ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ανησυχία για τις εκροές καταθέσεων – Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο

Αγωνία επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών, μετά και το νέο ναυάγιο στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, καθώς το αδιέξοδο για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης παραμένει και οδηγεί στα όρια τη ρευστότητα.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε εκροές καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ανησυχία επικρατρεί και για το ενδεχόμενο να «φύγουν» από τις τράπεζες άλλα 4 δισ. ευρώ, το λεγόμενο «νέο

χρήμα», το οποίο δεν υπόκειται στα capital controls.

Πρόκειται για καταθέσεις μετρητών, για εμβάσματα από το εξωτερικό και για χρήματα που προήλθαν από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Οι στόχοι για μείωση των NPLs και αύξηση των καταθέσεων φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, ενώ στο χειρότερο σενάριο δεν αποκλείεται να υπάρξει αυστηροποίηση των capital controls, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε ισχυρό σοκ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι διαφορές με τους δανειστές πρέπει να γεφυρωθούν και η β΄αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος να κλείσει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις και να επανέλθει η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στη συζήτηση για πιθανή ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν και την προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα