Μίνι πόθεν έσχες για υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών

“Μίνι” πόθεν έσχες καλούνται να υποβάλουν όσοι οφειλέτες του Δημοσίου θελήσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως και 100 δόσεις, καθώς μαζί με την αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην εφορία ή το τελωνείο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράψουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία

οποιασδήποτε μορφής). Μάλιστα, όσοι δηλώσουν ανακριβή στοιχεία θα βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης, αλλά και αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, οι οφειλέτες του Δημοσίου για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως:

- Μηνιαίο καθαρό εισόδημα (ποσό)

- Πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις (από δάνεια κλπ)

Αναμενόμενο (επιπλέον) μηνιαίο εισόδημα (περιγραφή, ποσό) όπως εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ.

- Περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα:

Ακίνητη περιουσία

- Εφόσον τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) επί ακινήτων έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 οι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να τα δηλώσουν εκ νέου.

- Για μη δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων όπως εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν πρόσφατα ή εμπράγματα δικαιώματα στο εξωτερικό για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τα στοιχεία των ακινήτων (διεύθυνση, περιγραφή, εμπράγματο δικαίωμα, ποσοστό κυριότητας).

Μεταφορικά μέσα

- Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κλπ εφόσον έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 δεν δηλώνονται ξανά.

- Για μη δηλωθέντα μεταφορικά μέσα που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα δηλωθούν τα στοιχεία όπως είδος, αριθμός κυκλοφορίας ή νηολογίου, ποσοστό κυριότητας κλπ.

Λοιπά περιουσιακά στοιχεία

- Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Θα περιγράφεται το είδος, ο τίτλος, ο αριθμός χαρτοφυλακίου, η τρέχουσα αξία.

- Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δηλωθεί το είδος συμμετοχής, το είδος της επιχείρησης κλπ.

- Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας όπως έργα τέχνης,συλλογές. Θα δηλωθεί το είδος, το πλήθος και η αξία.

Απαιτήσεις – άλλες περιπτώσεις

Θα δηλωθούν απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.

Λογαριασμοί σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Θα δηλωθούν αριθμοί λογαριασμών (ΙΒΑΝ).

Επίσης με την υπεύθυνη δήλωση ο οφειλέτης δηλώνει:

- Τον αριθμό λογαριασμό (IBAN) με το οποίο θα συνδέσει την πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης.

- Θα αποστείλει εντός μηνός τη βεβαίωση ανεξάρτητου εκτιμητή που απαιτείται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 75.000 ευρώ.

- Θα αποστείλει εντός μηνός δικαιολογητικά για την πλήρη διασφάλιση της οφειλής που απαιτείται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 300.000 ευρώ.

- Έχει υποβληθεί αίτηση για κήρυξη της επιχείρησης σε πτώχευση, ή υπαγωγή της επιχείρησης σε διαδικασία πτώχευσης ή η υπαγωγή της επιχείρηση σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης.

Στη ρύθμιση, υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και:

- βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,

- βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 01.01.2013,

- βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και την ανωτέρω ημερομηνία μη ρυθμισμένες οφειλές οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στην νέα ρύθμιση επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών,

- βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με αριθμό δόσεων μικρότερο ή ίσο με το μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων (π.χ. εάν τηρούνται δύο ρυθμίσεις και στην πρώτη υπολείπονται 10 δόσεις και στην δεύτερη 15 δόσεις η υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση θα γίνει για 15 δόσεις ή λιγότερες κατ΄ επιλογή του οφειλέτη), με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις 48 και η αποπληρωμή δεν εκτείνεται πέραν της 30ης Ιουνίου 2017. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση επέρχεται, με την καταβολή της πρώτης δόσης, απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών.

- βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές πτωχών οφειλετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα