Συνάντηση Γιούνκερ – Ντράγκι στο Λουξεμβούργο – Ιταλία και Γαλλία ζητούν στοπ στη λιτότητα

09:58 7/8/2014 - Πηγή: BankWars

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα μια συνάντηση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου ανάμεσα σε διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Ήταν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά τη συνάντηση των

δύο ανδρών στο Λουξεμβούργο.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πρωτοστατεί μεταξύ όσων καλούν η ΕΕ να μεταβάλει την πολιτική της, χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς της κανόνες και διακόπτοντας τα μέτρα λιτότητας. Η χώρα του ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο φέτος και προσπαθεί να εξασφαλίσει επιρροή στη νέα Κομισιόν, της οποίας θα ηγείται ο Γιούνκερ.

Ο Ντράγκι, ο οποίος πιστώνεται ότι απέτρεψε τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης το 2012, όταν δεσμευόταν πως θα «πράξει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, κάλεσε ωστόσο τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, το οποίο τα καλεί να μειώσουν τα ελλείμματά τους και το χρέος τους.

Σε μια ομιλία του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αντεπιτεθεί στον Ρέντσι, επιχειρηματολογώντας ότι οι κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει απλά να θεωρούνται μια «επίπονη άσκηση λογιστικής».

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίασή του την Πέμπτη, καθώς συνεχίζει να αποτιμά τις επιπτώσεις του νέου πακέτου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα θέσει σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα.

Το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός θα ανέβει από τα σημερινά του επίπεδα, τα οποία χαρακτηρίζονται ανησυχητικά χαμηλά.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ενόψει της συνάντησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε πως η ΕΚΤ και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, οφείλουν να πράξουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουν τον «αληθινό κίνδυνο αποπληθωρισμού» στην ΕΕ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde ο Ολάντ τόνισε πως η χώρα του «δεν ζητεί επιείκεια από τη Γερμανία, ζητεί να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη».

Ωστόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς διεμήνυσε σήμερα πως το Βερολίνο δεν βλέπει απολύτως «κανέναν λόγο» να αλλάξει οικονομική πολιτική, απαντώντας στην έκκληση του Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα