτων αντί του game over, καθιστούν την πρόκληση του τίτλου χαμηλή. Εκτός αυτού, έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί διαρρήξεις σε κλειδωμένες πόρτες και κιβώτια στα οποία συνήθως θα βρίσκετε supplies, φίλτρα και collectibles. Η εντυπωσιακότερη ικανότητα της Elizabeth όμως είναι εκείνη της δημιουργίας των tears. Τα tears είναι ένα είδος παραθύρων που έχει την ικανότητα να ‘’ανοίγει’’ η νεαρή κοπέλα μεταξύ άλλων-παράλληλων διαστάσεων. Μέσα από τα tears θα μπορεί να εμφανίζει αντικείμενα που θα σας προσφέρουν κάλυψη, supplies, attach points και ενισχύσεις ενάντια στους εχθρούς.
Οι εχθροί σας θα αποτελούνται τόσο από οπλισμένους ανθρώπους όσο και από πολεμικές μηχανές. Η συχνότητα με την οποία θα τους αντιμετωπίζετε είναι μεγαλύτερη από εκείνη των προηγούμενων τίτλων. Τα collectibles που διαθέτει το Infinite θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιδεολογία των κατοίκων της Columbia ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε έως έναν βαθμό τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εκτός των collectibles, υπάρχουν και κάποιες εντελώς προαιρετικές side missions, που ολοκληρώνοντάς τες θα σας ανταμείψουν με supplies. Μάλλον περιττή προσθήκη καθώς δεν προσφέρουν κάτι στη συνολική εμπειρία του παιχνιδιού.

Το BioShοck Infinite περιέχει εκτός του κανονικού campaign ένα ακόμη mode, το ‘’1999’’, το οποίο γίνεται διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου playthrough και ‘’σώζει’’ κάπως την πρόκληση, κατόπιν εορτής βέβαια, αφού θέτει περιορισμούς που απαιτούν σωστή στρατηγική και με την πάροδο του παιχνιδιού κάνουν την δυσκολία μεγαλύτερη. Η συνολική διάρκεια ενός playthrough στο normal επίπεδο δυσκολίας διαρκεί περίπου 11 ώρες που σαφώς αυξάνονται αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε όλα τα μήκη και πλάτη της Columbia για να συλλέξετε τα collectibles και να ολοκληρώσετε τα side missions.

Θέα από ψηλά - Τεχνικός τομέας

To πρώτο πράγμα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ο πρωταγωνιστής συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις του παιχνιδιού. Μιλάει κανονικότατα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, και έτσι μπορούμε πολύ πιο εύκολα να κατανοήσουμε τα συναισθήματά του σε όλες τις κλιμακώσεις της ιστορίας. Η δε ερμηνείες, τόσο του ‘’βετεράνου’’ Troy Baker στον ρόλο του Booker όσο και της Courtney Drapper σε εκείνον της Elizabeth είναι άκρως επαγγελματικές. H μουσική που ‘’παίζει’’ μέσα στο παιχνίδι είναι επηρεασμένη από την τάση της συγκεκριμένης εποχής και περιλαμβάνει εύθυμα, κωμικά, Blues και Jazz κομμάτια ενώ τα εφέ αποδίδονται με πειστικά.
Στον οπτικό τομέα οι εκδόσεις των κονσολών φαίνονται να υστερούν σε σχέση με εκείνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όχι ότι στις κονσόλες τα γραφικά είναι κακοσχεδιασμένα, αλλά οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά βρίσκονται στην έκδοση του PC. Στη συγκεκριμένη έκδοση (PS3) οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι ικανοποιητικά φυσικές. Τα textures του χώρου, αν και είναι σωστά δουλεμένα, δεν έχουν την λεπτομέρεια που θα θέλαμε από τίτλο του 2013, την οποία πάντως θα βρείτε στο PC. Από το draw distance πάντως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε παράπονο, αφού το μάτι του πρωταγωνιστή μας θα δει στον ορίζοντα σχεδόν ότι θα βλέπαμε και στην πραγματικότητα. Ένα αρνητικό, γενικό στο Infinite, είναι η επανάληψη στους NPC’s.

Μαθήματα σεναρίου - Επίλογος

Σαν κομμάτι του franchise Bioshock, μπορούμε να πούμε πως το Infinite αγγίζει τα επίπεδα του πρώτου τίτλου της σειράς και για κάποιους ίσως να τα ξεπερνάει. Όσον αφορά το gameplay, στον πυρήνα του παρέμεινε ίδιο ενώ για να αποκτήσει την δική του ταυτότητα δεν θα μπορούσε να μην υποστεί τις προσωπικές του αλλαγές και προσθήκες. Οι περισσότερες λειτουργούν ευεργετικά στην συνολική εμπειρία, ευτυχώς, αλλά δεν λείπουν και τα μικροπροβλήματα. Στα της ιστορίας, πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στην Irrational Games για την ευκαιρία που μας δίνει να βιώσουμε μία από τις πιο ιδιαίτερες και απρόσμενες εμπειρίες στην ιστορία της βιομηχανίας, που ίσως όμοιά της δεν έχει υπάρξει ούτε στον χώρο του κινηματογράφου. Αναμφίβολα, το σημείο αναφοράς του τίτλου είναι η ιστορία του.

{youtube}bLHW78X1XeE{/youtube}

Κώστας ΝικολούζοςΘετικά:Μία πραγματικά ‘’ιδιαίτερη’’ ιστορίαΈνα από τα πιο απρόσμενα φινάλε σε βιντεοπαιχνίδι Σωστά δομημένο gameplay στο σύνολό τουΙκανοποιητική διάρκειαΕπαγγελματικότατα Voice-OverΑρνητικά: Ο τεχνικός τομέας στις κονσόλες ‘’χάνει’’ σε σχέση με τα PCΧαμηλή πρόκληση, τουλάχιστον στο πρώτο playthroughΗ επανάληψη των NPC’sΤα περιττά side missions

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της 2Κ στην Ελλάδα, CD Media, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
infinite, infinite, xbox 360, έως ότου, tomb raider, games, xbox, franchise, fps, columbia, ηπα, νέα, χρεος, vox, rpg, world, skyline, sniper, salt, μπλε, συγκεκριμένο, game, troy, blues, jazz, ps3, draw, ελλαδα, media, κινηση στους δρομους, νεα κυβερνηση, φωτια, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ηπα, μουσικη, fps, games, game, rpg, xbox 360, αυγουστος, αισθητικη, αξιζει, απλα, βαθμολογιες, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δοθει, εφε, ευκαιρια, ευκολα, ενεργα, εχθροι, έως ότου, ζημια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ειδος, υφος, μηχανες, ιδεολογια, εκδοσεις, κυβερνηση, λεπτομερειες, ματι, μπλε, μπορειτε, νεα υορκη, ομαδα, φιλτρα, παμε, πεδια, πεδιο, ποιοτητα, πορτες, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, σειρα, συχνοτητα, ταυτοτητα, ταση, τριτη, τιτλος, φαινονται, χρονικα, ωρες, ανηκει, blues, columbia, skyline, draw, franchise, χωρα, jazz, κομματι, κοπελα, κωμικα, media, μπροστα, ουρανια, παιχνιδι, πληροφοριες, ποδια, sniper, troy, salt, tomb raider, vox, world, voice
Τυχαία Θέματα