Σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου εντοπίστηκαν 77 τόνοι φορμόλης

Ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή του Πόρου, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ρύπανση της θάλασσας, του εδάφους καθώς και τις ατμόσφαιρας από μεγάλες ποσότητες φορμόλης.

Στην έκθεση των επιθεωρητών αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα τοξική και ύποπτη καρκινογένεσης η ποσότητα 77 τόνων φορμόλης που προμηθεύτηκε η εταιρία.

Ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά, προς τους

εκπροσώπους της εταιρίας, μετά από δύο χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης. Ωστόσο η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης και η “Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου” με επικεφαλής τον Γιάννη Δημητριάδη.

Η αρχική αναφορά είχε ως αντικείμενο την ανακάλυψη κατ’ αρχήν 2 τόνων φορμόλης έξω από σχολείο στον Πόρο, όμως κατά την έρευνα αποκαλύφθηκαν 77 τόνοι φορμόλης, η χρήση της οποίας στις υδατοκαλλιέργειες του Πόρου αφορά χρονικό διάστημα μόλις 2,5 ετών!

Όλα τα ευρήματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους φορείς όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίας Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, η εταιρεία χρησιμοποιούσε φορμόλη στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο ενώ δεν προβλέπεται η χρήση του εν λόγω σκευάσματος στις εγκριθείσες μελέτες και στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η φορμόλη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση των νεκρών ψαριών και τον ψεκασμό των χρησιμοποιημένων διχτύων. Επίσης μέρος της ποσότητας του σκευάσματος, επέστρεψε στον προμηθευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα