Οι μετοχές κάνουν ράλι στο Ιράν – 130% άνοδος το 2013 – 33% στο τελευταίο τρίμηνο

Την ώρα που η ιρανική κυβέρνηση και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας συμφώνησαν την Πέμπτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα στην ατζέντα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εμφανίζονται ενδείξεις ότι η περσική οικονομία σπάει τα δεσμά της από τους περιορισμούς που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αν και αναφέρουν ότι παραμένουν οι ισχυρές διαφωνίες στις συζητήσεις,

παρ’ όλα αυτά ελπίζουν σε ένα τελικό deal τον Ιούλιο.

H ιρανική οικονομία βελτιώνεται και οι μετοχές πραγματικά “ανθίζουν”. Το χρηματιστήριο της Τεχεράνης, που σημείωσε άνοδο 130% το 2013, καταγράφει άνοδο 33% από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα που έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Ο όγκος των συναλλαγών σημείωσε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Ramin Rabii, διευθύνοντα σύμβουλο της Turquoise λόγω τριών λόγων ανεβαίνει το ιρανικό χρηματιστήριο. “Η πώληση μετοχών είναι η νέα πραγματικότητα για εμπόρευμα και νομίσματα. Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά λόγω της μείωσης των πολιτικών εντάσεων μετά τις τελευταίες εκλογές. Επειδή οι πολίτες δεν τοποθετούν τα χρήματά τους σε ακίνητα, δολάρια και χρυσό, δεν υπάρχει άλλο μέρος για να επενδύσει τώρα τα χρήματα του κάποιος , εκτός από την χρηματιστηριακή αγορά”, σημειώνει.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού έρχεται, σύμφωνα με τον Rabii, από τις ΗΠΑ όμως λόγω των κανονισμών που ισχύουν είναι ακόμα αδύνατο για τους Αμερικανούς να επενδύσουν στο Ιράν.

Το μεγάλο πρόβλημα για το Ιράν είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει φτάσει στο 35% με τους αισιόδοξους να αναμένουν να πέσει στο 20% μετά από τις προσπάθειες που υλοποιεί η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Alireza Nader, ειδικά σε θέματα Ιράν στο think tank Rand Corp. όντως υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία του Ιράν βελτιώνεται, όπως το Ιράν “χάνει περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζει, ειδικά από τότε που λόγο των κυρώσεων δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο.

newmoney

Original article: Οι μετοχές κάνουν ράλι στο Ιράν – 130% άνοδος το 2013 – 33% στο τελευταίο τρίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα