Κακόγουστο αστείο

Κακόγουστο αστείο

Εντάξει, ακούγοντας χθες το μεσημέρι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τα κυβερνητικά μέτρα για τη βία στα γήπεδα, θα έλεγα ότι πρόκειται για πλάκα, και μάλιστα κακόγουστη. Από αυτές που κάνει κάποιος και περιμένει από τους άλλους να τον επικροτήσουν, μέχρι που αντιλαμβάνεται (αν το αντιλαμβάνεται…) ότι το αστείο του ήταν για κλάματα. Ομως όταν έχει προηγηθεί ο βαρύτατος τραυματισμός του άτυχου αστυνομικού στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης στου Ρέντη, δεν υπάρχει καμία πλάκα. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει συσσωρευμένη ανοησία και μια απόπειρα κάτι έξυπνοι,

να περάσουν για κορόιδα όλους εμάς τους υπόλοιπους!

Η αυστηρότητα των μέτρων που τάχα μου αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου υπό τον Πρωθυπουργό, και υποτίθεται ότι τυχόν διαρροή τους, προς τα έξω, θα σήμαινε αυτομάτως την απόλυση του υπεύθυνου της διαρροής (ανατρίχιασα και μόνο στη σκέψη…), ήταν το δίμηνο κλείσιμο των γηπέδων για τους φιλάθλους! Κι ακόμη, δύο μέτρα που είχαν παρθεί το… 2007 (φαντάζομαι κάθεστε κάπου, δεν θέλω να έχουμε ατυχήματα), τα οποία ουδέποτε στα 16 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε, εφαρμόστηκαν, ποτέ και πουθενά. Κάμερες στα γήπεδα, και ταυτοπροσωπία θέσεων και θεατών. Τι λες τώρα, δηλαδή. Τρομερό και αντίστοιχα τρομερά, μέτρα.

Στα πατώματα οι χουλιγκάνοι, μετά τις ανακοινώσεις, κρατάνε με τα δύο χέρια τα (κενά) κεφάλια τους, και κλαίνε γοερά για τη σκληρή μοίρα που τους επιφύλαξε η συγκλονιστικά αυστηρή σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου. Είμαι βέβαιος, σαν να το βλέπω μπροστά μου…

Εκτός ελέγχου

Αυτοί κλαίνε (υποτίθεται), εμείς οι υπόλοιποι γελάμε, για το πόσο διάτρητες είναι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, και οι οποίες υποτίθεται ότι θα καταφέρουν να καταπολεμήσουν την οπαδική βία. Το μυαλό τους και μια λίρα, έχω να πω. Πρώτο και σοβαρότερο σημείο, για πόσο της «πλάκας» είναι οι αποφάσεις: αφορούν όλες το ποδόσφαιρο. Οι εμπνευστές τους, φαίνεται να πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι η μήτρα του κακού, ότι μόνο εκεί συμβαίνουν επεισόδια, ότι μόνο εκεί οι χουλιγκάνοι, όταν δεν έχουν με ποιον (αντίπαλο) να πλακωθούν, επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις. Πολύ ωραία. Αλλά να τους θυμίσω, με πρώτον τον πρόεδρο Κυριάκο, κάτι που μάλλον αγνοούν (και αγνοεί): ότι τον Μάρτιο του 2007, στην Παιανία, χουλιγκάνοι μαχαίρωσαν και σκότωσαν έναν οπαδό του Παναθηναϊκού ονόματι Φιλόπουλο, σε επεισόδια στο πλαίσιο ενός αγώνα βόλεϊ ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού. Οπως ακριβώς συνέβη και την περασμένη Πέμπτη στου Ρέντη.

Γιατί λοιπόν μέτρα μόνο για το ποδόσφαιρο; Στο μπάσκετ, έχει εικόνα η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός που είναι και λάτρης του αθλήματος, τι ακριβώς συμβαίνει; Στο βόλεϊ; Στο πόλο; Μήπως είναι τα ίδια άτομα που μετακινούνται από αγώνα σε αγώνα, και έχουν ως μόνο στόχο να προκαλέσουν επεισόδια και να επιδοθούν σε βιαιοπραγίες και καταστροφές; Δεν θέλω απαντήσεις, γιατί οι ίδιοι είναι. Ζουν γι’ αυτό, και η κυβέρνηση αδυνατεί να τους ελέγξει, πολύ απλά γιατί δεν μπορεί.

Από Φεβρουάριο… ψαλμωδίες

Για να γίνει φανερή η αδυναμία, αλλά και η προχειρότητα με την οποία ενεργεί η κυβέρνηση μπροστά στο φαινόμενο, αρκεί να αναφερθεί το εξής: με σοβαρότητα, ανάλογη της περίστασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει το μέτρο του κλεισίματος των γηπέδων ποδοσφαίρου για θεατές, για το πρωτάθλημα της Super League. Ρωτάει κάποιος, και με τους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, τι θα γίνει, θα έχουν θεατές; Ο εκπρόσωπος φυσικά αιφνιδιάστηκε. Τι να απαντήσει; Δεν ήταν ενήμερος ο άνθρωπος. Επρεπε να ρωτήσει το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή τον Κυριάκο, μην πει κάτι έξω από αυτά για τα οποία ήταν επιφορτισμένος, και γίνει καμιά πατάτα. Τον ρώτησε, και μετά το τέλος του briefing, νεότερη ανακοίνωση ανέφερε ότι στην απαγόρευση της προσέλευσης θεατών στους αγώνες θα συμπεριλαμβάνονται τόσο οι αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, όσο και τα φιλικά ματς που ενδεχομένως να δώσουν οι ομάδες.

Τέλεια, μια χαρά όλα. Είμαι σίγουρος πλέον, ότι το ποδόσφαιρό μας αναβαθμίζεται τρομερά μετά τις αποφάσεις αυτές. Από τον Φεβρουάριο και μετά, στα γήπεδα δεν θα έχουμε θεατές, «παναγίες» θα έχουμε…

Κι από τα μεγάφωνα των γηπέδων δεν θα ακούγονται πλέον συνθήματα, παρά ψαλμωδίες και κωδωνοκρουσίες…

Μία άδικη απόφαση

Και κάτι τελευταίο: εγώ Παναθηναϊκός είμαι, και το ξέρουν όλοι. Και πολλές φορές έχω εξοργιστεί με συνθήματα ή πανό που αναρτά κατά καιρούς η Θύρα 13. Ομως, αυτή η απαγόρευση της προσέλευσης θεατών στο Γ. Καραϊσκάκης, στον αγώνα του Ολυμπιακού της προσεχούς Πέμπτης στο πλαίσιο του Europa League, θεωρώ ότι είναι κατάφωρα εκδικητική, μονομερής και στοχοποιεί μια ιστορική ομάδα, η οποία προφανώς δεν έχει (και δεν έχει!) σχέση με αυτούς τους ελάχιστους, βλαμμένους, που πηγαίνουν στο γήπεδο για να βγάλουν τα άρρωστα σώψυχά τους. Η απόφαση έχει τον χαρακτήρα της τιμωρίας του Ολυμπιακού, και των υγιών φιλάθλων του, και τίποτε περισσότερο. Καθαρά πράγματα. Γιατί όμως; Επειδή ο ανεγκέφαλος πιτσιρικάς που τραυμάτισε τον αστυνομικό, και άλλοι σαν κι αυτόν, Γαύροι, συμμετείχαν στα επεισόδια της Πέμπτης; Ποιος αποφασίζει και στοχοποιεί μια μεγάλη ομάδα, μόνο γι’ αυτό το γεγονός;

Οι χουλιγκάνοι των άλλων, μεγάλων, ομάδων είναι μήπως απόφοιτοι του Ιτον; Ή τακτικοί θαμώνες του Κατηχητικού τα πρωινά της Κυριακής; Εγινε ας πούμε το ίδιο, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ έσφαξαν εν ψυχρώ τον άτυχο Αλκη στη Θεσσαλονίκη; Θύμωσε μήπως τότε ο Πρωθυπουργός, και αποφάσισε όλοι οι υπόλοιποι αγώνες του ΠΑΟΚ να γίνονται χωρίς θεατές, και δεν το θυμάμαι; Αν διαφεύγει κάποιου, αυτό λέγεται δύο μέτρα και δύο σταθμά, στην καθομιλουμένη.

Εν κατακλείδι, θα προσθέσω επίσης και το εξής: από πότε η ποιότητα των κυβερνητικών μέτρων, ο όγκος, το περιεχόμενο και η αυστηρότητά τους εξαρτώνται από το τι θυμώνει τον Πρωθυπουργό; Και εναντίον ποιου είναι θυμωμένος; Για να ξέρουμε δηλαδή…

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Ολα τα κόμματα τοποθετήθηκαν για τα κυβερνητικά μέτρα για τη βία στα γήπεδα, και πάνω-κάτω, οι ανακοινώσεις τους κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο θέλω να αναδείξω μια ήπια, νηφάλια, και απολύτως ευθυγραμμισμένη με την κοινή λογική, ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, και αρνείται να παίξει το παιχνίδι του λαϊκισμού. Ιδού τι προτείνει:

«Οσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται διά βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Τόσο απλά, τόσο καθαρά, και χωρίς να απειλήσει κανέναν ο Ανδρουλάκης ότι θα τον… απολύσει αν του ξεφύγει τίποτε στον Τύπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα