Δικαίωση Ισλανδίας για την άρνηση αποζημίωσης αλλοδαπών καταθετών!

Η Ισλανδία ενήργησε νόμιμα όταν αρνήθηκε το 2008 να καλύψει η ίδια τα επενδεδυμένα κεφάλαια Άγγλων και Ολλανδών καταθετών σε ισλανδική τράπεζα που χρεοκόπησε. Έτσι αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών που απέρριψε προσφυγή, σύμφωνα με την οποία η σχετική άρνηση της κυβέρνησης της χώρας, δια της οποίας απέφυγε ζημίες που ανέρχονταν σε 20% της οικονομικής της παραγωγής, παραβίαζε το δίκαιο της Ζώνης.

Μια αντίθετη απόφαση θα παρείχε το δικαίωμα στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο

να απαιτήσουν αποζημίωση περίπου 2,6 δισ. δολαρίων.

Η υπόθεση γεννήθηκε το 2008, όταν η βρετανική και η ολλανδική κυβέρνηση παρενέβησαν για να καλύψουν τη ζημιά που υπέστησαν καταθέτες online τραπεζικού λογαριασμού σε μία από τις τρεις μεγάλες ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν.

Η απόφαση δικαιώνει τη στάση της Ισλανδίας, η οποία αρνήθηκε επανειλημμένως την απευθείας επιστροφή των χρημάτων, αντιπροτείνοντας την σταδιακή μέσω της ίδιας της τράπεζας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έκδοση της απόφασης ο τόνος στην ισλανδική κυβέρνηση ήταν πανηγυρικός, ενώ σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ossur Skarphedinsson: «Η Ισλανδία δικαιώθηκε πλήρως», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα