Τι είναι το start-up – Νέες ιδέες, καινοτομία, γρήγορη ανάπτυξη

Τι είναι το start-up – Νέες ιδέες, καινοτομία, γρήγορη ανάπτυξη- Σίλικον Βάλεϊ, Νέα Υόρκη, Ισραήλ, Μπανγκαλόρ, Σανγκάη,οι  κοιτίδες της καινοτομικής start-upεπιχειρηματικότητας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΝΑΤΣΗ

 Η έννοια του start-up (νεοφυής επιχείρηση ελληνιστί) έχει περάσει μέσα από δεκάδες ορισμούς και αντεγκλήσεις σχετικά με το πραγματικό της περιεχόμενο.

Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχυση

γύρω από το τι εστί  start-up δεν είναι ελληνικό φαινόμενο: Είναι μέρος μιας γενικότερης σύγχυσης που φτάνει  μέχρι και τις ΗΠΑ.

Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι «start-up»  είναι μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (η πρώτη εταιρική μορφή υλοποίησης μιας ιδέας) η οποία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:

Είναι νέαΕίναι καινοτόμοςΈχει ταχεία ανάπτυξη ή έχει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης

Σημειώνεται ότι τα start-ups μοιάζουν ουκ ολίγες φορές με διάττοντες αστέρες. «Πεθαίνουν»  μέσα στους πρώτους 12 μήνες ζωής (υπολογίζεται ότι μόνο 1 στα 12  start-upsκαταλήγουν να γίνουν πετυχημένες επιχειρήσεις βλ πηγή εδώ http://techli.com/2012/06/startup-genome-project/) .

Σ’ αυτό το σημείο προκύπτει εύλογα το εξής ερώτημα: Όταν λέμε start-up αναφερόμαστε πάντα σε μια μικρή επιχείρηση;

Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τον Steve Blank (σχετικός σύνδεσμος: http://steveblank.com/about/) υπάρχουν ουσιαστικά 4 είδη επιχειρηματικότητας:

Μικρές επιχειρήσεις που λαμβάνουν συνήθως χρηματοδότηση από οικογένεια, φίλους, μικρά τραπεζικά δάνεια και συνήθως δεν μεγιστοποιούν το κέρδος τους. Απλά υπάρχουν κι αναπτύσσονται διατηρώντας έναν μικρό κύκλο εργασιώνTα start-ups με προσδοκία/στόχευση γρήγορης ανάπτυξης που λαμβάνουν συνήθως χρηματοδότηση υψηλού ρίσκου από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VC’s), θέλοντας να πετύχουν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις. Είναι το μοντέλο που συναντάμε στην Σίλικον Βάλεϊ, Νέα Υόρκη Ισραήλ, Μπανγκαλόρ, Σανγκάη, ήτοι στις κοιτίδες της καινοτομικής start-up επιχειρηματικότηταςΥφιστάμενες/μεγάλες επιχειρήσεις που αναπτύσουν νέες δραστηριότητεςΚοινωνική επιχειρηματικότητα  με μη κερδοσκοπικό συνήθως χαρακτήρα

 

Μια παλιά ιστορία και ο μύθος του  start-up «γκαράζ»

Μέσα από την ιδιότυπη κουλτούρα και την ιστορία των start-ups, έχει δημιουργηθεί μια παρανόηση: Στο άκουσμα της λέξης start-up, το μυαλό πολλών πάει αυτόματα σε μια ομάδα νεαρών αξύριστων προγραμματιστών (geeks), η οποία έχοντας  ως έδρα της ένα …γκαράζ, αναπτύσσει το υπέρ-software, αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, ενάντια σε θεούς και δαίμονες.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη και φυσικά δεν περιορίζεται στην παραπάνω μονοσήμαντη «εικόνα» που έχουμε για τα start-ups.

Στην πραγματικότητα, αν πάμε πίσω με μια νοητή μηχανή του χρόνου στο σημείο γέννησης και εκκίνησης της start-up κουλτούρας, θα καταλάβουμε καλύτερα πολλά πράγματα.

Όλα ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φρέντερικ Τέρμαν, πρύτανης της σχολής μηχανικών του πανεπιστημίου του Στάνφ

Keywords
Τυχαία Θέματα