Τι λέει ο ξένος τύπος για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκονται οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν, με την αγωνία να είναι έκδηλη για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για δραματική κίνηση, ενώ η Daily Mail προειδοποιεί για πιθανή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή.

Η

Telegraph αναφέρεται στις ουρές έξω από τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας σοκαριστική την απόφαση για δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Eurogroup θα εξετάσει την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες.

Η απόφαση Τσίπρα φιγουράρει και στο πρωτοσέλιδο των Financial Times.

«O Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει τα αιτήματα [των θεσμών] ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο» γράφουν οι FT.

To Bloomberg σημειώνει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γενναιόδωρη» την πρόταση, ο Αλ.Τσίπρας περιγράφει τους όρους της ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό».

Άκρως αιφνιδιαστική χαρακτηρίζει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα η αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Πρώτο θέμα και στο Spiegel είναι το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το περιοδικό να σημειώνει ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές εν όψει της κάλπης που θα στηθεί.

Για εκβιασμό της Ευρώπης από την Ελλάδα κάνει λόγο η γερμανική Bild, γνωστή για την ανθελληνική της στάση.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.

Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα