Παπούλιας: Οι Έλληνες ξεπέρασαν τα όρια αντοχής τους…

Αν τα σενάρια ευσταθούν, ο Μάρτιν Σουλτς θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδεχόμενος τον Ζοζέ Μπαρόζο με την… ευλογία της Άνγκελα Μέρκελ, έστω κι αν έχει το επίσημο χρίσμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της ηπείρου μας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ένα σοβαρό αντίπαλο δέος.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στην Ελλάδα

ο Μάρτιν Σουλτς αποκτά πρόσθετη σημασία. Όπως και οι συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Άρα, μάλλον θα πρέπει να… κατάλαβε καλά όσα του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρώτος πολίτης της χώρας, που σταθερά και με συνέπεια έχει μιλήσει για τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί συνολικά για το μέλλον της Ευρώπης η ακραία λιτότητα η οποία έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες κοινωνίες ευρωπαϊκών λαών, δεν… κόμπιασε.

“Ζούμε δύσκολα και ταραγμένα χρόνια. Χρόνια δοκιμασίας. Είναι μια παρατεταμένη περίοδος κρίσης, που μπορεί να περιγραφεί ως κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των Βρυξελλών. Μια κρίση κοινωνική και πολιτική.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος των ιστορικών στιγμών. Υπάρχει δυσαρέσκεια, αν όχι οργή των λαών, που πολλές εκφράζεται με λάθος τρόπο, όπως μας δείχνει η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες.

Πριν από χρόνια η πατρίδα μου έγινε μέλος της κοινότητας, με την πεποίθηση ότι οικοδομούσαμε το μέλλον σε ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας και αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική παρακαταθήκη δεν πρέπει να υπονομευθεί. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει ελκυστική η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς διολισθήσεις. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κρίση, και η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής της. Υπάρχουν ωστόσο ευνοϊκές προϋποθέσεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και ο περιορισμός του ελλείμματος εισαγωγών-εξαγωγών.

Ως χώρα, κάναμε το καθήκον μας. Τώρα θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και οι εταίροι της Ελλάδας. Και το καθήκον αυτό δεν είναι μόνο η απομείωση του χρέους, αλλά και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.

Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές. Εύχομαι ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη”, ήταν τα λόγια του Κάρολου Παπούλια.

“Θέλουμε μια Ελλάδα που θα έχει πετύχει, για μια καλή Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ καλοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα