Ο Σόιμπλε επιμένει να βάζει εμπόδια στην Κύπρο

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, εξακολουθεί να εκφράζει αμφιβολίες για την αναγκαιότητα έγκρισης ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης προς την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπός του, Martin Kotthaus, επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι από το Βερολίνο προηγούμενες δηλώσεις του προϊστάμενού του, σύμφωνα με τις οποίες εκείνο που προέχει είναι να εξετασθεί το ζήτημα εάν τα προβλήματα της Κύπρου απειλούν συνολικά τη ζώνη του ευρώ.

Ο

Kotthaus παρέπεμψε σχετικά σε κανόνες της συνθήκης ίδρυσης και λειτουργίας του μηχανισμού ESM. Κατ’ αυτές, η αποστολή βοήθειας θεωρείται αναγκαία μόνο για την διατήρηση της συνολικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη:

«Αυτή είναι μια νομικά δεσμευτική προϋπόθεση», σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας ότι η εκπλήρωσή της αποτελεί μέρος της εξέτασης της κυπριακής αίτησης για βοήθεια, συνυπολογιζομένου και του μικρού μεγέθους του νησιού.

Σχετικά με την συστημική αξία μιας χώρας η απόφαση λαμβάνεται από το Eurogroup ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει και το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi αντιπαρατέθηκε έντονα εν προκειμένω με τον Wolfgang Schäuble, εμμέσως διαψεύδοντάς το:

«Αν γνωρίζει κανείς τον τύπο των δύο ανδρών, η εξιστόρηση του στυλ «ήρθαν στα λόγια» είναι κάπως ασυνήθιστη», είπε.

Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε χθες ότι ο Mario Draghi αμφισβητεί έντονα την άνω εκτίμηση Schäuble και θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Κύπρου θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα