Το Νοέμβριο η λύση

Αν και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση για την  Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θέλει μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό πακέτο και τα διαρθρωτικά μέτρα. Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, αλλά θα συζητηθεί στο

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει καταθέσει το νομοσχέδιο των μέτρων στη Βουλή ή έστω να μπορεί να επικαλεστεί ότι η συμφωνία με την τρόικα έκλεισε, ότι από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε και ό,τι του αναλογούσε και τώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν πάλι δεν έχει κλείσει η συμφωνία, να μπορεί να επικαλεστεί ότι οφείλεται στις συνεχώς νέες απαιτήσεις που εγείρει το κλιμάκιο της τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό θέλει και τη συμφωνία των δύο πολιτικών του εταίρων, με τους οποίους θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παρότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρύτερης διαμάχης για την κρίση της ευρωζώνης, όπως γίνεται και με τη διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Ηδη οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έχουν τοποθετηθεί υπέρ της στήριξης της Ελλάδας. Το κλίμα ωστόσο που θα επικρατήσει και η στάση που θα τηρήσουν έναντι της χώρας μας οι συνήθεις επικριτές της, οι δορυφόροι της Γερμανίας, θα δείξει αν η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ είχε ουσιαστικά αποτελέσματα πέρα από τους συμβολισμούς. Πάντως ο πρωθυπουργός τόσο στις συνομιλίες του με την καγκελάριο της Γερμανίας όσο και με τους άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της Ενωσης έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αντοχής και ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης, διαφορετικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις με πρωταγωνιστές την Αριστερά και το «νεοναζιστικό κόμμα» που λόγω της συνεχούς λιτότητας κερδίζει έδαφος.

Εκ των πραγμάτων το θέμα της Ελλάδας συμπλέκεται πια με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τις συνολικότερες αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και την ανάκαμψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε: «Πηγαίνουμε για συνολική ευρωπαϊκή λύση τον Νοέμβριο. Επιπροσθέτως σχεδιάζεται η αναπτυξιακή στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με ένα πρόγραμμα παρόμοιο με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα της δεκαετίας του 1980».

Η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν η ευρωζώνη και η Ελλάδα μέσα σε αυτή θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν θα υπάρξει αλλαγή στον Λευκό Οίκο. Εν τω μεταξύ το ελληνικό θέμα έχει βρεθεί στις συμπληγάδες του ΔΝΤ και των Ε.Ε. – Βερολίνου. Οπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ από το Τόκιο, το ΔΝΤ επιμένει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο και σε επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει ακόμη κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου «

Keywords
Τυχαία Θέματα