Ποιοί παίζουν παιχνίδια με τον “Αθήνα 9.84” και τις ζωές 120 εργαζομένων; Καταγγελίες Καμίνη, ΕΣΗΕΑ

Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η ενέργεια του υπουργείου οικονομικών να δεσμεύσει τους λογαριασμούς του Αθήνα 9.84.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την επιβολή τέλους χαρτοσήμου ύψους 4.750.000 € στην επιχορήγηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» αναδρομικά από το 2006 (!) οδηγώντας σε οικονομική

ασφυξία το σταθμό και σε απόγνωση τους 120 εργαζόμενούς του.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η χρέωση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι πρόκειται για κοινωφελή επιχείρηση, που δεν υποχρεούται σε τέλος χαρτοσήμου. Εντούτοις, η Κυβέρνηση επανέρχεται και ζητεί νέα γνωμοδότηση. Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων παραβρέθηκαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη με το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργιο Καμίνη από τον οποίο ενημερώθηκαν για το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, το ποσό που ζητείται να καταβληθεί αναδρομικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει ο σταθμός από το Δήμο Αθηναίων για τα λειτουργικά του έξοδα και η οποία έχει περιοριστεί στο 25% του ποσού που εισέπραττε ο σταθμός πριν από το 2010.

Η Κυβέρνηση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε άμεση δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων παραμονές Χριστουγέννων και για χρόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Επιπλέον, μέσω αυτών των λογαριασμών καταβάλλονται εκτός από τις αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού.

Παράλληλα, δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί όλων των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΡΑ και των συγγενών τους, που έχουν κοινούς λογαριασμούς με αυτούς. Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ ζητούν την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του σταθμού και των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν πρόεδροι των Δ.Σ. και των συγγενών τους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου.

Οι Ενώσεις θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και θα προασπίσουν τις θέσεις εργασίας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Αθήνας

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα 984 και των διοικήσεών του, για δήθεν μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης.

Πρόκειται για ενέργεια παράνομη και καταχρηστική. Ο Αθήνα 984 είναι ένας ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός με περισσότερους από 120 εργαζόμενους, οι οποίοι αν παραμείνει το μέτρο της προληπτικής δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι. Η δέσμευση λογαριασμών, επί ενός τέλους που δεν υποχρεούται να καταβάλλει, προκαλεί στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας οικονομικό στραγγαλισμό, βάλλει γενικότερα κατά των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και επιβάλλει μία επιπλέον έμμεση φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια συχνότητα του Αθήνα 984, απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπράτησή της. Θα υπερασπιστεί τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του Αθήνα 984, ως ελεύθερου ραδιοφώνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να εκπροσωπήσει δικαστικώς και εξωδίκως, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει νόμιμοι εκπρόσωποι του Αθήνα 984 καθώς και τα υπόλοιπα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 984, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ότι οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών δεν θα βγουν στο σφυρί. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό».

Αθήνα 9,84: Δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς!

Keywords
Τυχαία Θέματα