Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Μουσείο Μπενάκη

Η πάλη ανάμεσα στη μοίρα και το ανθρώπινο δίκαιο, ανάμεσα στην αρσενική εξουσία και τη θηλυκή αντοχή, ανάμεσα στη μοίρα και την ψευδαίσθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να την ορίσει, διαπνέει ολόκληρη την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η εν λόγω τραγωδία παρουσιάζεται σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι), στο πλαίσιο

του φεστιβάλ Αθηνών. Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η πρόσφατα βραβευμένη με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, Λένα Παπαληγούρα. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου, από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου και από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου.

Η Αντιγόνη πρωτοδιδάχτηκε το 441 π.Χ, και από τότε έχει απασχολήσει και εμπνεύσει τους ανθρώπους της τέχνης αλλά και έχει πυροδοτήσει στοχασμούς και αντιπαραθέσεις, τόσο στη δυτική σκέψη και λογοτεχνία, όσο και σε επίπεδο παγκόσμιο. Είναι η δυναμική που δημιουργεί η αντιπαράθεση των δύο κόσμων, εκείνου του “παλαιού”, του Θεϊκού Δικαίου, της οικογένειας και του αίματος, που οδηγεί τις πράξεις και τη σκέψη της Αντιγόνης, και ενός “νέου”, εκείνου που θέτει στο κέντρο τον άνθρωπο, το αυτεξούσιο του, και εντέλει τον Νόμο της Πόλης, τον οποίο με μανία υποστηρίζει ο Κρέοντας. Πρόκειται για ένα έργο που συμπυκνώνει το άλυτο δίλημμα τόσων κοινωνιών στο πέρασμα των χρόνων.

Τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Κρέων), Βίκυ Παπαδοπούλου (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Φύλακας), Ορφέας Αυγουστίδης (Αίμονας) και Λυδία Φωτοπούλου (Χορός/Τειρεσίας/Ευρυδίκη). Τη μουσική έγραψε ειδικά για την παράσταση η Monika, ενώ τους φωτισμούς και τα κοστούμια ανέλαβαν ο Scott Bolman (φωτιστής του Bob Wilson) και η Ιωάννα Τσάμη αντίστοιχα. Η ώρα έναρξης των παραστάσεων έχει οριστεί για τις 10 μ.μ., ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται στα 20€ (κανονικό), 15€ (ατέλειες και άνω των 65), 15€ (φοιτητικό) και 5€ (κάτοχοι κάρτας ανεργίας). Η προπώληση γίνεται από τα εκδοτήρια του φεστιβάλ Αθηνών, μέσω διαδικτύου, από τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και τα καταστήματα Public.

Keywords
Τυχαία Θέματα