Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ: Προβληματισμός για το γεωπολιτικό ρίσκο – Αμετάβλητο στο 0,15% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

11:07 7/8/2014 - Πηγή: BankWars

Ο Μάριο Ντράγκι, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεσμεύθηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για “παρατεταμένη χρονική περίοδο”.

Τόνισε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν “ακόμη και αντισυμβατικά” μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για παρατεταμένο χαμηλό πληθωρισμό.

Αφησε ωστόσο να εννοηθεί από

την αρχή, ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, μέχρι να φανούν στην αγορά οι επιδράσεις από την έντονη χαλάρωση του Ιουλίου ενώ τόνισε ακόμη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν επιπτώσεις της γεωπολιτικής έξαρσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι τα προβλήματα στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Σχολίασε ότι, αν και οι τράπεζες που είναι «άμεσα δεμένες» με την Ρωσία «μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού», ωστόσο δεν είναι εύκολο να αποτιμηθούν οι συνολικές επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίποινα. Τόνισε μάλιστα ότι το γεωπολιτικό ρίσκο είναι ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ διαβλέπει «αρνητικούς κινδύνους» στην οικονομία.

Οι δηλώσεις

Όπως αναμενόταν, ο κ. Ντράγκι αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρόσθετη λήψη μέτρων χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον, καθώς η ΕΚΤ θα περιμένει τις επιδράσεις των προηγούμενων κινήσεών της.

Το μέτρο στήριξης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο με το πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες ώστε να διοχετευτεί 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα των LTRO θα αποδώσει ικανοποιητικά και σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις δυνατότητες παρεμβάσεων στην αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων χρεογράφων ABS.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι ο πληθωρισμός 0,4% που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την ευρωζώνη δεν προκάλεσε έκπληξη και ότι η πτώση οφείλεται στην πτώση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν «εντός στόχων».

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΣΤΟ 0,15% ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Επίσης η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%.

Η απόφαση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για στάση αναμονής από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Αυγούστου, παρά τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη και το υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Πειστικές απαντήσεις από τον Μάριο Ντράγκι περιμένουν οι αγορές

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη σήμερα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική.

Η επιστροφή της ύφεσης στην ευρωζώνη , οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αναβίωση της τραπεζικής κρίσης από την Πορτογαλία καθιστούν την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι μετά την συνεδρίαση άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμενεται να αναφερθεί για μία ακόμη φορά στη δέσμευση της ΕΚΤ στην διασφάλιση του ευρώ, ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως ίσως να ήρθε η στιγμή που ο κ. Ντράγκι θα επιχειρήσει να καθυσηχάσει τις αγορές με την ανακοίνωση πιο τολμηρών δράσεων.

Με την υποχώρηση και του πληθωρισμού στο 0,4%, οι αγορές αναμένουν πειστικές απαντήσει ως προς τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, όσο και για τα επικείμενα στρες τεστ στον τραπεζικό κλάδο.

«Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στη ζώνη κινδύνου για αποπληθωρισμό» αναφέρει ο Peter Vanden Houte της ING και συμπληρώνει: «Επιπλέον, η κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και είναι μάλλον απίθανο να απομακρυνθούν σύντομα οι φόβοι αποπληθωρισμού».

STRESS TESTS

O κ. Ντράγκι θα πρέπει να τοποθετηθεί και για τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ολοκληρώνεται το φθινόπωρο.

«Η προσφυγή στις αγορές χρειάζεται μήνες. Για να σωθεί όμως, μία τράπεζα χρειάζεται να γίνουν κινήσεις μέσα σε μία ημέρα» εξηγεί ο Richard Murphy της βρετανικής συμβουλευτικής Tax Research LLP.

«Η ανάγκη για ταχύτατες κινήσεις ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που αρκετές τράπεζες αποδειχθεί ότι έχουν προβλήματα στα AQR της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σχολιάζει και το πρακτορείο Bloomberg και συμπληρώνει: «Ενδεχομένως να απαιτηθεί βραχυπρόθεσμη κρατική παρέμβαση απογοητεύοντας τις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που θέλουν να δείξουν στους φορολογούμενους πολίτες τους ότι δεν πληρώνουν πλέον για τις τράπεζες».

«Η Ελλάδα έχει ακόμη τα 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» θυμίζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η Ιταλία όμως, μόλις τώρα αναπτύσσει αντίστοιχο κρατικό ταμείο».

«Η Πορτογαλία ήταν τυχερή που είχε τα κεφάλαια διαθέσιμα για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό» δήλωσε και ο Nicholas Spirο της Spiro Sovereing Strategy και συμπλήρωσε: «Άλλες οικονομίες της περιφέρειας με ευάλωτους τραπεζικούς τομείς, κυρίως η Ιταλία, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να δράσουν τόσο γρήγορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα