Τρόικα: “Μαχαίρι” στις κοινωνικές δαπάνες 9,5 δισ. ευρώ

Λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ παραμένει η απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, θέλει όλα τα μέτρα να εφαρμοστούν το 2013.

“Πήγε κάπως καλύτερα η σημερινή διαπραγμάτευση, αλλά η διαφορά παραμένει  μεγάλη”, προσθέτει το ίδιο στέλεχος. Σημειώνεται ότι το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση (η οποία δεν είχε ανακοινωθεί) στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας, του Γ. Στουρνάρα, του Χ. Σταϊκούρα και

των επιτελείων τους.

Η διαφορά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, επικεντρώνεται στις δαπάνες, όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να μην γίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων  9,5 δισ. ευρώ (επί συνόλου 10,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών).

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι δεν μπορεί να μην δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προσθέτει ότι υπάρχει διαφωνία σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο καθώς η τρόικα επιμένει σε ύφεση 5% το 2013, ενώ η κυβέρνηση τοποθετεί την ύφεση στο περίπου 4% (3,8% αναφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή).

Σημειώνεται ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης φτάνει στα 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 δισ. ευρώ προέρχονται από δαπάνες και τα 3 δισ. ευρώ από νέους φόρους οι οποίοι επίσης δεν έχουν «κλειδώσει».

Βλέποντας και κάνοντας για τη δόση

Νωρίτερα, άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε υπογραμμίσει πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει καθημερινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ ερωτηθείς για το πότε θα καταβληθεί η δόση δήλωσε: βλέποντας και κάνοντας. Επιπλέον, όπως ανέφερε τη Δευτέρα θα φανεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με στόχο το κρίσιμο Eurogroup (έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου). Επεσήμανε ότι γίνονται κινήσεις στο μεσοδιάστημα κάθε συνάντησης με στόχο να κλείσει η ψαλίδα και για το σκοπό αυτό εργάζονται παράλληλα δυο ομάδες, μια για το δημοσιονομικό και μια για το διαρθρωτικό σκέλος.

Ερωτηθείς αν στα διαρθρωτικά μέτρα θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο εργασιακό απάντησε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν στο μνημόνιο αλλά και όπου υπάρχουν εκκρεμότητες.

Επίσης, σχετικά με το αν υπάρχουν οι απαιτούμενες δράσεις για την καταβολή της δόσης δήλωσε πως δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Αισιόδοξος ότι θα λάβουμε τη δόση έως τέλη Οκτωβρίου ο Γ. Στουρνάρας

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένει την έκθεση της Τρόικας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και είναι αισιόδοξος ότι η νέα δόση της βοήθειας θα δοθεί στην Αθήνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με άρθρο του στην Bild που θα δημοσιευθεί αύριο και που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως «δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα». Ο ίδιος προσθέτει ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αναμένω την έκθεση της τρόικας στα μέσα Οκ

Keywords
Τυχαία Θέματα