Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κεδρίσει αυτοδυναμία στις εκλογές και πως δεν θα συγκροτήσει μια κομματική κυβέρνηση, αλλά μια μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης

θα αποτελείται από στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες. Και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή το αποφασιστικό κριτήριο είναι ο συνδυασμός της ικανότητας με την εντιμότητα».

«Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες. Οι κρίσεις χρέους είναι η δεύτερη πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τους πολέμους και η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης» προσθέτει.

Ερωτηθείς αν είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, απαντά πως δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είναι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκει την αποχώρηση από την ευρωζώνη και προσθέτει:

«Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης και απόρριψης λύσεων λιτότητας. Δεν θα προβούμε σε μονομερείς κινήσεις. Ούτε, όμως, θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί μονομερείς κινήσεις, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Αφορούν τη διαχείριση του χρέους. Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Προσθέτει πάντως πως δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί: «Δεν θα φτάσουμε ως εκεί. Δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν».

ΟΡΟΣΗΜΟ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην κάλπη των ευρωεκλογών. «Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου», δήλωσε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα της οικονομικής πολιτικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα «σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».

Για τη φορολόγηση εξήγησε πως θα υπάρξει ένα «δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ρίξει τα βάρη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και στους έχοντες, ενώ θα ελαφρύνει αισθητά τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση είπε πως «μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα την συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους. Βασιζόμενος στο «ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στην ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο».

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναπτύσσοντας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «Νέα Μεταπολίτευση» που θα στηρίζεται «στην ανάγκη περικοπής της σπατάλης στα υπουργεία, στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας του κοινωνικού ελέγχου, της διαρκούς αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών».

Original article: Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ – Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα