ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ OΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ELA – ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ

Θωρακίζονται οι ελληνικές τράπεζες, ζητώντας από την ΕΚΤ είτε με δική τους πρωτοβουλία (ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ) είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΘΝΙΚΗ) ένταξή τους στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA – Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους. Το αίτημα

στην ΕΚΤ υποβλήθηκε και για τις 4 συστημικές τράπεζες, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την Παρασκευή το πρωί δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ενώ αργότερα, το βράδι ανάλογο αίτημα υπέβαλε και η Πειραιώς.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών , τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στον ELA για άντληση ρευστότητας, αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-MΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τράπεζας.
Η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Το αίτημα για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ELA θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την Τετάρτη.

Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της σχετικής και ελεγχόμενης υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες.

ΣΤΙΣ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΤΟ BLOOMBERG ΜΕΤΕΔΙΔΕ ΟΤΙ:

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η στάση του Μάριο Ντράγκι είναι ξεκάθαρη ενόψει των ελληνικών εκλογών. Εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ρευστότητα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χρησιμοποιεί την τακτική που είχε ακολουθήσει με την Κύπρο και την Ιρλανδία, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μια κίνηση που απέδωσε καρπούς, αναφέρει το Bloomberg.

“Αν και αυτές οι τακτικές είναι απειλητικές, θα ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστο εάν πράγματι υλοποιούνταν. Η διαπραγμάτευση ξεκινάει παραδοσιακά με την απειλή της αμοιβαίας καταστροφής. Αλλά μια απόσυρση κεφαλαίων 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες θα σήμαινε ότι η χώρα οδεύει για τα καλά προς την έξοδο από το ευρώ” τονίζει ο James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρώπη της Oxford Economics.

Σημειώνεται ότι, από το 2010, η ΕΚΤ έχει δεχτεί κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις Δημοσίου στα προγράμματα αναχρηματοδότησης με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τα μέτρα λιτότητας. Οι τράπεζες βασίζονται στα προγράμματα αυτά για περίπου 45 δισ. ευρώ χρηματοδότηση. Αλλά η ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσει να δέχεται τραπεζικά ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις από ορισμένες χώρες τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι τα 2/3 εξ αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να βρεθούν από αλλού, τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο χρόνος τελειώνει σιγά σιγά για την εξεύρεση λύσης και την διατήρηση της ρευστότητας, σημειώνει το Bloomberg.

“Η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να καλύψει το κενό από τον ELA για τον οποίο αν και τα κεφάλαια παρέχονται με ευθύνη της εκάστοτε εθνικής κεντρικής τράπεζας πρέπει να δοθεί και πάλι έγκριση από την ΕΚΤ” τονίζει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι μια προσφυγή στον μηχανισμό αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτη όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ωστόσο, το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι ελληνικές θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα κεφάλαια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναχρηματοδότηση των τραπεζών φτάνει σε ποσοστό 11%-12% στον ισολογισμό τους, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί κι άλλο εάν συνεχιστεί η εκροή των καταθέσεων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

“Στο τέλος, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για αποφύγουν τη λιτότητα πριν η ΕΚΤ ”τραβήξει τη γραμμή””.

“Δεν θα είναι προς το συμφέρον του Τσίπρα να θέσει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ. Αλλά για να πραγματοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών, ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να συγκρουστεί πρώτα και να φτάσει τη διπλωματία στα άκρα” τονίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα