ΟΙ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Εκλογές δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γίνουν. Εξήγησα (και) χθες αναλυτικά τους λόγους και δεν νομίζω πως πρέπει να επανέλθω. Εκτός και υπάρχει ανομολόγητη αδυναμία ή κούραση για να αντιμετωπιστούν τα επερχόμενα, που η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο δύσκολα απ´ ότι θέλουν να τα παρουσιάζουν. Ή συμβαίνει κάτι άλλο που προσώρας δεν αποκαλύπτεται.

Δεύτερον, ο Μενουδάκος του ΣτΕ δεν εκλήθη για να λύσει το πολιτικό πρόβλημα συνεργασίας των τριών εταίρων στην κυβέρνηση, δεν

είναι αυτός ο ρόλος του, αλλά για να εκδόσει μια δικαστική απόφαση για την ΕΡΤ την οποίαν θα αξιοποιούσαν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Τρίτον, ο Μενουδάκος εξέδωσε την καλύτερη δυνατή απόφαση, αφού οι τρεις αρχηγοί θα μπορούσαν να την ερμηνεύσουν κατά το δοκούν (είτε όπως την ερμηνεύει η Ν.Δ. είτε όπως την ερμηνεύουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και ανάλογα με το τι θέλουν και συμφωνήσουν να πράξουν, να μπορούν, χωρίς πρόβλημα, να το κάνουν.

Τέταρτον, οι πολιτικοί αρχηγοί αντί αφενός να «κρυφτούν» πίσω από την απόφαση ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι κάποιος υποχωρεί και «τσαλακώνεται» και αφετέρου να εντάξουν την δικαστική απόφαση σε μια δική τους πολιτική συμφωνία για το πως θα προχωρήσει εφεξής η κυβέρνηση, υποτάσσουν την πολιτική στις νομικές ερμηνείες της απόφασης! Και τσακώνονται σαν τους δικολάβους σε επαρχιακό δικαστήριο για το ποιός έχει δίκιο.

Πέμπτον, η ακατανόητη άμα και παιδαριώδης αυτή συμπεριφορά -κυρίως εκ μέρους της Ν.Δ. για να είμαστε δίκαιοι- ουσιαστικά ακύρωσε το πολιτικό πλεονέκτημα που τους παρείχε η δικαστική απόφαση, με αποτέλεσμα η αντιπαράθεση να συνεχίζεται, η ένταση αντί να υποχωρεί να παροξύνεται, και οι χειρισμοί να γίνονται πλέον δύσκολοι -δυσκολότεροι κι απ´ ότι ήταν πριν την απόφαση του ΣτΕ. Και στο τέλος -γιατί δεν μπορεί θα υπάρξει, ελπίζω σήμερα, τέλος- αντί να μην υπάρξει «ξεβράκωτος» εταίρος στην κυβέρνηση, θα έχουμε και χαμένους και κερδισμένους.

Έκτον, μόνον κάποιος κουφιοκεφαλάκης, στεγνός και στυγνός τεχνοκράτης, αφελής πολιτικά, που ήλθε από άλλο πλανήτη μπορεί να υποστηρίξει ότι, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ από το υπουργείο Οικονομικών με έκτακτο προσωπικό ολίγων ατόμων μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος από τη Βουλή και να φτιαχτεί ο νέος δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης. Στο πρώτο λάθος -που δεν είχαν αμέσως έτοιμη μια ολοκληρωμένη θεσμικά και οργανωτικά εναλλακτική λύση- προσθέτουν και ένα δεύτερο, ακόμη χειρότερο. Εκτός κι αν έχουν στο μυαλό τους να κατεβάσουν τα τανκς, γιατί τα ΜΑΤ μάλλον δεν θα είναι αρκετά και ικανά για να καταστείλουν τις ακραίες καταστάσεις που θα δημιουργηθούν.

Έβδομον, επειδή η μέχρι τούδε, ήπια και δημοκρατική, συμπεριφορά της κυβερνήσεως έναντι των διαμαρτυρομένων για την ΕΡΤ αποδεικνύει ότι ουδείς έχει στο μυαλό του ένστολες κατασταλτικές λύσεις, μάλλον σε παροιμιώδη ανεπάρκεια στη διαχείριση κρίσεων πρέπει να αποδώσουμε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται το όλο θέμα. Και ίσως κάποιοι, βουλευτές και υπουργοί -αντί να θεώνται αμήχανα τη φωτιά που δεν λέει να σβήσει- θα πρέπει να το επισημάνουν.

Όγδοον, μετά την (εικαζόμενη) παρέλευση της υφιστάμενης κρίσης, καλόν θα ήτο ο πρωθυπουργός να τραβούσε μερικά αυτιά. Μάλιστα, και επειδή η πολιτική έχει και στοιχεία μυθολογίας και αρχαϊκών ιεροτελεστιών, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να προβεί και σε κάποιες θυσίες για εξαγνισμό και προκειμένου να πνεύσει, εφόσον βεβαίως είναι μπορετό, ούριος άνεμος στην κυβέρνησή του…

Keywords
Τυχαία Θέματα