Η Τιμοσένκο με τις ευλογίες των ΗΠΑ ζητά αποπομπή Γιανουκόβιτς – Το μεγάλο παιχνίδι ΗΠΑ – Ρωσίας

Με τις …ευλογίες των ΗΠΑ που χαιρέτισαν την αποφυλάκισή της, η Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις!

Η Τιμοσένκο, μιλώντας καθισμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία του Κιέβου.

«Μέχρι να ολοκληρώσετε τη δουλειά αυτή, κανείς δεν έχει δικαίωμα να φύγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει

αυτό που εσείς έχετε κάνει, έχουμε εξαλείψει αυτόν τον καρκίνο» πρόσθεσε.

Ηπρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφέθηκε ελεύθερη νωρίτερα με απόφαση της ουκρανικής Βουλής.

Είναι εμφανές από τις εξελίξεις, ότι στην Ουκρανία παίζεται ένα τεράστιας σημασίας γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ – Ε.Ε και Ρωσίας.

- Από πλευράς Λευκού Οίκου τονίστηκε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους συμμάχους τους και με τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν μια ισχυρή και δημοκρατική Ουκρανία.

- Σε σημερινές του δηλώσεις, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ουκρανική αντιπολίτευση ότι καθοδηγείται από «ένοπλους εξτρεμιστές», οι ενέργειες των οποίων συνιστούν απειλή για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη συνταγματική τάξη.

Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του ο Λαβρόφ τόνισε πως η συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ είτε από την ανικανότητα είτε από την απροθυμία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να τη σεβαστούν».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 25 Μαΐου ψήφισε η ουκρανική Βουλή. Την πρόταση υπερψήφισαν οι 328 από τους 447 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ

Κατηγορηματικός ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί εμφανίστηκε στο διάγγελμά του από το Χάρκοβο παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί του Σαββάτου και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

«Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα» ανέφερε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR.

Όπως είπε «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».

Ο Γιανουκόβιτς χαρακτήρισε τα πρόσφατα γεγονότα στο Κίεβο πραξικόπημα, ενώ ανέφερε πως έχει χρέος «να προστατεύσει τον λαό» και πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Παρομοίασε μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τις τελευταίες μέρες με την άνοδο των ναζί στην εξουσία τη δεκατία του 1930 στη Γερμανία.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του Γιανουκόβιτς περιλαμβάνει την απόσχιση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας από την Ουκρανία και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης, η οποία θα απολαμβάνει της έγκρισης και της προστασίας από την Ρωσία.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της τοπικής βουλής στο Χάρκοβο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία, στην οποία όμως δεν μετέχει ο Γιανουκόβιτς, παρά το γεγονός ότι βρίκσεται στην πόλη. Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Να αναφέρουμε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, εξαιτίας της οποίας σχεδόν 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

* Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.

Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

* Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

* Τροποποίηση του Συντάγματος.

Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

* Προεδρικές εκλογές.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

* Έρευνες.

Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

* Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.

Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.

Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.

Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Ο επίσημος απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις το πρωί της Παρασκευής -πριν ξεσπάσουν τα νέα επεισόδια-έκανε λόγο για 77 νεκρούς συνολικά από την Τρίτη στους δρόμους του Κιέβου. Οι ιατρικές ομάδες των διαδηλωτών ανεβάζουν τον αριθμό σε τουλάχιστον 100, μιλώντας επίσης για εκατοντάδες τραυματίες.

Original article: Η Τιμοσένκο με τις ευλογίες των ΗΠΑ ζητά αποπομπή Γιανουκόβιτς – Το μεγάλο παιχνίδι ΗΠΑ – Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα