WSJ: Αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Αναπόφευκτο φαίνεται να είναι ένα νέο πακέτο για την Αθήνα ή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, παραπέμποντας τόσο στην ζοφερή πραγματικότητα που απεικονίζει ο προϋπολογισμός του 2013 όσο και στις τελευταίες αναφορές του IIF.

Όπως

επισημαίνεται, η τρόικα απορρίπτει μέτρα 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως το σχέδιο αποχώρησης δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ θολό. Ως εκ τούτου, οι διεθνείς επιτηρητές απαιτούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, περιλαμβανομένων περεταίρω μείωσης του κατώτατου μισθού, περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των ωρών εργασίας.

Δεδομένου του ότι η επιθυμία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει σχεδόν εκλείψει, ένα νέα πακέτο ή μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πλέον αναπόφευκτη, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τύχη των 2 δισ. ευρώ περικοπών, υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο. Αυτό αντικατοπτρίζεται άλλωστε, σύμφωνα με την WSJ, στον προϋπολογισμό του 2013 που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση, όπου εκτιμάται ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα εισέρχεται στην έκτη κατά σειρά χρονιά ύφεσης με το χρέος της να αυξάνεται στο 179,3% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, το πρακτορείο παραπέμπει στις τελευταίες ανακοινώσεις του IIF που κάνουν λόγο για την ανάγκη να δοθεί παράταση στην Ελλάδα, καθώς και για διαγραφή του χρέους του επίσημου τομέα.

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει γρηγορότερα από ότι η Ευρώπη μπορεί να την διορθώσει. Η προσπάθειες διάσωσης έχουν αφήσει τους Έλληνες με πέντε χρόνια ύφεσης και την ανεργία των νέων να εκτοξεύεται στο 55,4% τον Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Ισπανία, σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Τέλος, η WSJ εντοπίζει ένα ενθαρρυντικό στοιχείο στον προϋπολογισμό του 2013 και αυτό δεν είναι άλλο από το πρωτογενές πλεόνασμα που περιμένει για την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει το πρακτορείο σημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί χρήματα μόνο για την αποπληρωμή των τόκων, κάτι που θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα.

Ανάλογο δημοσίευμα με τίτλο “Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω για το ελληνικό χρέος” φιλοξενεί σήμερα και το Reuters, σύμφωνα με το οποίο στο κενό φαίνεται να πέφτει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας της που καταβάλλει η Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζει, παρά τη σειρά μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα ο στόχος εξόδου από τον φαύλο κύκλο του χρέους καθίσταται όλο και πιο δύσκολος.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο προϋπολογισμός του 2013 που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αν και περιέχει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ότι το επόμενο έτος αναμένεται για πρώτη φορά από το 2002 πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο οι εκτιμήσεις για την ύφεση και το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η Ελλάδα εισέρχεται στο 6ο κατά σειρά έτος ύφεσης με το ποσοστό χρέους / ΑΕΠ ν

Keywords
Τυχαία Θέματα