Ο Ρέιγκαν πρώτος, ο Ομπάμα… στο τέλος

Twitter@EmOikonomidis

Οι Αμερικανοί έχουν τον τρόπο τους να διαβάζουν την Ιστορία. Συναρπάζονται από τους αριθμούς και στρέφονται συχνά σε δημοσκοπήσεις, για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν συμπεράσματα που τείνουν να μετατραπούν σε… βιώματα ζωής.

Στο περιθώριο της συμπλήρωσης 50 ετών από τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, δηλαδή του Προέδρου που για αρκετές δεκαετίες είχε καταγραφεί στο υποσυνείδητο της αμερικανικής κοινωνίας ως ο πλέον δημοφιλής

που πέρασε ποτέ την είσοδο του Λευκού Οίκου ως οικοδεσπότης, η εταιρεία YouGov διενήργησε δημοσκόπηση για τον Economist. Προκειμένου να καταγράψει το πώς βλέπουν σήμερα οι Αμερικανοί τους Προέδρους τους, του Μπαράκ Ομπάμα συμπεριλαμβανομένου. Και τα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως ενδιαφέροντα…

Στην πρώτη θέση έρχεται ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, με ποσοστό 32% των Αμερικανών να τον θεωρεί “πολύ σπουδαίο”. Ακολουθούν, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ με 31%, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με 30%, ο Μπιλ Κλίντον με 27% και ο Τίοντορ Ρούσβελτ με 23%.

Αθροιστικά ωστόσο, στον χαρακτηρισμό “πολύ σπουδαίος” και “σπουδαίος”, ο JFK έρχεται πρώτος με 60%, και ακολουθούν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ με 53%, ο Ρέιγκαν και ο Τίοντορ Ρούσβελτ με 52%, και ο Μπιλ Κλίντον με 49%.

Απ΄την άλλη, στην… ουρά της δημοσκόπησης συναντά κανείς τον Τζορτζ W Μπους με 6%, σε χαρακτηρισμό σπουδαιότητας, και τον σημερινό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις στο 14%.

Η κρίση της Ιστορίας βέβαια πιθανότατα θα αλλάξει για τον Μπαράκ Ομπάμα με την πάροδο των ετών, η σημερινή αποτύπωση της αποδοχής του από την αμερικανική κοινωνία ωστόσο, είναι απολύτως ενδεικτική της απογοήτευσης που συνόδευσε τη θητεία του στο Οβάλ Γραφείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα