Έρχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας στις καταθέσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ενεργοποίηση του «Μεγάλου Αδελφού» της εφορίας για την αυτόματη διασταύρωση καταθέσεων-φορολογικών δηλώσεων.


Το σύστημα στα τέλη του 2016 λειτούργησε πιλοτικά στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ, τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου να εντοπιστούν εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους

του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών, ενώ από όλες αυτές τις κινήσεις εξαιρούν τα δάνεια.

Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τα δικαιολογήσουν. Σημειώνεται ότι στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι έκαναν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.

Ωστόσο, από τις διασταυρώσεις του εξελιγμένου αυτού συστήματος, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, θα μείνουν εκτός οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα