Σάρκα και οστά η συνεργασία Δήμων Ελλάδας και Γερμανίας

Η ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Δήμων λαμβάνει, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, συγκεκριμένη μορφή.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ανοίξει γραφείο, στο οποίο συναντώνται Έλληνες δήμαρχοι με Γερμανούς ομολόγους τους με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30 ειδικοί από την γερμανική πλευρά, οι περισσότεροι πρώην ή νυν Δήμαρχοι. Το πρόγραμμα

διεξάγεται υπό την αιγίδα του άνω κρατιδίου, αλλά συμμετέχουν και εκπρόσωποι και άλλων γερμανικών ομοσπονδιακών κρατιδίων.

Ο συντονιστής του, Rolf Geinert, χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο και πιο επείγον πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινή ομάδα δράσης, την διαχείριση των αποβλήτων. Το ζήτημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα φλέγον σε ορισμένα ελληνικά νησιά, αφού οι υπεύθυνοι δεν έχουν κανένα τόπο να τα διαθέσουν.

Αντικείμενο των διμερών συζητήσεων αποτελεί ακόμα η εξέλιξη τουριστικών σχεδίων, καθώς και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι γερμανική πλευρά διαβεβαιώνει ότι σκοπός του προγράμματος είναι απλά και μόνο η καλόπιστη ανταλλαγή γνώσης, ενώ προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα δεν θα είναι άμεσα, αφού τα προβλήματα των ελληνικών δήμων είναι υπερβολικά σύνθετα.

Keywords
Τυχαία Θέματα